Ο ιλιγγιώδης στροβιλισµός του Μίκη Θεοδωράκη –µουσικός, πολιτικός, ερωτικός, παιγνιώδης –ορίζει τον παλμό του βιβλίου «Σαλός Θεού. Ο Μυστικός Μίκης» (εκδόσεις Πατάκη) του Μίμη Ανδρουλάκη, το οποίο αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μια τιμητική βραδιά για τον συνθέτη.
Στη βραδιά αυτή, που θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη θα παρουσιάσουν ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή. Αφηγητές θα είναι οι Λένα Παπαληγούρα και Νικόλας Ανδρουλάκης, ενώ την επιμέλεια της βραδιάς υπογράφει ο Νίκος Διαμαντής, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Τα τελευταία χρόνια η σχέση του Στέφανου Κορκολή με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι σχεδόν οικογενειακή, όπως σημειώνει ο Κορκολής στο «Βήμα της Κυριακής». «Εχω πλέον την άδειά του και την έγκρισή του να ασχολούμαι με το έργο του εφόσον μάλιστα με έχει χρίσει πρεσβευτή της μουσικής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή σε έναν χώρο στον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεοδωράκης πρωτάρχισε την πορεία του ως νέος μουσικός».
Ο Στέφανος Κορκολής παρουσιάζει τα τραγούδια του συνθέτη, τα γνωστά αλλά και τα λιγότερα γνωστά, έχοντας στο πλευρό του τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία ανά την Ελλάδα. Τραγούδια γνωστά, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως αυτή του ’80, κομμάτια που μας έχουν συντροφεύσει σε στιγμές ζωής. «Η ανταπόκριση του κοινού είτε στο κέντρο είτε στην περιφέρεια είναι πολύ ζεστή. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις 6χρονα, 7χρονα να τραγουδούν τα κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη».
Οσον αφορά την εκδήλωση της Δευτέρας, ο Στέφανος Κορκολής έκανε μια διαπίστωση που μπορεί να έχει… μέλλον. «Διαβάζοντας το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη διαπίστωσα ότι θα μπορούσε να είναι ένα λιμπρέτο για όπερα. Μέσα από την εξιστόρηση για τον Μίκη περνάνε οι σημαντικότερες μορφές της τέχνης και της πολιτικής». Για τον Στέφανο Κορκολή η βραδιά αυτή έχει ως στόχο να δώσει στους θεατές – ακροατές «ψυχική ανάταση. Να γιατρέψει πληγές που τα τελευταία χρόνια δεν είναι και λίγες. Να πάρει επίσης αγάπη και γαλήνη μέσα από τη μουσική του συνθέτη».
Επιστρέφοντας στο βιβλίο, αυτό οδηγεί τον αναγνώστη σε εκατό ζωές, στο πανόραµα διακοσίων χρόνων, σε εννέα κεφάλαια: «Το Γαλάζιο Κορίτσι του Μπουένος Αϊρες», «Το Γαλάζιο Βαγόνι στο Μεγάλο Κόκκινο Τρένο», «Σαν Δυτικός Ανεµος: Από την Τυφλή στη Γαλάζια Οπτασία», «Ο Ανθρωπος που ήθελε να γίνει Μπετόβεν συν Βοναπάρτης», «Ο Σωσίας σε 33 παραλλαγές», «Το Πλοίο Φάντασµα ή Ο Ιπτάµενος Κρητικός», «Πυροβολήστε τα Ρολόγια»: «Η Ανάληψις», «Στις Συµπληγάδες: «Ανδρέα µου!» «Κώστα µου!»», «Ο Θεραπευτής: Οι Ερινύες Ευµενίδες».
Ο «Σαλός Θεού» συναντιέται, µέσα από χαραµάδες του χρόνου, µε τον Μπετόβεν και τον Βάγκνερ, τον Σοστακόβιτς και τον Δηµήτρη Μητρόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Ιάνη Ξενάκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη –ανταλλάσσουν τα απόκρυφα του βίου και του έργου τους. Ζωντανεύει άγνωστες στιγµές µε τους Λένιν, Στάλιν, Τίτο, Τσε, Φιντέλ, Μιτεράν, καθώς και µε τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Αλέξη Τσίπρα και δεκάδες άλλες προσωπικότητες. «Σαλός» είναι ο τρελός, αλλά όχι ο οποιοσδήποτε τρελός. Είναι εκείνος που «σάλεψε» λόγω θεϊκής επιρροής ή έμπνευσης, ο «τρελοκαλόγερος», ο «διά Χριστόν σαλός», η «τρέλα για τον Χριστό».

Αυτόν τον Μίκη Θεοδωράκη αναζητεί ο Μίμης Ανδρουλάκης στο βιβλίο του, τον Θεοδωράκη που αγάπησε και τον αγάπησαν οι γυναίκες, αλλά και το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό παρέα με τον Χαρίλαο, τα πούρα στην Αβάνα, το «Canto General» στην κεντρική πλατεία με τις καμπάνες να ηχούν στην Κούβα για πρώτη φορά από την Επανάσταση.

Ωρα έναρξης: 19.00. Με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ