Ναι, ο Σταμάτης Φασουλής επιστρέφει στη σκηνή.
nnn
Δύο χρονιά μετά τον «Μπαμπά» στο Χορν, ετοιμάζεται να παίξει και μάλιστα να αναλάβει έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες χαρακτήρες των ελληνικών γραμμάτων…
nnn
Με την εμπειρία, την ευαισθησία και την αγάπη στα λογοτεχνικά κείμενα, θα ερμηνεύσει τον σιορ Τάπα, αυτή τη ραδιούργα και πανούργα μορφή από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή (1882), τον συμβολαιογράφο με τη μία και μοναδική αδυναμία, την κόρη του.
nnn
Ο ίδιος ο Σταμάτης Φασουλής θα συνυπογράψει τη διασκευή με τον σκηνοθέτη της παράστασης Πέτρο Ζούλια, ο οποίος και του πρότεινε τη συνεργασία. Οι δυο τους, άλλωστε, μαζί θα επεξεργαστούν τη γλώσσα στη θεατρική της μεταφορά.
nnn
Στο θέατρο Χώρα, η παράσταση θα ανέβει τον προσεχή Δεκέμβριο και θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τις «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» –που θα έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.
nnn
Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, ένα μικρό αριστούργημα με στοιχεία θρίλερ, που διαδραματίζεται στην Κεφαλλονιά του πρώτου μισού του 19ου αιώνα: Ο συμβολαιογράφος και η κόρη του, μια διαθήκη, ένας θείος και ο ανιψιός του, συγγενείς, περιουσίες, έρωτες, θάνατοι και αυτοκτονίες…
nnn
Το διήγημα είχε μεταφέρει στη μικρή οθόνη ο Γιώργος Μιχαηλίδης (ΕΡΤ, 1979-1980) με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στον ρόλο του συμβολαιογράφου και τους Γιάννη Φέρτη, Μιμή Ντενίση, Στάθη Ψάλτη, Γιώργο Δάνη, Σταύρο Ξενίδη, Δέσπω Διαμαντίδου, Ανδρέα Φιλιππίδη και Σοφία Σπυράτου.
nnn
Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Λευτέρη Βογιατζή συμπληρώνονται την Τετάρτη 2 Μαΐου –ήταν Μεγάλη Πέμπτη του 2013.
nnn
Και αν το θέατρο είναι η τέχνη του εφήμερου, εκείνοι που δουλεύουν σε αυτό, οι λίγοι, οι ξεχωριστοί που αφήνουν το αποτύπωμά τους, βρίσκουν τον τρόπο να «παραμένουν» ανάμεσά μας.
nnn
Πέντε χρόνια μετά ο Λευτέρης Βογιατζής συνεχίζει να υπάρχει μέσα από τους συνεργάτες του: ηθοποιούς, σκηνογράφους, μουσικούς, φωτιστές, συγγραφείς, μεταφραστές. Και ίσως αυτή να είναι και η μοναδική μορφή αθανασίας.
nnn
«Aν είσαι απ’ τους αληθινά εκλεκτούς,
την επικράτησί σου κύτταζε πώς αποκτάς»
nnn
29 Απριλίου: Γεννήθηκε και πέθανε ο Κ.Π. Καβάφης (1863-1933) και αυτή η ημερομηνία θα του είναι πάντα αφιερωμένη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ