Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Μύρτις» παρουσιάζεται στις 19:00, σε εκδήλωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του επικ. καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Τα γραμματόσημα με τη μορφή της Μύρτιδος κυκλοφορούν από τις 15 Φεβρουαρίου και θα διατίθενται στα ταχυδρομικά καταστήματα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2019, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μύρτις ήταν ένα κορίτσι του 5ου αιώνα π.Χ., θύμα του λοιμού των Αθηνών, του οποίου το πρόσωπο αναπλάστηκε στο επιστημονικό πρόγραμμα «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν τη Μύρτιδα ως «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που συγκλήθηκε στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2010.

Η Μύρτις στέλνει από την αρχαία Αθήνα ένα πολυμεταφρασμένο μήνυμαπρος τους αρχηγούς των 150 κρατών-μελών του ΟΗΕ, να σταματήσει ο θάνατος παιδιών από απολύτως προβλέψιμες και θεραπεύσιμεςασθένειες:«Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που, όπως εγώ, πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορεί να προληφθούν και να θεραπευτούν».