Σε μια πόλη των άκρων, το Ρίο ντε Τζανέιρο, προσκαλεί το αθηναϊκό κοινό με το τελευταίο ντοκιμαντέρ της, «Obscuro Barroco», η Ευαγγελία Κρανιώτη, σκηνοθέτρια του βραβευμένου «Exotica, Erotica, etc.». Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, το «Obscuro Barroco» θα κάνει την πρεμιέρα του στο Γαλλικό Ινστιτούτο την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την ίδια μέρα θα το φιλοξενήσουν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα (δείτε στο τέλος του κειμένου για τις λεπτομέρειες των προβολών που θα γίνουν με ελληνικούς υποτίτλους.).
Ακολουθώντας την εμβληματική φιγούρα της Λουάνα Μουνίζ (1961-2017), το «Obscuro Barroco» εξερευνά την έννοια της ταυτότητας μέσα από το φύλο, το καρναβάλι και τον πολιτικό ακτιβισμό. Η ταινία που φέρει στοιχεία μυθοπλασίας βραβεύθηκε στο τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου με το Teddy Jury Award και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το TDF Youth Jury Award.
Η ταινία ξεκινά σε ένα τροπικό δάσος με ομίχλη και ακολουθεί τη φωνή της Μουνίζ μέσα στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, «ένα εργοστάσιο γεμάτο όνειρα και εφιάλτες, έναν τόπο μεταμορφώσεων». Ανάμεσα στα κοστούμια και στις μεταμφιέσεις, στα γυμνά σώματα και στα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα του Καρναβαλιού, η ταινία μας εισάγει σε έναν κόσμο όπου η ταυτότητα, η ηλικία και το φύλο είναι ρευστά, ακαθόριστα.
Μέσα σε αυτόν τον παλλόμενο κόσμο των πλασμάτων της νύχτας, η σκηνοθέτρια μας καλεί να αναρωτηθούμε για τη βαθύτερη επιθυμία μας να μεταμορφωθούμε, ως άτομα και ως κοινωνίες. Το «Obscuro Barroco» είναι μια παραγωγή της Tropical Underground σε συμπαραγωγή με την Anemon Productions και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η προβολή της ταινίας «Obscuro Barroco» στην Ελλάδα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του οργανισμού CineDoc να προβάλλει από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο Δαναός, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ABCinema Πάτρας, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις που συνοδεύουν τις προβολές στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Το CineDoc είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs και το 2017 ίδρυσε το Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών CineDoc Kids.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19.30 στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο).
Τετάρτη 25 Απριλίου στις 21.00 στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»).
Τετάρτη 25 Απριλίου στις 21.30 στην Πάτρα (Κινηματογράφος Πάνθεον).
Τετάρτη 25 Απριλίου στην Αμαλιάδα (CineCinema).
Πέμπτη 26 Απριλίου στις 22.15 στην Αθήνα (Κινηματογράφος Δαναός).
Παρασκευή 27 Απριλίου στις 22.15 στην Αθήνα (Κινηματογράφος Δαναός).
Κυριακή 29 Απριλίου στις 16.00 στην Αθήνα (Κινηματογράφος Δαναός).
Μετά τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Τετάρτη 25/4, 19.30) και στον Δαναό (Παρασκευή 27/4, 22.15) θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Ευαγγελία Κρανιώτη.
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αμαλιάδα).
Για τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας και μέσω VIVA, από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.viva.gr/tickets/festival/galliko-instituto-elladas/cinedoc/
Για περισσότερες πληροφορίες:

CineDoc 210-7211.073, info@cinedoc.gr

HeliosPlus