Αποστολή
Με το «Everybody knows», τελευταία ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί αρχίζει ανοίγει απόψε, Τρίτη το απόγευμα, το 71ο φεστιβάλ των Καννών. Προβλέπεται δε να είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ακριβώς επειδή το πρόγραμμά του, εκ πρώτης στερείται λάμψης. Λίγες είναι οι αμερικανικές ταινίες που εφέτος διαγωνίζονται και παρότι διεθνή αστέρες της σκηνοθεσίας παρουσιάζουν τις δουλειές τους (ανάμεσά τους ο Τούρκος Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, ο Πολωνός Πάβελ Παβλικόφσκι, ο Ιταλός Ματέο Γκαρόνε και φυσικά ο Ελβετός Ζαν Λικ Γκοντάρ), το πρόγραμμα δεν δείχνει και τόσο εντυπωσιακό..
Φυσικά, το μόνο που δεν μπορείς να αποκαλέσεις ένα φεστιβάλ όπως των Καννών είναι «τυχαίο». Μπορεί λοιπόν να μην μας λένε κάτι σκηνοθέτες που επίσης διαγωνίζονται – ο Κίριλ Σερεμπρενίκοφ, η Ναντίν Λαμπάκι, ο Γιαν Γκονζάλεθ και ο Σεργκέι Ντβορτζεβόι – κάτι όμως μας λέει ότι το πρόγραμμα θα περιέχει μικρά ή ακόμη και μεγάλα διαμάντια · ταινίες που θα συζητηθούν κατά την διάρκειά του και –το κυριότερο –μετά την λήξη του.
Θα δείξει. Μένουν άλλωστε 11 μέρες μέχρι το Σάββατο 19 Μαίου όταν η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Αυστραλέζα ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ και τα υπόλοιπα μέλη θα ανακοινώσουν τα βραβεία. Προς το παρόν τον πρώτο λόγο έχει ο Ασγκάρ Φαραντί, μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ιρανικού κινηματογράφου, ο οποίος έχει καταφέρει να αποκτήσει διεθνές προφίλ, χάρη στα βραβεία που έχουν κερδίσει οι ταινίες του, δύο από τα οποία είναι τα ξενόγλωσσα Οσκαρ για το «Ενας χωρισμός» και τον «Εμποράκο».
Μαζί με τον Φαραντί τα κόκκινα σκαλιά της επιβλητικής αίθουσας Λιμιέρ, στολισμένης με την τεράστια αφίσσα από ένα καρέ του «Τρελού Πιερού» του ΓΓκοντάρ, θ’ ανέβουν οι ηθοποιοί του, οι ισπανοί Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρους αλλά και ο Αργεντίνος Ρικάρντο Νταρίν. Η ταινία αναμένεται να είναι ένα απρόβλεπτης εξέλιξης θρίλερ, το οποίο μάλιστα γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ισπανία.
Η ταινία «Everybody knows» θα διανεμηθεί στην Ελλάδα από την Seven Films