Εκατό έργα ποικίλων διαστάσεων μοιρασμένα σε επτά ενότητες περιλαμβάνονται στη θεματική έκθεση «Αστικά Τοπία» της Βίκυς Τσαλαματά που παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα από τα μέσα Μαρτίου ως τις 13 Μαΐου 2018. Υπότιτλος της έκθεσης, ένα δάνειο από στίχο του Γιώργου Σεφέρη: δρασκελώντας μικρά τετράγωνα στη ράχη της γης…
Πολυπεπίπεδες εικόνες και παλίμψηστα από τη Ρώμη, την Πομπηία, το Σικάγο ή το Πεκίνο, συνδυάζουν χαρακτική με φωτογραφική εικόνα και ψηφιακή τεχνολογία διανοίγοντας νέους δρόμους στις αναζητήσεις της εικαστικού. Οι επτά ενότητές της «Φωτεινές Εικόνες, ανάμεσα στο μέσα και το έξω, αμφίσημος χώρος», «Ουτοπικές Πόλεις», «Γραφές Δρόμου Α+B», «Φιγούρες», «Χάρτες Πόλεων A+B», «Εφήμερα Τοπία, Τείχος-εγκατάσταση» και «Η Πόλη από ψηλά», μεταπλάθουν την πραγματικότητα μέσα από την ουτοπία και τη δυστοπία, το παρελθόν και το παρόν.
Καθηγήτρια Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, η Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Academia di Belle Arti της Μπολόνιας. Στα έργα της συνδυάζει διάφορα τεχνικά μέσα και εφαρμόζει σύνθετες μεθόδους τυπώματος. Παράδειγμα η βαθυτυπική τεχνική σε μήτρες από τσίγκο και σίδηρο, οι οποίες στη συνέχεια φωτογραφίζονται και δέχονται ψηφιακή επεξεργασία, προτού τυπωθούν με τη χρήση ειδικής μεθόδου σε μεμβράνες και αναρτηθούν σε Φωτεινά Κουτιά.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα η Βίκυ Τσαλαματά έχει παρουσιάσει έργα της σε περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές και διεθνείς διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων συμμετείχε ως προσκεκλημένη επίτροπος στην 5η και την 6η Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής, Municipal Museum of Arts Gyor, Ουγγαρία 1999/2001 και στη Διεθνή Μπιενάλε Uzice, Ιταλία 2005. Επίσης έχει περισσότερες από εκατό διεθνείς συμμετοχές στις σημαντικότερες Διεθνείς Μπιενάλε, Τριενάλε Χαρακτικής ανά τον κόσμο, σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, ΗΠΑ.
Λέει η ίδια για την έκθεσή της: «Στα Αστικά Τοπία, η σύζευξη του ιδεατού με το πραγματικό δημιουργεί τη νέα εικόνα της πόλης, πολυεπίπεδης, ουτοπικής ή δυστοπικής που στοχεύει στο να δώσει το στίγμα της ρευστότητας στην εποχή μας, όπου όλα είναι παροδικά και βραχύβια, όπου οι δεσμοί και οι θεσμοί είναι ασταθείς και εύθραυστοι, όπου η ζωή στις πόλεις εμφανίζεται κατακερματισμένη και αβέβαιη. Τα Αστικά Τοπία είναι ταξίδια στον χώρο, στον χρόνο και στον ιστό της ΠΟΛΗΣ».
Η δρ Ιστορίας της Τέχνης Νατάσα Πάκα, που επιμελήθηκε την έκθεση, γράφει για τις πολλαπλές εννοιολογήσεις των έργων της εικαστικού: «Οι συνθέσεις της συγκροτούν πολύσημες αφηγήσεις, ορίζουν διαδρομές στον χρόνο και στον χώρο, διατρέχουν διαφορετικούς πολιτισμούς, ιχνηλατούν τις περίπλοκες δομές της κοινωνικής και ψυχικής σφαίρας, εξερευνούν τη σχέση μεταξύ του αισθητικού, του ηθικού και του ιστορικού στοιχείου, καλώντας μας από το αρχείο της πολιτισμικής μνήμης και τα σύγχρονα τραυματικά παγκόσμια συμφραζόμενα».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 19.30.

HeliosPlus