Νέες παραγωγές (με εξαίρεση την «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» που είδαμε και την εφετινή σεζόν) απαρτίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2018-2019 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ανακοινώθηκε την Τρίτη 17 Απριλίου. Η εμβληματική μορφή του γαλλικού κινηματογράφου και θεάτρου Φανί Αρντάν, η ενδυματολόγος των τεσσάρων Οσκαρ Μιλένα Κανονέρο, η διάσημη κολλεκτίβα Fura dels Baus, η γερμανίδα σκηνοθέτιδα Νίκολα Ράαμπ, ο διεθνής εικαστικός Νίκος Ναυρίδης, ο πολυβραβευμένος αυστραλός σκηνοθέτης Ελάιτζα Μοσίνσκι , ο διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου Νάτσο Ντουάτο είναι μερικές μόνο από τις λαμπερές συνεργασίες του οργανισμού για την επόμενη σεζόν που έρχονται να καταδείξουν ότι πλέον όντως η Εθνικής Λυρική Σκηνή αλλάζει κλίμακα.

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα


Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε επτά θεματικούς κύκλους και σ΄αυτό συναντάμε έργα του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, από τις πιο σημαντικές σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, ρωσική, σλαβική). Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί η «Γενούφα» του Γιάνατσεκ, με την οποία θ΄αρχίσει επισήμως η σεζόν στις 14 Οκτωβρίου. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί έργα τα οποία έχουν ν΄ανέβουν στην ΕΛΣ πολλές δεκαετίες όπως η «Μανόν» του Μασνέ και η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς ενώ η δημοφιλής «Τραβιάτα» του Βέρντι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Η συνεργασία με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου συνεχίζεται με τον «Σιμόν Μποκανέγκρα» του Βέρντι ενώ θα παρουσιαστούν και νέες παραγωγές των «Γάμων του Φίγκαρο» του Μότσαρτ και της «Νόρμας» του Μπελίνι.

Τρεις νέες, εξαιρετικά φιλόδοξες παραγωγές θα παρουσιάσει το μπαλέτο της ΕΛΣ το οποίο γυρίζει επίσης σελίδα υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρήγου. Ο ίδιος χορογραφεί τη «Λίμνη των Κύκνων» ενώ θα παρουσιαστούν επίσης των «Herrumbre» («Σκουριά») του σπουδαίου ισπανού χορογράφου Νάτσο Ντουάτο και το τρίπτυχο Στραβίνσκι «Από τη Ρωσία με αγάπη» σε χορογραφίες Δάφνι Κόκκινου, στενού συνεργάτη της Πίνα Μπάους, Μάρκο Γκέκε και του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ο κύκλος Μάνος Χατζιδάκις συνεχίζεται με την παρουσίαση των έργων «Μεγάλος Ερωτικός», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Αμοργός», «Reflections» στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος αλλά και μ΄ένα ολοήμερο αφιέρωμα την ημέρα των γενεθλίων του σε όλους τους χώρους της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Τον Ιανουάριο του 2019 ανοίγει ο κύκλος «Μουσική και εικαστικές τέχνες» σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ και με πρώτη ανάθεση στον Νίκο Ναυρίδη. Το πρώτο του ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ θα δώσει ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς τον Απρίλιο του 2019 με έργα Βέρντι, Ροσίνι, Λεονκαβάλο, Τζορντάνο ενώ η παιδική σκηνή της ΕΛΣ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ερνστ Τοχ «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι». Η ανεπίσημη έναρξη της σεζόν θα γίνει με ένα Γκαλά Ροσίνι, ενώ η νέα παραγωγή της σειράς «Οπερα και Μόδα» έχει θέμα τη Μαγεία.

Σαφής διεύρυνση του ρεπερτορίου



Μιλώντας στο «Βήμα» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Γιώργος Κουμεντάκης παραδέχεται πως ο προγραμματισμός της επόμενης σεζόν τον αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερο από τον εφετινό. «Στη δεύτερη καλλιτεχνική περίοδο της θητείας μου αισθάνομαι ότι αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά οι σκέψεις, οι στόχοι, οι επιθυμίες που είχα όταν ξεκίνησα αυτό το τριετές ταξίδι, πέρυσι τον Φεβρουάριο». Οι κύκλοι του προγραμματισμού αρχίζουν να σχηματοποιούνται, η διεύρυνση του ρεπερτορίου είναι πλέον σαφής, η αιχμηρή ματιά επάνω στα αριστουργήματα της όπερας εμβαθύνεται περαιτέρω, ο κύκλος των εικαστικών εγκαταστάσεων ξεκινά, ενώ παράλληλα αρχίζουν να οριστικοποιούνται σημανατικές διεθνείς συνεργασίες και συμπαραγωγές. Σ΄αυτό το τελευταίο στέκεται ιδιαίτερα ο Γιώργος Κουμεντάκης καθώς θεωρεί ότι αυτό καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο η Εθνική Λυρική Σκηνή μπορεί ν΄ανταποκριθεί στη λεγόμενη «μεγάλη κλίμακα».

Το κόστος του προγραμματισμού, όπως λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ , ανέρχεται στα 4.870.000 ευρώ. Η τακτική επιχορήγηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι 12,5 εκ ευρώ και αυτή τη στιγμή της έχουν καταβληθεί τα 5 εκατομμύρια, ήτοι το 40%. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι από τα ίδια έσοδα η ΕΛΣ καταβάλει ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών της δαπανών στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πόρους, αναφέρει τα 2,5 εκ ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος-Μέγα Δωρητή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την Εναλλακτική Σκηνή και εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα. Σε ότι αφορά στις χορηγίες στο διάστημα που ανέλαβε ο Γ. Κουμεντάκης ανέρχονται στα 2.600.000 ευρώ.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης λέει ότι έχει ήδη έτοιμη τη σεζόν 2019-2020. Παράλληλα, η ΕΛΣ αναπτύσσει και οργανώνει έναν νέο κύκλο συνεργασιών-συμπαραγωγών με ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα τους καρπούς του οποίου θ΄αρχίσει να απολαμβάνει τις δύο επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους. «Δύο από τα πολύ σημανατικά σχέδια που ετοιμάζουμε και είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε είναι η συμπαραγωγή με την Κρατική Οπερα της Βαυαρίας (Μόναχο) και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα επάνω στο πρότζεκτ της Μαρίνας Αμπράμοβιτς για τη Μαρία Κάλλας καθώς και η συμπαραγωγή μας με την Οπερα του Γκέτεμποργκ επάνω σε έργο του Μότσαρτ».