βιβλιοπαρουσίαση
Ποίηση στο Polis art cafe

Η παρουσίαση της δίγλωσσης ποιητικής συλλογής του Μικαέλ Οσάν, μορφωτικού συμβούλου της γαλλικής πρεσβείας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, «Σχηματίζοντας σειρά χωρίς ίχνος» (εκδόσεις Βακχικόν) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 20.00 μ.μ., στο Polis art cafe (Πεσμαζόγλου 5, Στοά του Βιβλίου, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης. Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη.

Ποίηση στο Public

Τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1) ο ποιητής Τάσος Μακράτος παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Μετά τον Καβάφη. Οι ερωμένες του ποιητή» (εκδόσεις Λιβάνη). Θα μιλήσει, εκτός των άλλων, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς.

συζήτηση
Περί ομοφυλοφιλίας

Εκδήλωση με θέμα «Διεπιστημονική συζήτηση για την ομοφυλοφιλία και το φύλο» οργανώνουν οι εκδόσεις Εν Πλω υπό την αιγίδα της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος. Αφορμή δίνει το βιβλίο του π. Βασιλείου Θερμού «Σεξουαλικός Προσανατολισμός και Ταυτότητα Φύλου. Οι απαντήσεις… και οι άνθρωποι». Την Παρασκευή 20 Απριλίου (18.30 – 21.30) στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» (Βασ. Αλεξάνδρου 2, τηλ. 210-7207.000).

μουσική
Γιώτα Νέγκα στον Σταυρό

Η Γιώτα Νέγκα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου στις 21 και 28 Απριλίου για δύο παραστάσεις με τραγούδια ανδρών ερμηνευτών.

Χαΐνηδες στον Πειραιά

Οι Χαΐνηδες σε πλήρη σύνθεση και με ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης εμφανίζονται στις 20 Απριλίου στη μουσική σκηνή Kremlino στον Πειραιά.

κινηματογράφος
Αφιέρωμα Μπέργκμαν

Αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σουηδού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν διοργανώνεται από την κινηματογραφική εταιρεία Weird Wave από Πέμπτη 19 ως την Κυριακή 22 Απριλίου στις αίθουσες Αστορ (Σταδίου 28 – Στοά Κοραή) και Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117). Πληροφορίες: 210-9410.225.

Ελληνικός τρόπος και σινεμά

Από σήμερα Κυριακή 15 Απριλίου ως την Τρίτη 17 του μηνός η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αφιέρωμα «Ο ελληνικός τρόπος» με τις ταινίες «Ημερολόγια αμνησίας» (2012) της Στέλλας Θεοδωράκη, «Στο σπίτι» (2014) του Αθανάσιου Καρανικόλα και «Επόμενος σταθμός: Ουτοπία» (2015) του Απόστολου Καρακάση. Στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», Αποθήκη Α’ Λιμανιού Θεσσαλονίκης.

θέατρο
«Ψηλά από τη γέφυρα»

Ο Γιώργος Κιμούλης πρωταγωνιστεί στο έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά. Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ως τις 27/5.

«Μετά την πρόβα»

Στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής παίζεται το «Μετά την πρόβα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, γιορτάζοντας τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του σουηδού δημιουργού. Σκηνοθετεί ο Περικλής Μουστάκης, που πρωταγωνιστεί δίπλα στους Μαρία Ναυπλιώτου, Πηνελόπη Τσιλίκα. Πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 21.00.

«Ιούλιος Καίσαρ» στο Τέχνης

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης ερμηνεύει τον Ιούλιο Καίσαρα στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ στην παράσταση που σκηνοθετεί η Νατάσα Τριανταφύλλη. Σκηνοθεσία – σκηνικοί χώροι: Ν. Τριανταφύλλη. Παραστάσεις: Πέμπτη-Κυριακή: 21.00 στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου.

Η «Αμφιβολία» επιστρέφει

Το έργο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ «Αμφιβολία» επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Ροές σε σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Με τη Ρούλα Πατεράκη, τον Νίκο Κουρή κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη – Σάββατο (21.00) και Κυριακή (20.00). Ως τις 29 Απριλίου.

Λιαντίνης στη σκηνή

Η «Γκέμμα», το φιλοσοφικό κείμενο του Δημήτρη Λιαντίνη, ανεβαίνει στη σκηνή από τον Πάνο Αγγελόπουλο. Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Παίζουν: Νίκος Καλογερόπουλος, Κατερίνα Διδασκάλου κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή, στο θέατρο Βρετάνια (21.00). Παραστάσεις: Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο (21.00) και Κυριακή (20.00).

οπερα
«Μαγικός αυλός» στη Λυρική

Ο δημοφιλής «Μαγικός αυλός» του Μότσαρτ παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη παραγωγή της Κωμικής Οπερας του Βερολίνου. 15, 18, 20 και 22/4.

χορός
Μπαλέτο στο Μέγαρο

«Ο χορός είναι η ζωή μου!» είναι ο τίτλος του γκαλά μπαλέτου που θα παρουσιαστεί στις 20, 21 και 22 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμμετέχουν χορευτές από τα ιστορικά θέατρα Μπαλσόι της Μόσχας και Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ