Mε νέο λογότυπο έναν… αποδομημένο ήλιο της Βεργίνας (το γνωστό δεκαεξάκτινο αστέρι που κοσμούσε τους βασιλικούς τάφους των Αιγών – μείωσε τώρα κατά το ήμισυ τις ακτίνες του – έγινε οκτάκτινο και… αλλάζει χρώματα ανά διοργάνωση) εισέρχεται στο 2018 και τον 59ο χρόνο της «ζωής» του, το Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το νέο λογότυπο παρουσίασε σήμερα στη διάρκεια της κοπής της πίττας του οργανισμού η διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό. «Το λογότυπο με το αστέρι της Βεργίνας δημιουργήθηκε το 1992. Έκτοτε υπήρξαν ενεργά διαφορετικά λογότυπα χωρίς όμως να έχουν γραφιστική σύνδεση μεταξύ τους με αποτέλεσμα το κοινό να μπερδευτεί από τις διαφορετικές οπτικές ταυτότητες των διοργανώσεων. Υπήρξε ανάγκη για απλοποίηση τού λογοτύπου και ενίσχυση της ταυτότητας τού φεστιβάλ και έτσι αναθέσαμε σε γραφιστική ομάδα τη δημιουργία νέου λογοτύπου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δημιουργών: «Το νέο λογότυπο του φεστιβάλ, το οποίο, όπως και το παλιό, έλκει την καταγωγή του από τον ήλιο/αστέρι της Βεργίνας, αποκτά κίνηση κι αυτή η κίνηση ενισχύει την εξωστρέφειά του. Γίνεται ένα σύμβολο πιο οργανικό, πιο φωτεινό, πιο αιχμηρό και πιο ευέλικτο, το οποίο θυμίζει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής. Το λεκτικό κομμάτι, η τυπογραφία, αποκτά ενεργό και καθοριστικό πια ρόλο στη σύνθεση του λογοτύπου, καθώς η θέση των γραμμάτων ορίζει ένα παραλληλόγραμμο σχήμα που παραπέμπει σε ένα κινηματογραφικό κάδρο. Αυτά τα δύο στοιχεία λοιπόν, το φως και το κάδρο, συνδυάζονται για να φωτίσουν και να χωρέσουν μέσα τους ό,τι αξίζει. Απόψεις, ιστορίες, μυθοπλασίες, ψέματα, αγάπη, βία, θάλασσες, τίτλους, ταινίες, τα πάντα».

Στην επόμενη διοργάνωση του φεστιβαλ – το 20ο επετειακό Φεστιβαλ ντοκιμαντέρ (2-11 Μαρτίου 2018) το οκτάκτινο αστέρι του λογοτύπου θα «βαφτεί» σε πορτοκαλί χρώμα ενώ στην κεντρική διοργάνωση του Νοεμβρίου (το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) το αστέρι θα ειναι μωβ. Μπλέ χρώμα έχει το γενικό λογότυπο, ενώ αυτό το Μουσείου κινηματογράφου έχει πράσινο χρώμα.