Προσκεκλημένος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για να παραλάβει το εφετινό Τιμητικό Βραβείο Ιρις για την προσφορά του στην 7η Τέχνη (Δευτέρα 23 Απριλίου), ο ελληνικής καταγωγής πολυβραβευμένος συνθέτηςAλεξάντρ Ντεσπλά θα έρθει για ακόμη μία φορά στην Αθήνα και στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα βρεθεί στο Ωδείο Αθηνών.
Εκεί, ο εφετινός βραβευθείς για δεύτερη φορά με το Οσκαρ πρωτότυπης μουσικής για την ταινία «Η μορφή του νερού» του Γκιγέρμο ντελ Τόρο, θα λάβει μέρος σε συζήτηση – Masterclass με τον συνθέτη και καθηγητή του Ωδείου Αθηνών Χαράλαμπο Γωγιό. Θέμα της συζήτησης θα είναι ο ρόλος της μουσικής στον κινηματογράφο.
Ο Aλεξάντρ Ντεσπλά έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Το πρώτο του Οσκαρ τού δόθηκε για την ταινία του Γουές Αντερσον «Τhe Grand Budapest Hotel». Είχε ήδη προταθεί επτά φορές στην ίδια κατηγορία, με πρώτη το 2007 για τη «Βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς. Επίσης, έχει κερδίσει άλλα 88 βραβεία (Golden Globes, Cιsar, BAFTA κ.ά.), έχοντας συνολικά περισσότερες από 200 υποψηφιότητες!
Σπουδαίοι σκηνοθέτες του κινηματογράφου έχουν συνεργαστεί με τον Ντεσπλά, ο οποίος «μετρά» περισσότερες από 170 δουλειές για το σινεμά, το θέατρο και την τηλεόραση. Ανάμεσα στους σκηνοθέτες αυτούς είναι ο Ρόμαν Πολάνσκι («Ο αόρατος συγγραφέας»), ο Aνγκ Λι («Προσοχή πόθος»), ο Ντέιβιντ Φίντσερ («Η απίστευτη ζωή του Μπέντζαμιν Μπάτον»), ο Τομ Χούπερ («Ο λόγος του Βασιλιά»), ο Τέρενς Μάλικ («Το δέντρο της ζωής»), η Κάθριν Μπίγκελοου («Zero Dark Thirty»), o Τζορτζ Κλούνεϊ («Μνημείων άνδρες»), ο Ζακ Οντιάρ («Προφήτης») και ο Μπεν Αφλεκ («Επιχείρηση: Αrgo»).
Ο Ντεσπλά γεννήθηκε στο Παρίσι στις 23.8.1961 και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η αγάπη του για τη μουσική οφείλεται στους γονείς του, που ήταν φανατικοί μουσικόφιλοι. Ως ιπτάμενος φροντιστής της αεροπορικής εταιρίας TWA, ο πατέρας του έκανε ταξίδια σε όλον τον κόσμο και εφοδίαζε το σπίτι με μουσικές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ελληνική καταγωγή του οφείλεται στη μητέρα του που είναι από τον Βόλο, ενώ ο παππούς του, ο πατέρας της, Αλέξανδρος Λαδόπουλος, ήταν από τη Σμύρνη.
Η καριέρα του Ντεσπλά χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όμως η καταξίωσή του ήρθε το 2003 με τη δουλειά του στην ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Και όμως, πριν από αυτή την ταινία ο Ντεσπλά είχε ήδη γράψει τη μουσική για περίπου 50 ταινίες, 30 τηλεοπτικές σειρές και αμέτρητες μικρού μήκους.
Πρόκειται για έναν από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους συνθέτες σε διεθνές επίπεδο και είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους έλληνες μουσικούς, συνθέτες, κινηματογραφιστές και σπουδαστές να τον γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν μαζί του για τη σημασία και τον ρόλο της μουσικής στον κινηματογράφο.
Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Απριλίου στις 12.00, στην ανακαινισμένη αίθουσα συναυλιών «Αρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.

HeliosPlus