Παρίσι, Αποστολή
Οπως κάθε Ιανουάριο, έτσι και τον εφετινό, το ξενοδοχείο Ιntercontinental στην πλατεία Οπερά του Παρισιού θα γίνει για μία ακόμη φορά η καρδιά της προώθησης τον γαλλικού κινηματογράφου. Από την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 22 του μηνός δεκάδες ταινίες της πρόσφατης γαλλικής παραγωγής θα προβληθούν σε διάφορες αίθουσες του Παρισιού. Διανομείς και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο θα τις παρακολουθήσουν, ενώ πολλοί από τους συντελεστές των ταινιών αυτών θα είναι παρόντες προκειμένου να μιλήσουν για τη δουλειά τους.
Πολλές ταινίες του εφετινού φεστιβάλ εξάλλου έχουν ήδη αγοραστεί για εμπορική χρήση στην Ελλάδα από πολλές εταιρείες διανομής. Ανάμεσά τους οι «Visages, villages», τελευταία δημιουργία της Ανιές Βαρντά, «La villa» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, «Le redoutable» του Μισέλ Χαζαναβίσιους και «L’ atelier» του Λοράν Καντέ. Συνολικά έχουμε μετρήσει 37 γαλλικές ταινίες της πρόσφατης παραγωγής που θα προβληθούν αργότερα στη χώρα μας.
Αυτό είναι το 20ό κατά σειρά ραντεβού του γαλλικού κινηματογράφου και, όπως πάντα, πίσω του βρίσκεται ο οργανισμός Unifrance, στόχος του οποίου είναι αυτή ακριβώς η προώθηση του γαλλικού κινηματογραφικού προϊόντος. Πρόκειται για δουλειά που γίνεται άκρως επαγγελματικά, κάτι που φαίνεται στα αποτελέσματα καθώς πολλές από αυτές τις ταινίες που προβάλλονται στο φεστιβάλ της Unifrance έχουν έξοχη πορεία, όχι μόνον στη Γαλλία (όπως συνήθως συμβαίνει).
Ενα σχετικά πρόσφατος παράδειγμα είναι η επιτυχία της ταινίας «Overdrive» που έχει κάνει θραύση σε πολλές χώρες του κόσμου με πιο εντυπωσιακή την κίνησή της στο Μεξικό. Τον περασμένο Νοέμβριο κέρδισε την κορυφαία θέση των πιο εμπορικών ταινιών της περιόδου. Δύσκολα βέβαια μπορεί μια ταινία να αποκτήσει το εκτόπισμα που είχαν οι «Αθικτοι» ή το «Artist», δεν είναι όμως αδύνατο.
Μαζί με τα εγκαίνια του φεστιβάλ της Unifrance, εγκαινιάζεται και η όγδοη έκδοση του MyFrenchFilmFestival, μιας θυγατρικής διοργάνωσής της που αφορά διαδικτυκές ταινίες. Αλλη μια επιτυχία. Κατά τη διάρκεια του περυσινού MyFrenchFilmFestival σημειώθηκαν 6,7 εκατομμύρια προβολές στο Διαδίκτυο ταινιών που προβλήθηκαν εκεί. Πρόεδρος της εφετινής κριτικής επιτροπής του MyFrenchFilmFestival θα είναι ο ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο, δημιουργός ταινιών όπως το «Il divo» και «Η τέλεια ομορφιά».
Αλλες ταινίες της Unifrance που έχουν ήδη εξασφαλίσει διανομή στη χώρα μας είναι οι «Monsieur & Madame Adelman» του Νικολά Μπεντό, «Madame Hyde» της Λορέν Λεβί με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ, «Jusqu’ a la garde», ένα πολύ καλό φιλμ του Ξαβιέ Λεγκράν με θέμα την κηδεμονία του παιδιού χωρισμένων γονιών, «Le brio» του Ιβάν Ατάλ και η «Aurore» της Μπνατίν Λενουάρ, στην οποία πρωταγωνιστεί η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ανιές Ζαουί.

HeliosPlus