«Μισάνθρωπος» και Γιάννης Χουβαρδάς…
nnn
Το κορυφαίο, ίσως, θεατρικό έργο του Μολιέρου θα ανέβει την προσεχή θεατρική περίοδο στο Εθνικό Θέατρο –και θα είναι το δεύτερο έργο στο ρεπερτόριο της Κεντρικής Σκηνής και η πρώτη καινούργια παραγωγή για τη σεζόν 2018-2019.
nnn
Στη δεύτερη συνεργασία τους (μετά τον «Ριχάρδο Γ’»), νυν και πρώην καλλιτεχνικοί διευθυντές της πρώτης σκηνής της χώρας έχουν δώσει ήδη τα χέρια. Η μετάφραση θα είναι της Χρύσας Προκοπάκη, στον έμμετρο στίχο που είχε γίνει για την παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή.
nnn
«Ο Μισάνθρωπος» («Le Misanthrope» ή «l’ Atrabilaire amoureux») γράφτηκε το 1666 και στην πρώτη παράσταση ήταν ο ίδιος ο Μολιέρος που ερμήνευσε τον ρόλο του Αλσέστ στο Palais Royal.
nnn
Στη φωτογραφία ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Στάθης Λιβαθινός στο φουαγέ του Εθνικού, τον Νοέμβριο του 2015 –προσωπικό αρχείο.
nnn
Απόψε ολοκληρώνει τον κύκλο του «Ο γλάρος» στον Πειραιά. Ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά από τον Γιάννη Χουβαρδά, ευφάνταστο σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, ταλαντούχος θίασος και κάποιες εξαιρετικές ερμηνείες.
nnn
«Ο Δίας ξαναγύρισε;».
nnn
«Ναι, ξαναγύρισε».
nnn
«Γιατί;».
nnn
«Γιατί μόνον αν κατέβαινε ο θεός στη γη θα πήγαινε ο Καραμανλής θέατρο»…
nnn
«Πήγε ο Κώστας Καραμανλής στο θέατρο;».
nnn
Ο διάλογος αυτούσιος –κι αν μοιάζει με ανέκδοτο, ακούστηκε ανάμεσα σε νεοδημοκράτες, πολιτευτές, βουλευτές, οπαδούς…
nnn
Η εξήγηση πάντως απλή: Το έργο «Ο Δίας ξαναγύρισε» έγραψε ΚΑΙ σκηνοθέτησε ο Αγγελος Μοσχονάς (πρώην αντιδήμαρχος) και στην επίσημη πρεμιέρα που έγινε στο θέατρο Αλκμήνη βρέθηκε σύσσωμη μια πλευρά της παράταξης, ανάμεσά τους και ο Βαγγέλης Μεΐμαράκης.
nnn
Μια μεγάλη συνάντηση: Μαρία Στιούαρτ η Αμαλία Μουτούση και Ελισάβετ η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Οι δύο κορυφαίες ηθοποιοί θα συναντηθούν στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων την προσεχή θεατρική χρονιά για να αναμετρηθούν με το έργο του Σίλερ «Μαρία Στιούαρτ» –σκηνοθεσία Θάνος Παπακωνσταντίνου.
nnn
Επέτειος και διόρθωση: Αύριο είναι η εκδήλωση για τα εικοσάχρονα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (στις επτά το απόγευμα) –το λογότυπο δεν είναι από τους «Δύο θεούς», όπως γράφτηκε στην Μπούκα της 6ης Ιανουαρίου, αλλά από τη «Φιλονικία».
nnn
Να τα εκατοστίσει!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ