Για Τρίτη συνεχή χρονιά η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (Λ.Ε.Γ.) συνδιοργανώνει έκθεση γελοιογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, με τίτλο «Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.».

Μετά τις εκθέσεις «Μετέωρο Βήμα» (2016) και «Sweet Europe» (2017) που αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες και βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας η Λ.Ε.Γ. αποφάσισε να «μιλήσει» για τον πόλεμο. «Πάντα επιλέγουμε ένα θέμα επίκαιρο, έτσι φέτος επιλέξαμε την θεματική του πολέμου μη μπορώντας να αποστρέψουμε τη ματιά μας όχι μόνο από όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου» αναφέρει στο Βήμα ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων κ. Πάνος Μαραγκός.

Πριν από τρία χρόνια η Λέσχη αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ξανά διοργανώνοντας μια έκθεση για το προσφυγικό το οποίο βρισκόταν σε έξαρση. «Αναζητήσαμε συνεργασία με κάποιον από τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Επικοινωνήσαμε με τον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου ο οποίος δέχθηκε την ιδέα και έτσι ξεκίνησε μια έκθεση δική μας από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, την άνοιξη του 2016. Ακολούθησε μια περιοδεία στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Είχε μεγάλη επιτυχία και εξαιτίας αυτής σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να την γνωρίσει και το κοινό της Αθήνας. Ήταν ευτυχής η συγκυρία ότι μας δόθηκε ο εκθεσιακός χώρος στο μετρό του Συντάγματος γιατί από εκεί καθημερινά περνούν χιλιάδες κόσμου όχι μόνο Ελληνες αλλά και τουρίστες» εξηγεί ο κ. Μαραγκός σημειώνοντας ότι η έκθεση παρουσιάστηκε στο πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ στην Ισπανία ενώ τα έργα πλέον εκτίθενται στο στέκι μεταναστών στα Εξάρχεια.

Τη δεύτερη χρονιά αποφάσισαν να «μιλήσουν» για το θέμα της Ευρώπης και αφού στην επικαιρότητα υπήρχε το Brexit κάλεσαν Βρετανούς γελοιογράφους. «Θέλαμε να την εμπλουτίσουμε και με ξένους γελοιογράφους ώστε να γνωρίσει το ελληνικό κοινό το έργο τους. Ετσι σκεφτήκαμε να καλέσουμε 27 περίπου άγγλους γελοιογράφους» σημειώνει ο κ. Μαραγκός.

Φέτος στην έκθεση συμμετέχουν 32 Έλληνες γελοιογράφοι και 9 Πορτογάλοι ενώ θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο του μετρό 160 έργα. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια να συστήνουμε στο ελληνικό κοινό σκιτσογράφους από όλον τον κόσμο. Για αυτό προσκαλέσαμε τους συναδέλφους μας από την Πορτογαλία, μια χώρα με τεράστιο γελοιο-γραφική παράδοση που έχει να επιδείξει ορισμένα «θηρία» του πολιτικού σκίτσου» εξηγεί ο κ. Μαραγκός.

Η φιλοδοξία της έκθεσης είναι να αποτελέσει μια φιλειρηνική, διεθνιστική κραυγή αγωνίας και συμπαράσταση, ένα εικονογραφημένο μήνυμα φιλίας των λαών κόντρα στον μιλιταρισμό, τις βόμβες και τον θάνατο.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Μάιου στις 19.00 στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 20 Μαΐου 2018, καθημερινά 09.00-21.00. Καθημερινά και σε βάρδιες στο χώρο θα βρίσκονται μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για να ενημερώνουν και να ξεναγούν το κοινό.

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη, ενός ακόμη από τους σπουδαίους της τέχνης μας, που δεν είναι πια κοντά μας. Εφυγε νέος, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όπως όλοι οι γελοιογράφοι.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr) συμμετέχουν: Βαγγέλης Παυλίδης, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός,
Antonio John, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης (BAS) Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Εφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Αλεξία Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης Σταυρόπουλος, Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Από την Πορτογαλία
: António, Carlos Brito, André Carrilho, Cristina Sampaio, Vasco Gargalos, Jorge Gonçalves, Maia, Rodrigo de Matos, Cristiano Salgado.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, την ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.