Tο σκηνοθετικό ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους ταινία του Μάριου Πιπερίδη «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» (Smuggling Hendrix), «η ιστορία μιας «αταίριαστης» φιλίας» επελέγη για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της Tribeca της Νέας Υόρκης. Η ευχάριστη είδηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τη View Master, την ελληνική εταιρία παραγωγής της ταινίας.

«Με αφορμή την παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής από ένα σκύλο, ανατρέπει με χιούμορ βαθιά ριζωμένες υποψίες και προκαταλήψεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση για το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» που είναι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και, τη Γερμανία.
Βασικός ήρωας της ταινίας είναι ο 43χρονος Γιάννης (Αδάμ Μπουσδούκος – γνωστός από τις ταινίες), ένας ξοφλημένος μουσικός του οποίου η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Η κοπέλα του τον έχει εγκαταλείψει ενώ οι «δανειστές» του του έχουν γίνει στενός κορσές. Σχεδιάζει να φύγει το συντομότερο μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο, Jimi.
Μόνον που ο σκύλος το σκάει προς την τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού και ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Εγκλωβισμένος στην τουρκοκρατούμενη πλευρά αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της πρώην φιλενάδας του καθώς επίσης και του Χασάν, ενός Τούρκου έποικου, για να φυγαδεύσουν τον Jimi πίσω στις ελεύθερες περιοχές.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο Κύπριος Μάριος Πιπερίδης, ο οποίος εκτός από τις μικρού μήκους που έχει σκηνοθετήσει, είναι επίσης παραγωγός και μοντέρ.
Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Tribeca ιδρύθηκε το 2002 από τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κρεγκ Χάτκοφ και Τζέιν Ρόζενταλ. Ηταν μια καλλιτεχνική προσπάθεια ανάνηψης της περιοχής μετά τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύντομα, το Φεστιβάλ της Tribeca αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της κινηματογραφικής βιομηχανίας παγκοσμίως.
Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ έχουν κάνει πρεμιέρα στο παρελθόν ταινίες δημιουργών που στην συνέχεια γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Ανάμεσά τους ο Σουηδός Τόμας Αλφρεντσον με το «Ασε το κακό να μπει» και ο Ιρανός Ασγκάρ Φαραντί με το «Τι απέγινε η Ελυ». Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέρσι μια ελληνική ταινία, ο «Γιός της Σοφίας» της Ελίνας Ψϋκου κέρδισε το πρώτο βραβείο στο εν λόγω φεστιβάλ.
Εκτός από τον Αδάμ Μπουσδούκο στην ταινία παίζουν επίσης η Βίκη Παπαδοπούλου, Fatih Al και Özgür Karadeniz. H View Master Films συνεργάστηκε με την Pallas Film GmbH (Γερμανία) και την A.M.P. Film Works Ltd (Κύπρος) με την υποστήριξη των Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Eurimages, Yπουργείου Παιδείας Κύπρου, MDM Γερμανίας, ZDF/Arte
Το φετινό Tribeca Film Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 18 ως τις 29 Απριλίου.