Με τη «Μορφή του νερού» να προηγείται σε υποψηφιότητες (13) ανάμεσα στις παραπάνω από 40 μεγάλου μήκους ταινίες που εφέτος διαγωνίζονται στα Οσκαρ, η πρόβλεψη ότι το τελευταίο παραμύθι του Γκιγέρμο ντελ Τόρο θα κερδίσει σε αρκετές κατηγορίες γίνεται εκ του ασφαλούς. Μάλιστα, ο 53χρονος μεξικανός σκηνοθέτης εμφανίζεται σε τρεις κατηγορίες: ως παραγωγός αφού η «Μορφή» διεκδικεί το καλύτερης ταινίας, ως σεναριογράφος και ως σκηνοθέτης.

Θυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια οι μεξικανοί σκηνοθέτες κερδίζουν σε αυτή την κατηγορία –δύο Οσκαρ ο Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου, ένα ο Αλφόνσο Κουαρόν –και ο Ντελ Τόρο γενικώς είναι αγαπητός και δεν έχει κερδίσει ποτέ.

Ωστόσο, η καλύτερη ταινία είναι μια κατηγορία – καρμανιόλα, κάτι που απέδειξε η νίκη του «Spotlight» αλλά και πέρυσι του «Moonlight» στην πιο επεισοδιακή τελετή της ιστορίας των Οσκαρ μετά τον λάθος φάκελο που δόθηκε στους παρουσιαστές Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ.
Στους άνδρες ηθοποιούς τα πράγματα δείχνουν πιο ξεκάθαρα. Αν ο Γκάρι Ολντμαν δεν κερδίσει το Οσκαρ Α’ ρόλου για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που «έφτιαξε» στην «Πιο σκοτεινή ώρα», η ανατροπή θα είναι ιστορική. Δεν θα έλεγα το ίδιο αν ο Σαμ Ρόκγουελ έχανε το Β’ ρόλου για τις «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ στο Μιζούρι», όμως δεν πιστεύω ότι θα το χάσει από τον Γουίλεμ Νταφόε για το «Florida Project», εκτός αν τα μέλη δώσουν ψήφο συμπάθειας για τον τελευταίο που έχει προταθεί δύο φορές στο παρελθόν και ποτέ δεν το έχει κερδίσει.
Στις «Τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ στο Μιζούρι» η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ έπλασε μια γυναίκα που πολλές γυναίκες θα ήθελαν να είναι και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι θα «κλέψει» το Οσκαρ Α’ ρόλου από τη Σάλι Χόκινς στον ρόλο μιας μουγκής που ερωτεύεται ένα «πλάσμα» στη «Μορφή του νερού».
Το βέβαιο πάντως είναι ότι με τα σεξουαλικά σκάνδαλα που έχουν ταράξει το Χόλιγουντ, τα γυναικεία κινήματα TimesUp και Metoo που προκαλούν διγνωμία και με το περσινό φιάσκο των Οσκαρ νωπό ακόμα, η σημερινή τελετή θα πήξει από πολιτική ορθότητα και προσοχή σε πράξεις και λεγόμενα. Η Αμερική δεν είναι πια το ιδανικό μέρος για χωρατά και απ’ ό,τι φαίνεται ουδείς έχει και τόση διάθεση για χιούμορ. Και αυτό είναι μάλλον μείον για μια τελετή βραβείων που ουσιαστικά τη χαζεύουμε για να ξεσκάσουμε.

*Η τηλεοπτική κάλυψη της 90ής τελετής απονομής των βραβείων Οσκαρ θα μεταδοθεί από την COSMOTE TV. Στις 23.30 της Κυριακής οι αφίξεις των καλλιτεχνών. Στη 01.30 της Δευτέρας το pre-show και στις 03.00 θα ξεκινήσει η τελετή απονομής με παρουσιαστή, όπως πέρυσι, τον Τζίμι Κίμελ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ