Το πιο φθηνό ταξίδι είναι πλέον γεγονός. Οχι, δεν πρόκειται για κάποια πτήση τσάρτερ προς Λονδίνο αλλά για έναν τρισδιάστατο κόσμο. Δεν χρειάζεται διαβατήριο ούτε αποσκευές. Ενα πεντακοσάρικο είναι αρκετό για να επισκεφθείτε εν Ελλάδι την εικονική πραγματικότητα


Μια μάσκα καλύπτει τα μάτια και τα αφτιά. «Τυλίγεται» γερά γύρω από το κεφάλι έτσι ώστε να μην αισθάνεται ο υποψήφιος παίκτης το «κράνος» ως ξένο σώμα. Η όραση ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και τα αφτιά «τροφοδοτούνται» με ουρλιαχτά, πυροβολισμούς και άλλα συναφή. Φορώντας τη μάσκα – κράνος το φυσικό περιβάλλον είναι πλέον παρελθόν. «Νιώθεις το σώμα σου να φεύγει, ξεπερνάς τα όριά σου. Τρέχεις, παλεύεις, ιδρώνεις για να μπορέσεις να επιβιώσεις στον νέο κόσμο, μπαίνεις σε μια άλλη διάσταση» λέει λαχανιασμένα η Κατερίνα, 24 χρόνων, που μόλις έχει κατέβει από το εικονικό ρινγκ. Αντιπαλός της ήταν ο Μάριος, 23 χρόνων: «Αν και έχασα από γυναίκα, μπορώ να πω ότι δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Εχει ένταση. Νιώθεις την αδρεναλίνη σου να ανεβαίνει». Δεν ήταν η πρώτη τους εικονική αναμέτρηση στη Virtual αίθουσα του Village Centre, αφού δηλώνουν φανατικοί οπαδοί του είδους.


Ο Σπύρος Δάδης, υπεύθυνος για τα virtual παιχνίδια της Virgin, εξηγεί ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα ηλεκτρονικά. «Εχουμε την αποκλειστικότητα στην Ελλάδα και η προσέλευση του κοινού, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ικανοποιητική. Πολλοί νομίζουν ότι η χρήση τους είναι επικίνδυνη αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει». Στην αίθουσα υπάρχει επιτήρηση και ειδικοί επόπτες δίνουν πληροφορίες σε όσους τολμούν να παίξουν. «Οι περισσότεροι διστάζουν να το κάνουν γιατί ντρέπονται να εκτεθούν στα μάτια των περίεργων που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Οσοι τολμούν όμως το ξανακάνουν χωρίς επιφύλαξη» ισχυρίζεται η Βίκυ, μία από τους επόπτες. Κατά τη διάρκεια του εικονικού «ταξιδιού» ο επόπτης παρακολουθεί σε οθόνη όλα όσα περνάει ο «επιβάτης» και με ειδικό μικρόφωνο μπορεί και επικοινωνεί μαζί του δίνοντάς του οδηγίες πώς να κινηθεί για να είναι το «ταξίδι» του όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Η ελάχιστη διάρκεια είναι τρία λεπτά και η μέγιστη έξι. Αυτό εξαρτάται από την απόδοση του παίκτη.


Τα «ταξίδια» δεν έχουν όλα την ίδια πορεία, το καθένα έχει τη δική του γοητεία: «το τρένο του τρόμου», «πυγμαχία», «σκοποβολή», «αερομαχία» και πολλά άλλα. «Οι γυναίκες προτιμούν το τρένο, γιατί παίζουν καθιστές, ενώ τα ζευγάρια την πυγμαχία, και πολλές φορές μάλιστα την συνεχίζουν και εκτός virtual. Πολύ με ρωτούν αν έχει και εικονικό σεξ και απογοητεύονται όταν τους απαντώ όχι» επισημαίνει η Βίκυ.


Η εξοικείωση είναι κάτι που λείπει στους αρχάριους. Πρέπει να προσαρμοστούν στις γρήγορες ταχύτητες, στην εναλλαγή εικόνων και ήχων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να αφεθούν στη σαγήνη της πλαστής πραγματικότητας και να αφήσουν το σώμα τους ελεύθερο. «Θέλει ώρα να προσαρμοστείς. Γίνονται όλα τόσο γρήγορα. Βιώνεις έντονα το παιχνίδι» λένε δύο φίλοι, ο Γιώργος και ο Στάθης, που μόλις επέστρεψαν από την παρθενική εικονική τους «βόλτα». Αμφότεροι δείχνουν ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να το επαναλάβουν. Δύο άλλοι όμως φίλοι, ο Αγγελος και ο Πάνος, μεγαλύτερης ηλικίας, 27 και 28 χρόνων αντίστοιχα, δεν φαίνονται το ίδιο ενθουσιασμένοι: «Είμαστε μανιώδης παίκτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κομπιουτεράδες· είναι η πρώτη φορά που κάναμε virtual reality αλλά δεν σκοπεύουμε να το ξανακάνουμε». Θέμα αντοχής, προτεραιοτήτων ή κακής εφαρμογής της virtual μάσκας; Ισως απλά κάποιοι αρνούνται να συμβιβαστούν με ένα τόσο εικονικό μέλλον.


Αίθουσα virtual reality υπάρχει κατ’ αποκλειστικότητα μόνο στις εγκαταστάσεις του Village Centre στο Μαρούσι. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.