Από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη, έπό Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Γιατί γλυκό μου Sweetheart? Τζαζ και …χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο». Πρόκειται για μια παράσταση – αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει επί σκηνής ο Λάμπρος Λιάβας.

Οι ΤΑΚΙΜ, μαζί με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Γιάννη Νιάρχο και Κατερίνα Τζιβίλογλου, ζωντανεύουν το «Καφέ-Αμάν Αμέρικα», το μουσικό έπος του Απόδημου Ελληνισμού.

Επίτιμοι καλεσμένοι στις παραστάσεις των ΤΑΚΙΜ στο Gazarte θα είναι ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρο-Λούκας Χαλκιάς (που έζησε στην Αμερική την περίοδο1960 -1979), καθώς και ο δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος (γιος του περίφημου Γιάννη Τατασόπουλου – «Ντίλιγκερ» που άφησε εποχή στα κέντρα της Ομογένειας).

Στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, την εποχή του Μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά, άνοιξαν μουσικά καφενεία με πελάτες και μουσικούς όχι μόνον Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους, Αρμένηδες, Εβραίους, Τούρκους και Άραβες, συνδυάζοντας στοιχεία από τις διάφορες παραδόσεις σ’ ένα ιδιότυπο και γοητευτικό χαρμάνι. Πολλοί υπήρξαν οι μουσικοί που έπαιξαν σ’ αυτά τα καφέ-αμάν της Ομογένειας και ηχογράφησαν στις ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ. Επίσης, συχνά περιόδευαν σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα που έμεναν στην Αμερική για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα.

Υπολογίζεται ότι, από το 1896 (που έγινε η πρώτη ηχογράφηση ελληνικού τραγουδιού) έως και τη δεκαετία του ’60, αποτυπώθηκαν στην ελληνική δισκογραφία στις ΗΠΑ. περισσότερα από 15000 τραγούδια όλων των ειδών. Στις ηχογραφήσεις αυτές, τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο. Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου μπλέκεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι βαλκανικές «χόρες», οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με τα σουίνγκ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικάνικη μπάντα των πνευστών, με το κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη.

Έτσι, στο χωνευτήρι της Αμερικής, αυτές οι απρόσμενες μουσικές συναντήσεις προαναγγέλλουν το fusion και την έθνικ-τζαζ σχεδόν μισόν αιώνα πριν τα σύγχρονα μουσικά κοκτέιλ της παγκοσμιοποίησης!

Οι ΤΑΚΙΜ και η παρέα τους μας αποκαλύπτουν αυτό το σπάνιο και γοητευτικό ρεπερτόριο, που το φωτίζουν και το αναδεικνύουν μέσα από τις δυνατές αφηγήσεις του Λάμπρου Λιάβα , σπάνιο οπτικό υλικό και με την εξαιρετική δεξιοτεχνία της ομάδας και των επίτιμων καλεσμένων της.

ΙNFO
TAKIM – Γιατί γλυκό μου Sweetheart?
Τζαζ και …χιτζάζ από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο
Special guests
Πετρο-Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο)
Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι)
GAZARTE MAIN STAGE
ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΡΟΥΑΡΙΟΥ & ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: A ζώνη: 20€ | Β ζώνη: 16€ | Γ ζώνη: 13€ | Όρθιοι: 10€
Οι τιμές στο ταμείο αυξάνονται κατά 2€
Ώρα έναρξης: 21.00



ΤΑΚΙΜ:
Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο),
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο),
Γιώργος Μαρινάκης (βιολί),
Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι),
Κώστας Μερετάκης (κρουστά)
Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο).

Τραγουδούν οι: Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου
Οπτικό υλικό : Γρηγόρης Φιλίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Tango Noir – ομάδα T4 Tango
Από την Κυριακή 25 Φεβρουάριου στη Μουσική Σκηνή Αθηνά Live

Στο κοσμοπολίτικο Παρίσι του μεσοπολέμου, που το έχει κυριεύσει η τρέλα του tango, ίντριγκες, πάθη, αλλά και μια δολοφονία που συνταράσσει το διαβόητο καμπαρέ «La Rose Noir», μάς μεταφέρει η ομάδα T4 Tango, στη μουσική σκηνή Αθηνά Live.




ΤΟ ΕΡΓΟ

Όταν η Λουσίλ Μπονέ βρίσκεται νεκρή, ο αστυνομικός Ερμής Ρενάρντ καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα και έρχεται αντιμέτωπος με την κυνική ιδιοκτήτρια Ρόζα Νουάρ, τον αινιγματικό αργεντινό χορευτή Ρικάρντο Ροδρίγες αλλά και τον συναισθηματικό τραγουδιστή Γκωτιέ Ντυμπουά.

Το «Tango Noir» είναι μια χοροθεατρική παράσταση που μεταφέρει στη σκηνή την ατμόσφαιρα των φιλμ νουάρ. Ο σκληροτράχηλος αστυνομικός, η φαμ φατάλ, αλλά και άλλες χαρακτηριστικές φιγούρες του είδους πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις και συναισθηματικές συγκρούσεις. Την ιστορία πλαισιώνουν τραγούδια και χορογραφίες tango, με γνωστές και αγαπημένες μελωδίες της εποχής.

Η ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα «T4 Tango», που μετρά ήδη τέσσερα χρόνια παραστάσεων στο ενεργητικό της, είναι ένα δυναμικό σχήμα το οποίο αποτελείται από καλλιτέχνες οι οποίοι αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, έχουν μεταξύ τους έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, το tango. Χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί συνεργάζονται, συνδημιουργούν και εξερευνούν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης που προσφέρει το αργεντίνικο tango. Ξεκινώντας την δράση τους το 2014, έχουν ήδη παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία δύο παραστάσεις, το «Tango en Tres» και το «Tango vs. Tango». Στην τρίτη τους δουλειά, το «Tango Noir», παρουσιάζουν μια χοροθεατρική παράσταση με αστυνομική πλοκή, πατώντας στα βήματα των κλασικών φιλμ νουάρ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Κείμενα: Βίκυ Δαμιανού
Χορογραφίες: Δημήτρης Λουκάκης, Βίκυ Δαμιανού
Φωτισμοί: Νίκος Θεοχαρόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Βάλορη Σωτήρχου
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γιαννακός
Μετάφραση τραγουδιών από τα ισπανικά: Πάνος Φατσής

Διανομή

Ερμής Ρενάρντ: Δημήτρης Αντωνιάδης
Λουσίλ Μπονέ: Χριστιάνα Κουλιζάκη
Ρόζα Νουάρ: Βίκυ Δαμιανού
Ρικάρντο Ροδρίγες: Δημήτρης Λουκάκης
Γκωτιέ Ντυμπουά: Μιχάλης Ψύρρας
Αμαντίν Λεγκράντ: Ειρήνη-Θαϊς Αναγνώστου

Τραγούδι: Μιχάλης Ψύρρας
Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος

Χορεύουν: Δημήτρης Αλεξανδράκης, Μαρία Ανδρίτσου, Βασιλική Ηλιάδη, Άρης Θαρουνιάτης, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Τζίνα Μπερνιδάκη, Αρχοντούλα Παππά, Έρη Τζελέπη, Πάνος Φατσής.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, Κυριακή 4, 11, 18 και 25 Μαρτίου.
Ώρα έναρξης: 20:00
Μουσική Σκηνή Αθηνά, Λ. Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο
Τηλ: 210-4813605, 210-4819355, 210-4839112
Τιμή εισιτηρίου: 12€ προπώληση, 14€ στο ταμείο

Κώστας Λειβαδάς – Υπνοβάτες
«Χαμένη διαδρομή» (Panic Platinun)

Οι Υπνοβάτες ήταν το πρώτο ηλεκτρικό γκαράζ γκρουπ που δημιούργησαν ο Κώστας Λειβαδάς κι ο Κώστας Καββαδίας. Eίχαν την έδρα τους στο γκαράζ του Κώστα Καββαδία στη Ν. Πεντέλη και έδρασαν από το 1991 έως το 1994. «Σχεδόν δε μπορούμε να το πιστέψουμε 23 – 24 χρόνια χρόνια μετά, ότι έχουμε το πρώτο μας υλικό στα χέρια μας με «σάρκα και οστά» και όχι απλά ένα πολυσυζητημένο φάντασμα με φως από τις ένδοξες μέρες. Τέσσερα τραγούδια ατόφια (τα πρώτα μας, με τις ίδιες ενορχηστρώσεις, αλλά με τη σημερινή μας ματιά στο παίξιμο και τη γνώση) και τέσσερα καινούρια, που δείχνουν πώς θα είχαμε εξελιχθεί κατά πάσα πιθανότητα…πρωτόγνωρη διαδικασία…», σημειώνει ο Κώστας Λειβαδάς.

Δεν ξέρω πώς θα είχε εξελιχθεί η εν λόγω παρέα, αλλά αυτό που μας παρουσιάζει αξίζει της προσοχής μας. Δυνατός ροκ ήχος, εντίοτε νοσταλγικός θα έλεγε κάποιος ότι ενδεχομένως να μην έχει σχέση με την μουσική πραγματικότητα των τελευταίων ετών. Σε εποχές που οι διασκευές και η επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής μουσικής κερδίζει συνεχώς έδαφος, οι Υπνοβάτες ακούγονται λες και έχουν βγει από ένα ιδιότυπο pandora΄s box. Ενα Κουτί της Πανδώρας που δεν μας γυρίζει πίσω στο garage της δεκαετίας του ΄90 – δεν θα μπορούσε άλλωστε – αλλά μας προσφέρει μια φρέσκα ματιά πάνω σε αυτό. Δυνατοί και χειμαρρώδεις όπου χρειάζονται, νοσταλγικοί κάπου αλλού, ηλεκτρικές κιθάρες, ντραμς,. μπάσο, πλήκτρα παρουσιάζουν ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό παζλ.

Η «Χαμένη διαδρομή» είναι ένα road trip άλμπουμ. Ενα άλμπουμ που ακούγεται δυνατά με ανοιχτά όχι μόνο τα ηχεία αλλά τα αυτιά και την ψυχή. Μια ροκ διαδρομή καθόλου χαμένη.

καλό σαββατοκύριακο
Κώστας Λειβαδάς feat. Υπνοβάτες – «Χαμένη διαδρομή»