Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Φρανσουάζ Ξενάκη, σύζυγος του έλληνα συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη, πέθανε την Δευτέρα σε ηλικία 87 ετώνστο Κουρμπεβουά της Ναντέρ στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η επίσης συγγραφέας κόρη της Μάχη Ξενάκη.

Στο λογοτεχνικό της έργο, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 περιλαμβάνονται 17 μυθιστορήματα, που διαβάστηκαν από χιλιάδες αναγνώστες. Ανάμεσά τους τα βιβλία:«Να με περιμένεις» (1994), «Λυπάμαι πολύ, αυτό δε γίνεται» (1997) και «Μαμά, δε θέλω να γίνω αυτοκράτορας» (2002).

Η ίδια αφιέρωσε το τελευταίο στον σύζυγό της Ιάννη Ξενάκη με τον οποίο γνωρίστηκαν το 1950, όταν εκείνη ήταν 17 ετών. Με το μεγάλο συνθέτη παντρεύτηκαν στο Παρίσι και έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό του το 2001.

Ως δημοσιογράφος ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και διατηρούσε για χρόνια στήλη με χρονογραφήματα στην καθημερινή γαλλική εφημερίδα Le Matin de Paris.

Για περίπου 20 χρόνια παρουσίαζε την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού France 2, ενώ συμμετείχε και σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές.