Ο αρχαιολόγος Άγγελος Δεληβορριάς, επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων την Τρίτη 24 Απριλίου σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας όπου νοσηλευόταν εδώ και ένα περίπου μήνα με σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα.

Σπουδαίος αρχαιολόγος, ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής Μουσείου στην Ευρώπη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στα εγκαίνια της έκθεσης «Τόποι αναφοράς» στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς.

Πληθωρικός, εξωστρεφής, «ελληνομανής» και ιδιαίτερα αγαπητός σε όποιον τον γνώριζε υπήρξε κλασσικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Βεβαίως το όνομά του συνδέθηκε τρομερά με το Μουσείο Μπενάκη δεδομένου ότι υπήρξε διευθυντής του επί 41 ολόκληρα χρόνια, από το 1973 μέχρι την παραίτησή του από τη θέση, στα τέλη του 2014.

Ο Αγγελος Δεληβοριάς ανέλαβε ένα μουσείο «με χαρακτηριστικά μιας ιδιωτικής συλλογής», 19 χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη, και το μετέτρεψε αργά και μεθοδικά σε έναν πολυδιάστατο οργανισμό. Εμπλούτισε τις συλλογές, σύστησε στο κοινό σύγχρονες όψεις της παράδοσης όπως την Ελλάδα του μεσοπολέμου μέσα από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα, προέβη στην αυτονόμηση των ισλαμικών συλλογών στο κτίριο του Κεραμεικού, φρόντισε να μετεστεγαστούν τα ιστορικά αρχεία στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά.

Η κηδεία του Αγγελου Δεληβοριά θα γίνει δημοσία δαπάνη την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 14.00 από το Α’ Νεκροταφείο.

Ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη

«Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για την απώλεια του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος επί 45 χρόνια ηγήθηκε του Ιδρύματος από τις θέσεις του Διευθυντή και του μέλους της Διοικητικής του Επιτροπής.

Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του.

Η απώλεια είναι δυσβάστακτη.»

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου

«Οραματιστής, καινοτόμος, επιστήμονας υψηλού κύρους ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι. Κλασσικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ένας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε.Η θητεία του στη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, σηματοδότησε μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία. Ο Άγγελος Δεληβορριάς πρότεινε έναν νέο τρόπο οργάνωσης και μετάδοσης της γνώσης, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα σχέση με το παρελθόν, την τέχνη, την ίδια μας την ταυτότητα. Η προσφορά του Άγγελου Δεληβορριά στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

Συλλυπητήρια Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένας Αρχάγγελος του Πολιτισμού ενσωματώθηκε σήμερα στη συλλογική μας μνήμη, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη το μεγάλο αποτύπωμα του επιστημονικού, αισθητικού, οργανωτικού και παιδαγωγικού του έργου και του απαράμιλλου ύφους του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συνεργάτες του.»

Συλλυπητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη

«O Άγγελος Δεληβοριάς σφράγισε με την παρουσία του την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Με την οξυδέρκειά του δημιούργησε έναν πρωτοποριακό φορέα πολιτιστικής δράσης, το Μουσείο Μπενάκη, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή παρακαταθήκη. Στους οικείους του, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.»