Δεκαοκτώ ταινίες θα διαγωνιστούν εφέτος στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ των Καννών που εφέτος θα διεξαχθεί νωρίτερα με την αυλαία να σηκώνεται την Τρίτη 8 Μαίου. Το τέλος της διαδικασίας με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων θα γίνει το Σάββατο 19 του μηνός. Ως γνωστόν πρόεδρος εφέτος θα είναι η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ.

Φυσικά, το γεγονός του φεστιβάλ, είναι η εκτός συναγωνισμού παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας της …ατελείωτης σειράς του «Πολέμου των Αστρων». Το «Solo: A Star Wars story» που σκηνοθέτησε ο Ρον Χάουαρντ εστιάζει στα νεώτερα χρόνια του θρυλικού τυχοδιώκτη του διαστήματος Χαν Σόλο, που είναι ένας ρόλος ο οποίος βοήθησε τον Χάριον Φορντ να γίνει ένας από τους εμπορικότερους σταρ του κινηματογράφου παγκοσμίως.
Ταινία έναρξης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα είναι η τελευταία δημιουργία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί «Todos lo saben» η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό για τον Χρυσό Φοίνικα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χαβιέρ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρους και Ρικάρντο Νταρίν.
Σε ότι αφορά το επίσημο τμήμα, το απόλυτο γεγονός είναι ότι στην 18άδα των ταινιών εμφανίζεται η τελευταία ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ «Le livre d’ image» (Το βιβλίο της γλώσσας) για την οποία διαβάζουμε τα εξής: «Τίποτε περα από τη σιωπή. Τίποτε παρά ένα επαναστατικό τραγούδι. Μια ιστορία σε πέντε κεφάλαια, όπως τα πέντε δάχτυλα του χεριού.»
Ο 88χρονος Γκοντάρ δεν έχει πάρει ποτέ μεγάλο βραβείο στις Κάννες. Για την ακρίβεια, μόλις το 2014, με την ταινία «Αντίο στη γλώσσα» κέρδισε το βραβείο της επιτροπής. Αυτή ήταν και η τελευταία μέχρι σήμερα συμμετοχή του στο φεστιβάλ. Μήπως ήρθε η ώρα; Είτε πάντως κάνει τον κόπο να έρθει στη Κυανή Ακτή, είτε όχι (γιατί ποτέ δεν ξέρεις με τον Γκοντάρ), το βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσει θόρυβο.
Κατά τα άλλα, σε ότι αφορά πάντα τον διαγωνισμό, οι ταινίες διακρίνονται από την απουσία μεγάλων ονομάτων (λίγες είναι οι αμερικανικές ούτως ή άλλως) και το ισχυρό αποτύπωμα της Γαλλίας και της Ασίας.
Οι υπόλοιπες 16 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα είναι οι εξής:
Un Autre Monde (Γαλλία) του Στεφάν Μπριζέ με πρωταγωνιστή τον Βενσάν Λιντόν ο οποίος είχε κερδίσει στις Κάννες το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για την ταινία «Ο νόμςο της αγοράς» του ιδίου σκηνοθέτη
Dogman (Ιταλία) του Ματέο Γκαρόνε με τους Ανταμο Ντιονίσι, Φραντσέσκο Ακουαρόλι. Η νέα δημιουργία του Ιταλού σκηνοθέτη του «Γόμορα».
Sorry angel (Γαλλία), του Κριστόφ Ονορέ με τους Βενσάν Λακόστ, Ντενί Πονταλιντέ. Τρίτη συμμετοχή του Γάλλου σκηνοθέτη στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ μετά τις ταινίες «Les chansons d’ amour» (2007) και «Dans Paris» (2006)
Netemo sametemο (Ιαπωνία) του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι. Μια παράξενη ερωτική ιστορία γύρω από μια κοπέλα και τους δύο πανομοιότυπους στην εμφάνιση αλλά διαφορετικού χαρακτήρα άντρες με τους οποίους συνάπτει σχέση.
Cafarnaúm (Γαλλία) της Ναντίν Λαμπακί. Η τελευταία δημιουργία της ηθοποιού και σκηνοθέτριας που έγινε γνωστή από την ταινία «Όταν θέλουν οι γυναίκες»
Girs in the sun (Γαλλία/ Βέλγιο/ Γεωργία/ Ελβετία) της Εβα Ισόν με την Εμανουέλ Μπερκό και την Γκολσιφτέχ Φαραχανί
BlacKkKlansman (ΗΠΑ) του Σπάικ Λι με τους Ανταμ Ντράιβερ, Τόφερ Γκρέις. Η ιστορία ενός αστυνομικού που κατόρθωσε να γίνει επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν του Κολοράντο
Ash in purest white (Κίνα) του Ζία Ζανγκ Κε, μια ιστορία έρωτα και βίας στην Κίνα ανάμεσα στα έτη 2001 και 2017. Είναι η έκτη συμμετοχή του Κινέζου auteur στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ
Under the silver lake (ΗΠΑ) του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, με τους Ράιλι Κέο, Αντριου Γκάρφιλντ κ.α. Η υπόθεση απαγωγής της κόρης ενός δισεκατομμυριούχου γίνεται η εμμονή ενός άντρα που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τα ίχνη της.
Cold war (Πολωνία/ Γαλλία/ Αγγλία) του Πάβελ Παβλικόσφκι με τους Ζαν Μπαλιμπάρ, Γιάτσεκ Ρόζενεκ. Επιστροφή στον Ψυχρό πόλεμο από τον σκηνοθέτη της «Ida» που πριν από μερτικά χρόνια απέσπασε το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινία
Yomeddine (Αίγυπτος/ ΗΠΑ/ Αυστρία) του Αμπού Μπακρ Σοκί. Η ιστορία ενός λεπρού που αναζητεί την οικογένειά του στην Αίγυπτο έχοντας ξεφύγει από την κοινότητα των λεπρών
Lazzaro Felice (Ιταλία) της Αλίτσε Ρορβάχερ με τους Νικολέτα Μπράσκι, Άλμπα Ρορβάχερ. Η τελευταία ταινία της ηθοποιού και σκηνοθέτριας που έχει συμμετάσχει ξανά στις Κάννες με τα «Θαύματα» (2014).
Leto (Ρωσία) του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ Αγάπη και ροκ ήχοι στο Λένιγκραντ του 1981, όταν η underground ροκ σκηνή βρισκόταν σε άνθιση, επηρεασμένη από αστέρια της Δύσης όπως οι Led Zeppelin και ο David Bowie. Αυτή είναι η ιστορία του Victor Tsoi των Kino.
Three faces (Ιράν) του Τζαφάρ Παναχί. Η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη του «Κύκλου», του «Offside» και του «Ταξί στην Τεχεράνη», ο οποίος ως γνωστόν έχει διωχθεί και φυλακιστεί από το καθεστώς της πατρίδας του.
Shoplifters (Ιαπωνία) του Χιροκάζου Κόρε Εντα. Μια οικογένεια μικροκλεφτών παίρνει υπό την προστασία της ένα παιδί που βρίσκει στο δρόμο.
Beoning (Νότια Κορέα) του Λι Τσανγκ Ντονγκ. Μια γυναίκα ζητά από έναν παλιό γείτονά της να φροντίσει την γάτα της ενώ εκείνη θα λείπει σε ταξίδι. Η αφορμή για το «ξεδίπλωμα» μιας πολύ παράξενης ιστορίας…