Το προξενιό της Αντιγόνης

του Βασίλη Ζιώγα

Το Προξενιό της Αντιγόνης του Βασίλη Ζιώγα είναι ένα μονόπρακτο γραμμένο το 1958. Σε μια Ελλάδα που συνέρχεται ακόμα από τις πληγές του Εμφυλίου, ο Ζιώγας προτείνει ένα υπερρεαλιστικό έργο, γραμμένο με το σύστημα της αυτόματης γραφής, που αντλεί το θέμα του κατευθείαν από τον ελληνικό κοινωνικό χώρο.

Ο γάμος και οι συζυγικές σχέσεις είναι μόνο το όχημα για να κάνει μια σάτιρα στα ήθη και τη βαθιά ανθρώπινη ασυνεννοησία που συνεχίζει ακάθεκτη να ανθίζει εδώ και χρόνια.

Στο έργο αυτό ο Ζιώγας θέτει το βασικό σχέδιο του θεάτρου του. Την αντιπαράθεση δύο κόσμων, δύο συστημάτων αναφοράς, δύο αξιωματικών συστημάτων. Έναν κόσμο που είναι απαραίτητος κάποιος μεσάζοντας, που προσπαθεί να συμβιβάσει τα δυο παράλληλα συστήματα. Προτείνει έναν κόσμο που μπορεί να υπάρχει μόνο μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα καθόλου λιγότερο πραγματική από τη δική μας.

Αν και από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως έργο του παραλόγου, στην πραγματικότητα έχει κλασική θεατρική δομή, την οποία χρησιμοποιεί ώστε να κάνει μια γερή βουτιά στην παράδοση και να ανασύρει όλο εκείνο το υλικό που θα χρησιμεύσει για να συγκολλήσει τη θρυμματισμένη ανθρώπινη οντότητα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου
Σκηνικό -Κοστούμια: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Δουλάμη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βηλαράς, Εύα Βλασσοπούλου, Κλείτος Κωμοδίκης, Γρηγόρης Μπαλλάς, Νικόλας Παπαδομιχελάκης

ΧΩΡΟΣ
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος
Εως 01.04.2018
ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ
Τετάρτη 21:15
Πέμπτη 21:15
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00

Earl Thomas band

Ο τραγουδοποιός και blues vocalist Earl Thomas – που θεωρήθηκε ένας από τους πλέον σημαντικούς blues artists από τα Best of Blues Awards – έρχεται με την μπάντα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έδωσε κομμάτια του στην Etta James, στον Screamin’ Jay Hawkins, στον Solomon Burke, στον Tom Jones, αλλά και πιο σύγχρονους όπως στην Janiva Magness, στον Big Lou Johnson, στην σύγχρονη βασίλισσα του blues Shemekia Copeland και πολλούς ακόμη, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές όπως “Ε.R.”, “Bones”, “In Plain Sight” ή το βραβευμένο φιλμ Forty Shades of Blue.

Γεννημένος στο Pikeville του Tennessee, ο Earl Thomas δεν θα είχε ποτέ ασχοληθεί με την μουσική και το τραγούδι αν δεν συνέβαινε ένα παρ’ ολίγο μοιραίο ατύχημα στη ζωή του. Ο μέχρι τότε σπουδαστής οδοντιατρικής, σε μια προσπάθεια να περάσει ένα φαράγγι, έπεσε από ύψος σε ένα σωρό από μπάζα και γυαλιά και γλύτωσε από τύχη με βαριές κακώσεις. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του συνειδητοποίησε πόσο απογοητευμένος είναι που δεν ακολούθησε το παιδικό του όνειρο να γίνει τραγουδιστής και στην στιγμή αποφάσισε ότι αν συνερχόταν από το ατύχημα, θα έκανε τα πάντα για να ξεκινήσει να κυνηγά το όνειρό του. Έχοντας μετακινηθεί στην Β. Καλιφόρνια, αρχικά με δειλές εμφανίσεις στα club της Arcata, με σπουδές στο πανεπιστήμιο Humboldt της πόλης μερικά χρόνια αργότερα θα πάει στο San Diego και το 1991 θα κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο «Blue….Not Blues», παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές. Με σαφείς επιρροές από τα blues και τα Gospel που τον έμαθαν οι γονείς του αλλά και την soul των 60’ς και 70’ς. Το κομμάτι μάλιστα «I Sing the Blues» έγινε hit από την τεράστια Etta James! Ξαφνικά ο Earl Thomas βρέθηκε να δίνει κομμάτια του παντού και να κάνει περιοδείες στην Ευρώπη αλλά να παίζει και με θρύλους όπως ο B.B King ή star όπως ο Elvis Costello.

Το άλμπουμ «Extra Soul» θα κυκλοφορήσει 4 χρόνια αργότερα για να ακολουθήσουν υποψηφιότητες για Grammy, πολλά βραβεία παγκοσμίως από τον χώρο του Blues και τεράστια αναγνώριση όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.
O Earl Thomas με την μοναδική φωνή και την έξοχη μπάντα, δίνουν την ψυχή τους απλόχερα στις τέσσερις βραδιές στο Ηalf Note Jazz Club, στην πιο σύγχρονη εκδοχή blues του 21ου αιώνα με την blues διάσταση στη soul, στη rock, στα gospel. «To blues επιτέλους βρήκε τον δικό του Freddie Mercury» έχουν πει κάποιοι και ίσως να μην είναι υπερβολικοί.

Earl Thomas – vocals
Luca Giordano – guitar
Abramo Riti – organ / piano
Walter Cerasani – bass
Lorenzo Poliandri – drums

HALF NOTE JAZZ CLUB Παρασκευή 30 Μαρτίου – Δευτέρα 2 ΑπριλίουΤριβωνιανού 17, Μετς
Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)
την Δευτέρα 2/4 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για
κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310

Horacio – El Negro – Hernandez με το Yiorgos Fakanas group

Ένας από τους σπουδαιότερους drummers του κόσμου σήμερα, ο Horacio El Negro, συνδυάζει τον original jazz-latin ήχο του με το Yiorgos Fakanas Group σε μια ακόμη συναυλία μιας σπουδαίας μουσικής χρονιάς.

Βραβευμένος με Grammy είτε παίζει με μύθους της Jazz όπως ο Mc Coy Tyner ή ο Michel Camilo ή με rock stars όπως ο Carlos Santana και ο Steve Winwood ή σαν μέλος latin ορχηστρών όπως Tinto Puente’s Tropi Jazz All Stars, o Horacio El Negro έχει κερδίσει επάξια το σεβασμό αλλά και τον τίτλο ενός από τους πιο δυναμικούς και ικανούς drummer στη σύγχρονη μουσική σκηνή.

Παίζουν:
Mihail Iossifov (trumpet)
Τάκης Πατερέλης (saxes)
Δημήτρης Σεβδαλής (keyboards)
Γιώργος Φακανάς (bass)
Horacio ‘El Negro’ Hernandez (drums)

ΑΘΗΝΑ΄ Live
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, 21:00
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 22:00
Λ. Ποσειδώνος 3- Παραλία Μοσχάτου – Ν. Φαλήρου
Τηλ. 210 4813605 , 210 4819355

O Αναρχικός τραπεζίτης
Φερνάντο Πεσόα
εκδόσεις οξύ

Ο Αναρχικός τραπεζίτης δημοσιεύτηκε το 1922. Το διήγημα, με τον οξύμωρο και προκλητικό τίτλο, καταπιάνεται με την τυραννία που ασκείται πάνω στον άνθρωπο από τα «κοινωνικά επινοήματα», μεταξύ των οποίων το ισχυρότερο και χειρότερο είναι το χρήμα. Πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ του συγγραφέα – «τραπεζίτη» και του συνομιλητή του, ο οποίος ζητά να διαλευκανθεί η αντίφαση από τη συνύπαρξη αν. άμεσα στο «αναρχικός» και στο «τραπεζίτης».
Το έργο προσπαθεί να ανατρέψει καθιερωμένες δοξασίες και να οδηγήσει τον άνθρωπο προς την ελευθερία.

Ο Φερνάντο Πεσόα γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1888 και πέθανε το 1935. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές και συγγραφείς του 20ού αιώνα. Έγραψε επίσης κριτικές για τη λογοτεχνία και έκανε μεταφράσεις. Ήταν εξαιρετικά παραγωγικός συγγραφέας και χρησιμοποίησε πολλά ετερώνυμα –όπως τα αποκαλούσε ο ίδιος και όχι ψευδώνυμα– αντί του δικού του ονόματος στα έργα του. Οι δεκάδες ποιητές και πεζογράφοι που εφηύρε είχαν διαφορετική θεματολογία και ύφος ο καθένας και εξέφραζαν τον πολυδιάστατο εαυτό του. Δημοσίευσε ελάχιστο μέρος του τεράστιου έργου του, ενός έργου ανολοκλήρωτου και πολλαπλού, το οποίο κληροδότησε στις μέλλουσες γενιές κλεισμένο στο περίφημο μπαούλο, εξασφαλίζοντας έτσι την υστεροφημία του.

Jazz, Bossa & Blues

Το Jazz Guitar Duo των Γιώργου Ταμπάκη και Δημήτρη Γασπαράτου επιστρέφει για τρίτη φορά στο Λείριον στον Χολαργό. Μουσικές διαδρομές από τους Duke Ellington, Kurt Weil, Jobim, ως τους Eric Clapton, Beatles, Santana μέχρι τους Gismonti, Piaf και Abercrombie

Οι δυο καταξιωμένοι μουσικοί καταπιάνονται με αγαπημένα Jazz Standards, European Jazz, BossaNova, Blues and Classic Rock Sounds ενορχηστρωμένα με δύο κιθάρες και δύο φωνές, παράγοντας ένα σπάνιο συνδυασμό ηχοχρωμάτων και εντυπώσεων.»

Χώρο Τέχνης Λείριον
Σαρανταπόρου 25, Χολαργός
210 – 654 6599

καλό σαββατοκύριακο
Θάνος Μικρούτσικος – Οι 7 νάνοι στο ss Cyrenia