Αφιερωμένη στην ποίηση του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη θα είναι η βραδιά της Τετάρτης 21 Μαρτίου στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, το οποίο με αυτόν τον τρόπο επέλεξε εφέτος να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Τίτλος της συναυλίας είναι «Χρόνια σαν τα φτερά».
Γεμάτος με ιστορικές μνήμες και έναν μοναδικό αφηγηματικό λυρισμό, ο στοχαστικός λόγος του ποιητή που γεννήθηκε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 1900 και πέθανε στην Αθήνα το 1971, θα συνδυαστεί με τη μουσική του Αργύρη Κουνάδη («Σχέδια για ένα Καλοκαίρι») και του Γιώργου Κουρουπού («Δεκαέξι Χάικου», «Το φύλλο της λεύκας», κομμάτια για πιάνο).
Ο Γεώργιος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό επώνυμο του Σεφέρη, διπλωμάτης και ποιητής, εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, «Στροφή», το 1931, την ίδια χρονιά που διορίστηκε υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου όπου διέμεινε ως το 1934. Η ποιητική δράση του –επιλεκτικά τίτλοι «Πάνω σ’ έναν στίχο ξένο», «Η Στέρνα», «Τετράδιο Γυμνασμάτων» (1928-1937) και η τριλογία «Ημερολόγιο καταστρώματος» –συνδυάστηκε με τη διπλωματική καριέρα του εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ η βράβευσή του με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1963 (είχε προταθεί δύο ακόμη φορές) υπήρξε μέγιστο πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα μας.
Η συναυλία στο Τελλόγλειο Ιδρυμα εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα και του διαλόγου του με μεγάλους ποιητές. Η Μάιρα Μηλολιδάκη στο τραγούδι, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία και ο Τίτος Γουβέλης στο πιάνο είναι τα πρόσωπα που θα εμφανιστούν στη σκηνή.
Γεννημένος στην Αθήνα, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό και είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και με σπουδές σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, η Μάιρα Μηλολιδάκη έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την ΕΛΣ, την Οπερα Δωματίου Αθηνών, την Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας, τον Φλωρεντινό Μουσικό Μάιο κ.ά. Εχει ερμηνεύσει ρόλους όπως η Lucia (Lucia di Lammermoor), η Magda (La Rondine) και η Βασίλισσα της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός), και είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου «Ραφή» και διδάκτωρ της γαλλικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Τέλος, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Επτά ποιητικά βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Υψιλον ενώ η συλλογή παραμυθιών της «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» απέσπασε κρατικό βραβείο το 2005. Παράλληλα με τη συγγραφή, η Ηλιοπούλου επιμελείται, επιλεκτικά, εκδόσεις βιβλίων και επί σειρά ετών υπήρξε συνεργάτις της Ορχήστρας των Χρωμάτων και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.
Η συναυλία θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα αρχίσει στις 19.30.

HeliosPlus