Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από γονείς φτωχούς, μετακόμισε στο Mάουντ Βέρνον, εκεί απ’ όπου έχουν αναδειχθεί προσωπικότητες της τέχνης μα και μελλοντικοί μπακετμπολίστες του NBA. Το όνομά του Αλβιν Κουίν και παρότι δεν υπήρξε και τόσο καλός μπασκετμπολίστας (συμπαίκτης δε με τον Ντενζέλ Ουάσιγκτον) βρήκε τον δρόμο του στη μουσική. Η εκκλησία έπαιξε τεράστιο ρόλο γιατί συμμετείχε στη χορωδία της. Για να ξεφύγει από το γυάλισμα παπουτσιών που ήταν η μόνη προοπτική του για τα προς το ζην, ο Κουίν ακολούθησε τη συμβουλή του αδελφού του και άρχισε να παίζει κρουστά. Με λίγα μαθήματα στη μουσική βρέθηκε τελικά να παίζει δίπλα σε θρύλους της τζαζ όπως ο Τζον Κολτρέιν, ο Οσκαρ Πίτερσον και η Ρουθ Μπράουν που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει τις πρώτες επαγγελματικές του εμφανίσεις σε ηλικία 16 ετών.
Ο Αλβιν Κουίν θα βρίσκεται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Από τις 23 ως και τις 26 Φεβρουαρίου ο μεγάλος ντράμερ και ο εξίσου σπουδαίος τενόρος σαξοφωνίστας της τζαζ Σκοτ Χάμιλτον θα προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους στο τζαζόφιλο κοινό του μουσικού χώρου «Half Note Jazz Club» στο Μετς.
Αν και νεότερος του Αλβιν Κουίν, ο Σκοτ Χάμιλτον έχει ήδη διαγράψει σημαντική πορεία στη μουσική που εκπροσωπεί. Γεννήθηκε στο Ρόουντ Αϊλαντ στη Νέα Υόρκη και από παιδάκι έδειξε το πάθος του για τη μουσική παίζοντας διάφορα όργανα. Σε ηλικία οκτώ ετών πήρε κάποια μαθήματα μουσικής (στο κλαρινέτο) και, όπως ο Κουίν, στα 16 άρχισε να βλέπει σοβαρά την προοπτική να γίνει μουσικός. Ο σπουδαίος swing τρομπετίστας Ρόι Ελντριτζ τον βοήθησε να μπει στην κραταιά τζαζ σκηνή και ο Χάμιλτον ρούφηξε εμπειρίες πλάι στον Τζο Τζόουνς αλλά και στην μπάντα του Μπένι Γκούντμαν. Η μεγάλη Ρόζμαρι Κλούνεϊ τον είχε για μία δεκαετία πλάι της και ο Χάμιλτον πια έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σπουδαιότερους σαξοφωνίστες της εποχής του, έχοντας τραβήξει το ενδιαφέρον του Γούντι Χέρμαν, του Τζέρι Μάλιγκαν, του Τζέικ Χάνα, του Τόνι Μπένετ ή του Μπάντι Τέιτ που συνεργάστηκαν μαζί του.
Οι Κουίν και Χάμιλτον έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά αυτή θα είναι η πρώτη τους κοινή εμφάνιση στην Ελλάδα. Μαζί τους στο ιδιαίτερο αυτό κουαρτέτο ο έλληνας μπασίστας Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες κάνει καριέρα στην Ελβετία, και ο σπουδαίος πιανίστας Κλάους Ράιμπλε.

HALF NOTE JAZZ CLUB, Τριβωνιανού 17, Μετς
Ωρα έναρξης: Παρ. & Σάβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)
¢ Τη Δευτέρα 26/2 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
Προπώληση: www.viva.gr

HeliosPlus