Η Ειρήνη Λαμπράκη είναι μια νέα ηθοποιός, εγγονή του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Εμαθε για το «Ζ», τη νέα όπερα του Μηνά Μπορμπουδάκη με θέμα τη δολοφονία του παππού της η οποία παίζεται αυτόν τον καιρό στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαβάζοντας μια συνέντευξη της σκηνοθέτριας της παράστασης Κατερίνας Ευαγγελάτου. Επικοινώνησε μαζί της προκειμένου να την ευχαριστήσει για την τιμή στη μνήμη του παππού της δηλώνοντας, παράλληλα, την επιθυμία της να συμμετάσχει στο εγχείρημα με κάποιον τρόπο. Ετσι συναντήθηκαν, συζήτησαν και συμφώνησαν. Η Ειρήνη Λαμπράκη συμμετέχει στις παραστάσεις εμφανιζόμενη ως η γραμματέας του Ανακριτή o οποίος θα φτάσει, τελικά, στην άκρη του νήματος αντιστεκόμενος σε πιέσεις, δωροδοκίες, απειλές. Πρόσωπο βουβό η ίδια, «ωστόσο μέσα από τη σιωπή τα μάτια ουρλιάζουν» όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Είναι ευτυχία το γεγονός ότι το επάγγελμά μου μού δίνει την ευκαιρία να λάβω μέρος στο εγχείρημα, εν τούτοις η συμμετοχή είναι κάτι δύσκολο»
ομολογεί η Ειρήνη Λαμπράκη. Ταυτόχρονα, δηλώνει υπερήφανη και συγκινημένη όταν βλέπει τον ηθοποιό Δημήτρη Παπανικολάου να ερμηνεύει τον ρόλο του «Ζ», να «ζωντανεύει» τις παρακαταθήκες που έχουν ορίσει και την ίδια. «Δυστυχώς τα ιδανικά του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο αγώνας του για την ειρήνη, δεν έχουν ακόμη επικρατήσει. Το βλέπουμε πολύ καθαρά σήμερα με τον πόλεμο να βρίσκεται πολύ κοντά μας» λέει χαρακτηριστικά.
Καθώς οι παραστάσεις προχωρούν, τα δικά της συναισθήματα παραμένουν δυνατά και σταθερά. Λέει πως οι υπόλοιποι συντελεστές τη δέχτηκαν με πολλή χαρά και η παράσταση αυτή είναι μια εμπειρία την οποία θα κρατήσει στη μνήμη της για πάντα.
Εχοντας αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας – Ιάκωβος Καμπανέλλης το 2007, στη διάρκεια της μέχρι σήμερα διαδρομής της στο επάγγελμα έτυχε να συναντήσει κάμποσες φορές ανθρώπους που είχαν να της πουν μια ιστορία για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Μεταξύ άλλων, θυμάται μια επιστολή η οποία έφτασε στα χέρια της μέσω της κόρης ενός φίλου του παππού της την οποία έτυχε να γνωρίσει. Λέει πως με τη μνήμη του τη συνδέουν ιστορίες ανθρώπων αλλά και πράγματα που διάβασε μόνη της.
Η μέχρι σήμερα διαδρομή της στην υποκριτική περιλαμβάνει κυρίως παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και δηλώνει πως ό,τι έχει κάνει την εκπροσωπεί απόλυτα. Ετσι θέλει να συνεχίσει. Κάθε δουλειά που μπαίνει στο βιογραφικό της επιθυμεί να την εκφράζει, να υπάρχει μια ροή στη ζωή της με ομορφιά. Στην υποκριτική οδηγήθηκε από καθαρή περιέργεια προκειμένου να δει τι συμβαίνει, πώς λειτουργεί, να διαμορφώσει άποψη για την πορεία ως το τελικό αποτέλεσμα. Τελικά έμεινε. «Η σπουδή και μόνο του ηθοποιού είναι χρήσιμη για όλους, και μόνο για αυτά που μαθαίνεις. Προσωπικά με άλλαξε πολύ η σπουδή αυτή».
Αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να ζήσει ένας νέος ηθοποιός από το επάγγελμά του. «Κλείνεις μια δουλειά, χαίρεσαι, στη συνέχεια δίνεις εξετάσεις και σε λίγο καιρό τελειώνει και αναγκάζεσαι να κάνεις την ίδια διαδικασία από την αρχή. Και είναι τόσος κόσμος που βρίσκεται στην ίδια διαδικασία».

Πού και πότε:

Το «Ζ» του Μηνά Μπορμπουδάκη σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου συνεχίζεται στις 15, 17, 18/3 και στις 14, 15, 17 και 18/4 στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ