«Οταν πριν από 20 χρόνια εγκατέλειπα τις σπουδές μου –έμεναν 5 μαθήματα για το πτυχίο Ιατρικής -, γνώριζα καλά ότι θα ζούσα με λιγότερα, αλλά κάνοντας αυτό που στο μικρό διάστημα μερικής εμπλοκής μου είχε ήδη κερδίσει την καρδιά μου» έλεγε το 2011 στο περιοδικό «Αθηνόραμα» ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου για την απόφασή του να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.
Και το έκανε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Το 2014, σε ηλικία 52 ετών, ο Παπαγεωργίου σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Πατησίων. Ηταν μεσάνυχτα Δευτέρας 31 Μαρτίου προς Τρίτη 1 Απριλίου και ο Παπαγεωργίου οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του επιστρέφοντας στο σπίτι του από τον κινηματογράφο Τριανόν, στον οποίο επί σειρά ετών είχε αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι…
Παιδί οικογένειας πρωτοπόρας στον χώρο της κινηματογραφίας, ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου, με παρουσία στην παραγωγή, στη διανομή και στις αίθουσες, υπηρέτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του με πάθος και όραμα την οικογενειακή παράδοση (η δράση της αρχίζει το 1920). Αποτελεί κεφάλαιο για την κινηματογραφία της χώρας και το όνομά του είναι συνώνυμο της καλλιτεχνικής παιδείας και του καλλιτεχνικού σινεμά.
Υποστήριζε τους νέους κινηματογραφιστές και ήταν αρωγός όλων των φορέων πολιτισμού του κινηματογράφου, της μουσικής και των εικαστικών. Το Τριανόν του Λεωνίδα υπήρξε η κύρια αίθουσα του δικτύου αιθουσών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (filmcenter). Ο ίδιος ήταν ένας από τους πιο δραστήριους εταίρους του ευρωπαϊκού δικτύου Europa Cinemas.
Στα χρόνια που ο Παπαγεωργίου υπηρέτησε το Τριανόν, στήριξε επίσης πολλά φεστιβάλ: το Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Animasyros (Κινουμένων Σχεδίων), το Ολυμπίας για παιδιά και νέους, το Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest και τα Ισραηλινού και Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας-FeCHA.
Είναι λοιπόν πολύ συγκινητικό που σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, όλα αυτά τα φεστιβάλ τον τιμούν στην ίδια αίθουσα στην οποία φιλοξενήθηκαν. Από την Κυριακή 1 Απριλίου ως και την Τρίτη 3 του μηνός, το αφιέρωμα Leo at Trianon που θα γίνει εκεί στη μνήμη του θα είναι ένα τριήμερο προβολών, με πρεμιέρες, animation, ταινίες για παιδιά και εφήβους, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και πολλά ακόμη. Ολα τα προαναφερθέντα φεστιβάλ ενώνουν τις δυνάμεις τους με σύνθημα «Σήμερα έχουμε Φεστιβάλ!».
«Η διαχείριση ενός κινηματογράφου είναι μια καθημερινή και αποκλειστική απασχόληση, πολλές φορές με σκληρή χειρωνακτική δουλειά» έλεγε στην ίδια συνέντευξη στο «Αθηνόραμα». «Οταν μάλιστα θέλεις να επιλέγεις τις ταινίες που προτείνεις στο κοινό σου, ο δρόμος γίνεται δύσβατος, αλλά η ικανοποίηση αγγίζει την ευτυχία! Με αργά βήματα μετέτρεψα το χρεωμένο Τριανόν, που παρέλαβα, σε καταξιωμένο arthouse κινηματογράφο ο οποίος πέτυχε να «παντρέψει» κι άλλες τέχνες με το σινεμά».
Το αφιέρωμα, στο οποίο η είσοδος θα είναι ελεύθερη, υποστηρίζουν το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, η Πρεσβεία του Ισραήλ, η Πρεσβεία της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο και κάποιες εταιρείες διανομής όπως η Seven Films.

HeliosPlus