Ο «Τρελός Πιερό», η θρυλική ταινία της γαλλικής nouvelle vague και μια από τις πιο χαρακτηριστικές της φιλμογραφίας του Ζαν Λικ Γκοντάρ, ξαναζωντανεύει εφέτος στο φεστιβάλ των Καννών. Η φωτογραφία της επίσημης αφίσας του φεστιβάλ, όπου βλέπουμε τον Ζαν Πολ Μπελμοντό να φιλά την Ανα Καρίνα ενώ κάθονται σε διαφορετικά αυτοκίνητα ο καθένας, είναι εμπνευσμένη από την δουλειά του θρυλικού φωτογράφου πλατό Ζορζ Πιερ που απαθανάτισε τα γυρίσματα περισσότερων από 100 ταινίες.
Η 30 χρονη πορεία του Πιέρ που γεννήθηκε το 1927 και πέθανε το 2003 αρχίζει στη δεκαετία του 1960, δίπλα σε σκηνοθέτες όπως ο Ζακ Ριβέτ, ο Αλέν Ρενέ και ο Λουί Μαλ. Αργότερα, ο φακός του θα απαθανάτιζε γυρίσματα από ταινίες των Αντρέι Ζουλάφσκι, Μπερτράν Ταβερνιέ, Κλοντ Σοτέ και του Αντρέι Βάιντα ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Ο «Τρελός Πιερό» γυρίστηκε το 1964 και προβλήθηκε το 1965 αλλά η πρεμιέρα του δεν έγινε στο φεστιβάλ Καννών, μα εκείνο της Βενετίας.

Σε όλη του την ζωή ο Ζορζ Πιέρ αφιερώθηκε στην καλλιτεχνική αναγνώριση της δουλειάς των still photographers. Με την Ενωση Φωτογράφων Ταινιών (Αssociation des Photographes de Films) την οποία ίδρυσε ο ίδιος, υπερασπίστηκε περίτρανα αυτό το όραμά του.

Η ίδια η αφίσα του εφετινού φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της δουλειά της γραφίστριας Φλορ Μακέιν. Ένα μείγμα ζωγραφικής, σκίτσου, ψηφιακών Τεχνών και φυσικά φωτογραφίας που καταλήγει στον έντονα πολύχρωμο «κόσμο» που βλέπουμε. Η Μακέν είναι φανατική σινεφίλ και σχεδιάζει για λογαριασμό μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο όπως τα Universal Pictures, Paramount Channel, Europacorp.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ των Καννών ανατρέχει συχνά στο παρελθόν για την δημιουργία της αφίσας της κάθε χρονιάς. Ανάμεσα στις ταινίες που τα αναβίωσαν χάρη στα πόστερ του φεστιβάλ της Κυανούς Ακτής είναι το «Οκτώμιση» του Φεντερίκο Φελίνι, η αισθηματική κομεντί «A new kind of love» με τον Πολ Νιούμαν και την Τζόαν Γούντγουορντ αλλά και η «Περιφρόνηση» και πάλι του Γκοντάρ.
Το εφετινό φεστιβάλ των Καννών θα αρχίσει την Τρίτη 8 Μαίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 του μηνός.