Ο Στάθης Αρτινός εμφανίζεται την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στη μουσική σκηνή Σφίγγα για να παρουσιάσει τη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ο Κύκλος» μαζί με αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας των Θανάση Παπακωνστανίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτου Πασχαλίδη κ.α. Με επιρροές από τη σύγχρονη εναλλακτική τραγουδοποιία και στοιχεία από την παραδοσιακή και ροκ μουσική, παρουσιάζει ένα προσωπικό live στο οποίο τον συνοδεύουν ο Φάνης Κουσιουνέλος στο κανονάκι και ο Χρήστος Μούτσιος στο μπουζούκι.

Το νέο cd του Στάθη Αρτινού με τίτλο «Κύκλος» (Final Touch) και περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Πάνος Παπακώστας και συμμετέχουν ως ερμηνευτές η Νικολέτα Ιεροδιακόνου από την Κύπρο και ο Πέτρος Αντωνίου από την Πάργα στα ντουέτα «Αυτό Λοιπόν» και «Μάθε να Ξυπνάς», αντίστοιχα.Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν σε στούντιο των Ιωαννίνων και υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας με καταξιωμένους μουσικούς της πόλης αλλά και με νέα παιδιά από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας.

Αυτοδίδακτος τραγουδοποιός ο Στάθης Αρτινός τον Νοέμβριο του 2004 παρουσίασε το πρώτο του cd single με τίτλο «Οι Άγγελοι Μαθαίνουν να Πετάνε» που περιείχε το ομώνυμο τραγούδι και το «’Οταν ο Ήλιος θα Πάψει να Ανατέλλει». To 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο με τίτλο «Οι Λέξεις» ενώ η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «’Ογδοη Μέρα» κυκλοφόρησε το 2012.

Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή που ασχοληθήκατε με τη μουσική; Ποιες οι επιρροές σας ;

«Από μικρό παιδί με θυμάμαι να τραγουδώ στα ταξίδια που κάναμε με τους δικούς μου όταν στο αυτοκίνητο ακούγαμε μουσικές. Αργότερα στην εφηβεία κατάλαβα ότι αυτό με εκφράζει κι έτσι βρέθηκα στα 16 με μια κιθάρα στο σπίτι ενώ λίγο καιρό πριν έγραφα τα πρώτα στιχάκια ξενόγλωσσα και μη. Απόφαση για να ασχοληθώ με το να γράψω ελληνικά τραγούδια πήρα ακούγοντας τον «Αύγουστο» του Παπάζογλου. Λίγο μια σημαντική απώλεια, λίγο ο πρώτος εφηβικός έρωτας, δεν άργησαν να έρθουν τα πρώτα ολοκληρωμένα μου τραγούδια. »

Τι είναι παραδοσιακή μουσική; Πώς την αντιλαμβάνεται ένας νέος δημιουργός σαν και εσάς;

«Η παραδοσιακή μουσική είναι κάτι ζωντανό και εξελισσόμενο που μας έρχεται από το παρελθόν. Είναι η αλληλένδετη σχέση ρίζας και καρπού. Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό πλούτο μουσικής από άκρη σε άκρη και είναι απολύτως λογικό ένας δημιουργός να βρίσκει τους βηματισμούς του μέσα από αυτόν.»

Υπάρχει μια στροφή προς την παραδοσιακή μουσική από νεότερους μουσικούς, συνθέτες και ερμηνευτές; Κι αν ναι γιατί; Αν η ζωή κάνει κύκλους κάνει και η μουσική;

«Θεωρώ πως οι δημιουργοί πάντα πειραματίζονταν με την παράδοση και πάντα υπήρχαν στοιχεία της σε πολλές δισκογραφικές δουλειές εδώ και αρκετές δεκαετίες. Απλώς έτυχε να ακούγονται τώρα παραπάνω. Επειδή και η μουσική κάνει κύκλους λοιπόν θα πρόσθετα πως η στροφή αυτή οφείλεται σε μια συγκυρία ωραίων δουλειών αλλά και μία «επιθυμία» του κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.»


Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική δισκογραφία; Και ιδιαίτερα απέναντι σε νέους καλλιτέχνες;


«Πλέον υπάρχει αρκετή ανεξάρτητη δισκογραφία. Μικρές αλλά σημαντικές προσπάθειες που γίνονται και μαζί με τη βοήθεια του διαδικτύου. Όμως ακόμη αυτό όλο δεν έχει βρει την οργάνωση του κι έτσι οι περισσότερες δουλειές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και δύσκολες στο να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Μεγάλη σημασία έχει το μεράκι που θα προστεθεί στην εξίσωση με την δημιουργικότητα για να φέρει όμορφα τραγούδια στο προσκήνιο. Μακάρι βέβαια να βοηθούσαν σε αυτό τα μέσα ώστε να ακούμε νέα πράγματα και όχι στημένες playlists.»


Τι θέλετε να πάρουν οι ακροατές από τον «Κύκλο»;

«Στιγμές και ένα νοητό ταξίδι με ένα καλό τσιπουράκι ή μια ρακί. Ένα ακουστικό μεζεδάκι έχω φτιάξει.»

Είστε ικανοποιημένος με την έως τώρα πορεία σας;

«Είμαι χαρούμενος γιατί βιοπορίζομαι κάνοντας αυτό που αγαπώ και με εκφράζει. Έχω περάσει και πολύ δύσκολες στιγμές μέσα στην κρίση, όμως θα έλεγα ότι στην πορεία ήρθε ισορροπία».

Και τέλος τι είναι ο «Κύκλος»; Περιγράψτε το άλμπουμ σας

«Αυτό το μουσικό μεζεδάκι λοιπόν είναι φτιαγμένο με αγνά υλικά από την παράδοση και τη φύση και υλικά πιο νέα όπως ο ηλεκτρισμός. Μια μίξη με συναισθήματα και λόγια που προήλθαν από διάφορες στιγμές της ζωής μου και επιρροές από πολλούς καλλιτέχνες που αγαπώ με σκοπό να ηχούν όμορφα στα αυτιά μου πρώτα και μετά, γιατί όχι, να αρέσουν και σε άλλους.»

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Υγεία πάνω από όλα και από σχέδια υπάρχουν αρκετά. Σκοπός ένα ταξίδι σε πολλά μέρη ως το καλοκαίρι του 2019 που ήδη έχει ξεκινήσει και στη συνέχεια στούντιο ξανά.»

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος σε τραπέζι: 12 ευρώ με μπίρα ή κρασί