Το Σάββατο 10 Μαρτίου θα εμφανιστεί ο Σταύρος Σιόλας στη μουσική σκηνή Kremlino του Πειραιά σε μια παράσταση με βασικούς άξονες τον διονυσιασμό της ελληνικής παράδοσης και τον λυρισμό της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας. Ο αξιόλογος ερμηνευτής και δημιουργός μεγάλων επιτυχιών θα πλαισιώνεται από το μουσικό σχήμα ετερονήμισυ (με τραγουδίστρια τη Μυρτώ Καμβυσίδη).


Τι θα ακούσουμε στην επερχόμενη συναυλία σας στο Kremlino;
Σε αυτή την παράσταση επιχειρώ, εκμεταλλευόμενος τον πλούτο των οργάνων που θα υπάρχουν επι σκηνής, να αναδείξω την διονυσιακή ανάταση και ευφορία που προκαλούν οι ρυθμοί και οι ήχοι της παραδοσιακής μας μουσικής σε ένα πρόγραμμα που αποτελείται από δικά μου τραγούδια όπως «Της Αρνης το Νερό»,τα «Διόδια», το «Κάθε φορά», την «Προσμονή», τον «Γεροπλάτανο», το «Χωρίς εσένα», αλλά και τραγούδια από όλο το φάσμα του ελληνικού ρεπερτορίου από τους Θεοδωράκη, Χατζιδακι, Μαρκόπουλο, Σαββόπουλο, Λουκά Θάνο μέχρι τον Νίκο Ξυδάκη, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και αρκετούς ακόμη.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τους Eτερονήμισυ;
Αφορμή για αυτή τη συνεργασία αποτέλεσε η συμμετοχή μου στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά τους, στην οποία τραγούδησα ένα κομμάτι που το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή, λέγεται «Στα σύννεφα» – τη μουσική του την έχει γράψει το συγκρότημα και τους στίχους η Μαρίτα Αλημίση. Επίσης, αγαπώ πολύ τον ήχο τους και εκστασιάζομαι πάντα στο άκουσμα οργάνων όπως το κανονάκι, η γκάιντα, η λύρα, το κλαρίνο, το λαούτο. Η μπάντα ολοκληρώνεται με μπάσο, τύμπανα, κιθάρα, πιάνο και ακορντεόν.
Χρειάζεται σθένος για να υπερασπίζεται κανείς σήμερα την ελληνική μουσική παράδοση;
Την παράδοση κανείς δεν την υπερασπίζεται επειδή πρέπει αλλά επειδή την αγαπά και δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο σθένος ή προσπάθεια γιατί συμβαίνει εντελώς αβίαστα και φυσικά. Προσωπικά, δεν νιώθω και δεν είμαι θεματοφύλακας της παράδοσης γιατί δεν την αναπαράγω πιστά, απλώς αξιοποιώ τα στοιχεία που χρειάζομαι για να δημιουργήσω κάτι δικό μου – η αλήθεια όμως είναι πως με έχει διαποτίσει σε όλες μου τις ιδιότητες.

Τι άλλο περιλαμβάνουν τα άμεσα επαγγελματικά σχέδιά σας;
Ζωντανές εμφανίσεις για την παρουσίαση του καινούργιου δίσκου «Χρόνος Ερωτικός», με συνθέτη τον Λουκά Θάνο και σε ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου, στον οποίο έχω αναλάβει χρέη ερμηνευτή. Θα πραγματοποιηθούν επίσης κάποιες εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών, αλλά και η ολοκλήρωση του επόμενου προσωπικού μου δίσκου στην Minos Emi, από τον οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα single με τίτλο «Βόλτα».


Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που καλείται να αντιμετωπίσει ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα του 2018; Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τις δικές του δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Οι δημιουργοί πλήττονται ανεπανόρθωτα από την έλλειψη κάποιου υγιούς φορέα συλλογής και απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων και οι τραγουδιστές από τον περιορισμό των ζωντανών εμφανίσεων τους. Αυτό συμβαίνει ωστόσο σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και η καλλιτεχνική δραστηριότητα δεν αποτελεί εξαίρεση.Το στοίχημα ίσως στη δίκη μας περίπτωση είναι να καταφέρουμε να παραμείνουμε δημιουργικοί χωρίς αισθητικές και ποιοτικές εκπτώσεις.