Από το βράδυ της Δευτέρας 23 Απριλίου και για έναν ολόκληρο χρόνο η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, σε επίσημη τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Αρχίζει το ταξίδι της Αθήνας. Η επιλογή της UNESCO αξίζει τον κόπο, όχι μόνο λόγω της ιστορίας της Αθήνας αλλά και των προοπτικών της έτσι όπως διαγράφονται σήμερα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι «η Αθήνα παίρνει τη σκυτάλη της διοργάνωσης από την UNESCO και αυτό συμβολίζει ότι μέσα από το βιβλίο κάνουμε τους πολιτισμούς να επικοινωνούν, να διαλέγονται, να φέρνουν ελευθερία και πολιτισμό».

«Σκοπός της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι να εμπνεύσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση και να αφήσει πολιτιστικά αποτυπώματα. Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει! Σε αυτή τη γιορτή είστε όλοι και όλες συνδιοργανωτές, μέτοχοι και καλεσμένοι» τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Ο συντονιστής της UNESCO για τα θέματα βιβλίου κ. Ίαν Ντένισον, μίλησε για τις «δυσκολίες ελευθερίας, έκφρασης και λόγου που διαπιστώνονται σε πολλές χώρες», απευθύνοντας έκκληση ώστε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες και αυτή η ελευθερία, να εξασφαλιστεί. «Το ερώτημα δεν είναι γιατί επελέγη η Αθήνα, αλλά γιατί δεν επελέγη νωρίτερα» επισήμανε ο κ. Ντένισον, αναφέροντας ότι η υποψηφιότητα της Αθήνας προκρίθηκε για την ποιότητα της πρότασης, για την πρόσβαση κάθε ομάδας πληθυσμού στο βιβλίο, καθώς και για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στο πρόγραμμα. «Είναι μια πρόκληση και κινητοποίηση για να δημιουργηθούν δίκτυα πού θα συνεχίσουν στο μέλλον. Ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των λαών» είπε ο συντονιστής της UNESCO.

Στην τελετή έναρξης, τη Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Νίκος Φίλης, την κυβέρνηση η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, και παρέστησαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσώπησε η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του κόμματος, κυρία Νίκη Κεραμέως ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων.

Με μουσική στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ξεκίνησε η μεγάλη αυτή διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων η οποία με το σύνθημα «Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει» θα διαρκέσει ως τις 22 Απριλίου 2019.