«Ζούμε σε μια εποχή που είναι δύσκολο να δούμε καθαρά. Σε καμιά άλλη στιγμή της Ιστορίας ή της Προϊστορίας δεν μας περιέβαλλε περισσότερο η μυθοπλασία. Κάθε γεγονός μπορεί να αμφισβητηθεί, ένα ανέκδοτο μπορεί να επιβάλλεται στην προσοχή μας ως αλήθεια. Είναι όμως ένα συγκεκριμένο αποκύημα της φαντασίας που μας περιβάλλει διαρκώς. Εκείνο που ζητεί να μας χωρίσει. Από την αλήθεια. Να σπείρει τον διχασμό ανάμεσά μας. Ετσι που να είμαστε χωρισμένοι. Οι άνθρωποι από τους ανθρώπους. Οι γυναίκες από τους άνδρες. Τα ανθρώπινα όντα από τη φύση».
nnn
Πόσο δίκιο έχει…
nnn
Απόσπασμα από το μήνυμα του βρετανού ηθοποιού, συγγραφέα, σκηνοθέτη και συνιδρυτή του Theatre de Complicite Σάιμον Μακ Μπέρνι με αφορμή την 70ή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27/3), με ειδική μνεία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (φωτογραφία).
nnn
Η Μπούκα μπερδεύτηκε –και ξεμπερδεύεται…
nnn
Τον «Ψευτοθόδωρο» θα παίξει ο Μάρκος Σεφερλής στην κωμωδία «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά που θα ανέβει του χρόνου στο Παλλάς σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Γιώργος Παρτσαλάκης και Ναταλία Δραγούμη συμπληρώνουν το τρίγωνο των πρωταγωνιστών.
nnn
Τα έργα πρέπει να ανεβαίνουν και να ξανα-ανεβαίνουν –αλλιώς δεν ζουν. Και οι συγκρίσεις με το παρελθόν καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί συνήθως όλα τα παλιά μάς φαίνονται καλύτερα, και δεν είναι πάντα αλήθεια.
nnn
Αλλά ας μη φτάνουμε και στο άλλο άκρο. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο «Ψευτοθόδωρος» της σκηνής και της μεγάλης οθόνης, υπήρξε, πέρα από ταλαντούχος, ένας από τους πλέον ευρωπαίους και φινετσάτους ηθοποιούς μας. Αναντικατάστατος; Ναι ή όχι δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το σήμα που θέλει να εκπέμψει κάθε νέα παραγωγή.
nnn
Οσο για τον «Φίλο μου τον Λευτεράκη», του Αλέκου Σακελλάριου, ετοιμάζεται για το θέατρο Βικτώρια.
nnn
Και δεν είναι οι μόνες ελληνικές κωμωδίες. Στα σκαριά είναι τα «Μια κυρία στα μπουζούκια» στο Μπροντγουέι, «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» στο Βέμπο, «Χτυποκάρδια στο θρανίο» στο Ηβη –όχι με τον Κώστα Σπυρόπουλο.
nnn
Oι «Ανοιχτές Πόρτες» παραμένουν ορθάνοιχτες.
nnn
Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στην Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών δίνει το υπουργείο Πολιτισμού που, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συνεχίζει και εφέτος για δεύτερη χρονιά.
nnn
«Από την πρόβα στη σκηνή» λοιπόν, και όσοι επιθυμούν να κάνουν πρόβες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 30 Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ