Ενδεχομένως η Παρασκευή είναι η πιο ποθητή ημέρα της εβδομάδας. Κι αυτό επειδή ακολουθεί το Σαββατοκύριακο. Ακόμη και αν κάποιοι εργάζονται όπως και να το κάνουμε οι ρυθμοί αλλάζουν. Συνήθως τα σχέδια για διασκέδαση είναι περισσότερα από όσα γίνονται πραγματικά – άλλωστε πόσα να χωρέσουν σε 2,5 ημέρες; – από αυτή εδώ την στήλη του vima.gr, δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από να σας προσθέσουμε ακόμη περισσότερο… άγχος, για το τι θα κάνετε τον ελεύθερό σας χρόνο. Προτάσεις Πολιτισμού κυρίως για το σαββατοκύριακο αλλά και για τις επόμενες ημέρες, μέχρι να «ξαναβρεθούμε» την επόμενη εβδομάδα.

Ροκ μεταμορφώσεις

Οι Μουσικοί της Καμεράτας και ο Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν τον διάλογο τους με τον Philip Glass, τον David Bowie, τον Brian Eno και τους Deep Purple, στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη η Συμφωνία αρ. 4 «Heroes» του Philip Glass και και το «Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα» των Deep Purple.

Στις 24/9/1969 οι Deep Purple συνέπραξαν στο Royal Albert Hall με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον βρετανό συνθέτη και μαέστρο Malcolm Arnold. Η ιστορική αυτή σύμπραξη έμελλε να αποτελέσει την πρώτη συνάντηση της ροκ με την κλασική μουσική, όχι μόνο σε επίπεδο ηχητικού συγκερασμού αλλά σε επίπεδο πρωτογενούς δημιουργίας. Το «Κοντσέρτο για ροκ μπάντα και ορχήστρα» σε μουσική του Jon Lord, οργανίστα των Purple, και στίχους του Ian Gillan, τραγουδιστή του γκρουπ, «σόκαρε» τόσο τους οπαδούς του δημοφιλούς συγκροτήματος, όσο και τους «πουριτανούς» λάτρεις της κλασικής μουσική

Το έργο αντιστάθηκε στη φθορά του χρόνου και σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και σοβαρότερα βήματα crossover στην ιστορία της μουσικής, μια αντιπροσωπευτική παρακαταθήκη των δημιουργικών πειραματισμών των 70s. Το «Κοντσέρτο» του Jon Lord έκανε λαμπρή καριέρα ανά τον κόσμο με ερμηνείες από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και βιρτουόζους σολίστ της ροκ μουσικής.


Γιάννης Παπαδόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα)

Με τους Μουσικούς της Καμεράτας, συμπράττουν ως σολίστ ο τραγουδιστής Χρήστος Μάστορας, και ο Γιάννης Παπαδόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα. Ο Δημήτρης Τίγκας στο ηλεκτρικό μπάσο και ο ντράμερ Γιάννης Σταυρόπουλος συμπληρώνουν την εξαίρετη ομάδα των σολίστ.

Το 1977 ο David Bowie ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, σε συνεργασία με τον Brian Eno, ηχογραφεί τον δίσκο «Heroes» που επρόκειτο να γίνει η επιτομή του προοδευτικού ροκ. Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συμφωνιστές, ο Philip Glass, εμπνέεται από τα θέματα του «Heroes» και χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές ανάπτυξης, δημιουργεί το 1996 την υπέροχη 4η Συμφωνία του. Σπονδυλωτό έργο από έξι αυτοτελή μέρη, η 4η Συμφωνία περιέχει θέματα από το «Heroes» του Bowie και γεννάει σαν σπόρος ένα ολοκαίνουριο έργο οδηγώντας μας σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι στον μινιμαλισμό, τη φαντασία και τη δημιουργική τόλμη.

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, 20:30, 210 7282333
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Φθινοπωρινή Σονάτα


«Η συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της μετά από επτά ολόκληρα χρόνια…Η μητέρα, πιανίστα διεθνούς φήμης, με μια ζωή μακριά και πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση, προσπαθεί να ξαναβρεί τη στοργή και την παρηγοριά που της λείπει στην αγκαλιά της κόρης της αλλά η σχέση τους είναι από χρόνια βαθιά τραυματισμένη.»


Η Μπέττυ Αρβανίτη

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Αρης Τρουπάκης, περιγράφει την «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο της «οδού Κεφαλληνίας». Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι Μπέττυ Αρβανίτη (Σαρλότ), η Δέσποινα Κούρτη (Εύα) και ο Δημήτρης Ημελος (Πάστωρ Βίκτωρ).

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας («Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη»)
Κεφαλληνίας 16,Κυψέλη
Τηλ.: 2108838727
Παραστάσεις : Πέμ., Παρ., Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ., Τετ. 8 μ.μ.

«..θέλω να πάρω τα βουνά και τους κρημνώδεις βράχους»

Με βασικό άξονα τα ελαφρά τραγούδια και την ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου, αλλά και όχι μόνο, ο Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι) και η Εύη Μάζη (φλάουτο, πιάνο, τραγούδι) με τους Κώστα Βόμβολο (ακορντεόν, πιάνο), τον Μιχάλη Σιγανίδη (κοντραμπάσο) και τον συνεργάτη τους Γιάννη Βρυζάκη, αλλά και την 10μελή χορωδία «Chorus Vivendi» που ο τελευταίος διευθύνει, αναζητούν μαζί μας το ρετρό.

Σημείο εκκίνησής τους γνωστά αλλά και άγνωστα αστικά και λαϊκά τραγούδια της περιόδου του Μεσοπολέμου, όμως το πρόγραμμα ανοίγεται συνειρμικά σε διάφορα μουσικά ιδιώματα και είδη, κατά την προσφιλή συνήθεια των συντελεστών, από τις χαρακτηριστικές παραστάσεις τους με τους Χειμερινούς Κολυμβητές. Με την γνωστή τους αμεσότητα, το χιούμορ του Αργύρη και τις σύντομες πικάντικες ιστορίες, οι ξεχωριστοί συντελεστές μας δίνουν μία εντελώς διαφορετική θεώρηση και οπτική στα λαϊκά και ελαφρά τραγούδια της περιπετειώδους εκείνης -για την Ελλάδα και τον κόσμο- περιόδου.

Ο τίτλος της εκδήλωσης «..θέλω να πάρω τα βουνά και τους κρημνώδεις βράχους» προέρχεται απ’ το ομώνυμο τραγούδι του Θόδωρου Θεοδωρίδη σε στίχους του Αντρίκου Βέττα, Καβαλιώτη σατυρικού ποιητή των αρχών του προηγούμενου αιώνα, που ερμήνευσε ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Jazz club Half Note
Από Παρασκευή 2 έως και Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου
Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ.: 210- 9213310
Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30

Ο Καρυοθραύστης – Μπαλέτο για παιδιά


Ο Καρυοθραύστης, μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστρέφει σε νέα εκδοχή για παιδιά. Με σύμμαχο τα παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ από την Κρατική Όπερα της Βιέννης και την ανάλαφρη, ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι παρουσιάζεταιστην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
2, 3, 8, 10, 11 Φεβρουαρίου 2018
Καθημερινές στις 11.00, Σάββατα στις 18.30, Κυριακές στις 12.00

Ελένη Καραΐνδρου: «Πόθοι κάτω από τις λεύκες & Γλυκό πουλί της νιότης»
Βιβλίο – λεύκωμα με δύο cd εκδ. Μικρή Αρκτος

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει το νέο άλμπουμ της Ελένης Καραΐνδρου «Πόθοι κάτω από τις λεύκες / Γλυκό πουλί της νιότης». Πρόκειται για ένα βιβλίο με δύο cd που περιέχουν την πρωτότυπη μουσική που έγραψε η συνθέτρια για τις ομότιτλες θεατρικές παραστάσεις (2016-2017).

Στο 1ο cd ακούγεται η μουσική για την παράσταση «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» του Ο’Νηλ σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή, Ιανουάριος 2017). Στο 2ο cd περιλαμβάνεται η μουσική της κατάθεση σ’ ένα εμβληματικό έργο του Αμερικανικού δραματολογίου το «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς που σκηνοθέτησε και διασκεύασε η Νικαίτη Κοντούρη στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη».

Παρόλο που πρόκειται για μουσικές που έχουν γραφτεί για θεατρικές παραστάσεις – αυτό σημαίνει ότι «κουμπώνουν» απολύτως με τα επί σκηνής δρώμενα – εντούτοις πρόκειται για μια έκδοση που μπορεί να ακουστεί αυτόνομα καθιστώντας αυτές τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις της Ελένης Καραΐνδρου ένα αυτοτελές έργο.

Καλό σαββατοκύριακο