Είναι αλήθεια πως αυτή την εποχή το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος βρίσκεται σε έναν δημιουργικό οργασμό: Εργα παίζονται στις σκηνές, εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, θίασοι ανεβαίνουν από την Αθήνα, μια παράσταση (η «Ασκητική») πήγε Κίνα και γύρισε, ενώ οι πρόβες για την παραγωγή στην Επίδαυρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Αλλά και η συνέχεια αναμένεται αντίστοιχη: Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου, θα παίζονται στο Βασιλικό Θέατρο τα «Ασκητική», «Δεν σε ξέχασα ποτέ», «Αfter the campsite: Από δω κι εμπρός» και «Οι Ηλίθιοι».
Χρόνο με τον χρόνο η Θεσσαλονίκη βρίσκει τον «σκηνικό» ρυθμό της. Με τον Γιάννη Αναστασάκη στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και τη Μαρία Τσιμά συνοδηγό (και αναπληρώτρια) χτίζεται μια ενδιαφέρουσα σχέση ανάμεσα στο θέατρο και στους θεατές.

«Ηρθε πολύς κόσμος στο θέατρο»
λέει στο «Βήμα» ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης. «Οι παραστάσεις μας πάνε καλά και, το σημαντικότερο, το κοινό επέστρεψε στις αίθουσες». Επί ημερών του οι θεατές έχουν αύξουσα πορεία: «Η πρώτη χρονιά έκλεισε με 185.000, πέρυσι έφθασαν τους 200.000 και εφέτος τείνουν να τους ξεπεράσουν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2009 ήταν 68.00 και ως το 2015 έφθασαν τους 120.000-130.000».

Πώς πάνε τα οικονομικά

Με 12 ως 14 παραγωγές τον χρόνο, το ΚΘΒΕ απλώνεται σε πέντε σκηνές. Τρεις είναι μεγάλες, για πάνω 600 θεατές (Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Μονή Λαζαριστών – Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός») και δύο μικρότερες (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών & Φουαγέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), ενώ το καλοκαίρι οι παραστάσεις «μετακομίζουν» στα δύο ανοιχτά θέατρα –Γης & Δάσους.

Η θητεία του Γιάννη Αναστασάκη, που είχε εκπλήξει πολλούς, ξεκίνησε με 9 εκατομμύρια ευρώ χρέη από τις προηγούμενες διευθύνσεις. «Σήμερα», λέει ο ίδιος, «τα χρέη ανέρχονται σε 2,15 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν κυρίως ενοίκια. Μόνο για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών πληρώνουμε 18.500 ευρώ τον μήνα».
Η ετήσια επιχορήγηση, ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ, «απορροφάται από μισθούς και ασφαλιστικά», οπότε η αναζήτηση έκτακτης επιχορήγησης αποδεικνύεται μονόδρομος: «Τα δύο πρώτα χρόνια δόθηκε έκτακτη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ανά έτος, κάτι που αναμένεται να γίνει και εφέτος, γύρω στο φθινόπωρο. Ουσιαστικά από τα έσοδα των εισιτηρίων βγαίνουν οι παραγωγές» συμπληρώνει. Και συνεχίζει: «Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι από τότε που ανέλαβα, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού κατάλαβαν τις ανάγκες του ΚΘΒΕ και μας στήριξαν. Πιστεύω ότι 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αρκούν. Και ομολογώ ότι αν δεν έβρισκα υποστήριξη, θα έβγαινα και θα το έλεγα δημοσίως».

Ευρεία γκάμα παραστάσεων

Με το σκεπτικό οι παραστάσεις να καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, στις σκηνές του ΚΘΒΕ φιλοξενούνται έργα από το «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ, Σαίξπηρ και Μπέκετ ως Καμπανέλλη, Ταχτσή αλλά και το σύγχρονο «Γκιακ». «Θέλουμε οι θεατές να βλέπουν δύο και τρεις παραγωγές μας κάθε σεζόν. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη είμαστε σχεδόν ο μόνος θεατρικός πόλος –λειτουργεί και το θέατρο T (σ.σ.: ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα νέων ανθρώπων)». Το έμψυχο δυναμικό μπολιάζεται κάθε χρόνο από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολή του ΚΘΒΕ, ενώ ένα από τα γερά χαρτιά του Γιάννη Αναστασάκη είναι οι μεγάλες ανοικτές ακροάσεις που πραγματοποιούνται και στις οποίες συμμετέχουν και ηθοποιοί από την Αθήνα.

Η θητεία του λήγει στις 17 Νοεμβρίου και ως τώρα έχει κυλήσει σε ομαλό κλίμα με το ΔΣ. Αν θα ήθελε να ανανεωθεί για μια ακόμα τριετία; «Με χαρά θα συνέχιζα ένα έργο που ξεκινήσαμε, ιδίως τώρα που τα χρέη μειώθηκαν. Ωστόσο θα ήταν ευχής έργον ο επόμενος, αν έρθει, να έρθει έγκαιρα, ώστε να συνεχίσει με τον δικό του τρόπο αυτά που εμείς κάναμε. Θα φτιαχτεί όμως το πρόγραμμα για τη θεατρική σεζόν 2018-19, αλλά όχι η πρόταση για την Επίδαυρο του 2019. Μετά τη διπλή χρονιά με το «Επτά επί Θήβας», κάτι που συμβαίνει σπάνια, ελπίζω να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη και τον Χρίστο Στυλιανού στον επώνυμο ρόλο». Και εξηγεί ότι επιτυχία για μια καλοκαιρινή παραγωγή είναι να πλησιάσει τα έξοδά της και να περιοδεύσει: «Μακάρι να βγάλει κέρδος, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η μεγάλη αγωνία είναι να μην μπεις μέσα οικονομικά».
Τελειώνοντας, ο Γιάννης Αναστασάκης επισημαίνει την αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης –Περιφέρεια, δήμοι, πανεπιστήμια, μουσεία, δομές προσφύγων, φυλακές. «Δεν συναντήσαμε καμία άρνηση. Αρα σκέφτομαι ότι πρέπει να έχει νόημα αυτό κάνουμε. Δεν υπήρξαν διαχωριστικές γραμμές. Εγώ δεν τις είδα, δεν τις βρήκα. Πήγαμε εμείς σε αυτούς, και πήγαμε σε όλους. Κανείς δεν μου είπε «εσένα σε έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία», κανείς… Δεν το περίμενα. Και αυτό το θεωρώ μια μεγάλη νίκη για την πόλη μας».

Τα ξεχωριστά «Ορφανά»

«Τα ορφανά» του Ντένις Κέλι είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση που φιλοξενείται στο Φουαγέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, ο οποίος του χρόνου θα συνεργαστεί και πάλι με το ΚΘΒΕ ανεβάζοντας τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Αλκης Ζέη, η παράσταση φωτίζει με τα σκοτάδια της τα διλήμματα στις ψυχές των ανθρώπων. Με το σκηνικό να καθορίζει τη φιλοσοφία του ίδιου του έργου, ένα ζευγάρι και ο αδελφός της γυναίκας συνθλίβονται αναζητώντας τα όρια. Υπάρχουν; «Το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας, όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η οικογένειά μας και τα κεκτημένα της στις ολοένα και περισσότερο πτωχευμένες ηθικά κοινωνίες μας» επισημαίνει (στο σημείωμά του) ο Τάκης Τζαμαργιάς. Και έχει δίκιο. Τα πρόσωπα, μπερδεμένα ανάμεσα σε ιδεολογίες και ιδεολογήματα, αναζητούν ταυτότητα και δρόμο.
Ο Χρίστος Στυλιανού που ερμηνεύει τον Ντάνι, τον σύζυγο στα «Ορφανά», θα είναι ο Ορέστης στην ομώνυμη παράσταση της Επιδαύρου. Πρωταγωνιστής με δυνατότητες που ξεπερνούν τα σύνορα της πόλης του, ο ευρωπαϊκής κοπής ηθοποιός (και μουσικός) συνεχίζει μια ξεχωριστή πορεία, από το «Επτά επί Θήβας» και το «Festen» ως τα τρέχοντα. Και είναι το δυνατό χαρτί του ΚΘΒΕ.

Πού και πότε

«Τα ορφανά» Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνικά-κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού. Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. Παίζουν: Χρίστος Στυλιανού, Χρήστος Διαμαντούδης, Ελένη Θυμιοπούλου. Από Τετάρτη ως Κυριακή (21.00).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ