Mε τέσσερα βραβεία διακρίθηκε η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης» στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Χιούστον του Τέξας των ΗΠΑ. Ο «Καζαντζάκης» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερης μουσικής (Μίνως Μάτσας), καλύτερης φωτογραφίας (Αρις Σταύρου) και καλύτερου ηθοποιού (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στον ρόλο του τίτλου). Θέση στην τελική πεντάδα του Α γυναικείου ρόλου είχε η Μαρίνα Καλογήρου για το ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ στην τελική πεντάδα του Β’ Ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης ήταν υποψήφιος για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ζορμπά.

Ο Γιάννης Σμαραγδής τονίζει ότι το βραβείο ερμηνείας στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο «αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι του αποδόθηκε από την Κριτική επιτροπή των κριτικών κινηματογράφου με πρόεδρο τον Nικ Νίκολσον κριτικό κινηματογράφου στο CNN.» Η επισήμανση δεν έγινε τυχαία. Πριν από μερικούς μήνες ο σκηνοθέτης είχε «επιτεθεί» εναντίον των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου που στην πλειοψηφία τους απέρριψαν την ταινία.

Οι διακρίσεις του «Καζαντζάκη» συνεχίζονται μετά την εγχώρια επιτυχία των 240.000 θεατών. Εκτός από την Αμερική, η ταινία έχει επίσης προβληθεί στην Κίνα, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης της Αφρικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη προσέλευση των θεατών ανάγκασε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ του Χιούστον να προβάλλουν την ταινία και σε μία δεύτερη αίθουσα.

Πριν από λίγο καιρό, στην avant premiere της Νέας Υόρκης, η ταινία συγκίνησε τους ‘Έλληνες ομογενείς αλλά και ξένους θεατές σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την κυρία Olga Bornozi και στηρίχθηκε από τον Ελληνοκύπριο της ελληνικής διασποράς κύριο Nίκο Μούγιαρη.