κινηματογράφος
Ερωτας στο Λιμάνι

Aπό σήμερα Κυριακή 21 Ιανουαρίου ως την Τρίτη 23 Ιανουαρίου του μηνός η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης διοργανώνει το αφιέρωμα «Η αίσθηση του έρωτα» που απαρτίζουν τρεις απρόβλεπτες ερωτικές ιστορίες: «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα» των Βενσάν Παρονό και Μαρζάν Σατραπί, «Η αίσθηση του έρωτα» του Ντέιβιντ Μακένζι και «Κάτω από τον ήλιο» του Λούκα Γκουαντανίνο. Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές του Λιμανιού Θεσσαλονίκης.

θέατρο
«Ο Αδαής και ο Παράφρων»

Το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ στην παράσταση του Γιάννου Περλέγκα φιλοξενείται στη σκηνή του Πορεία. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση με τους Γιάννο Περλέγκα, Ανθή Ευστρατιάδου, Ιωάννη Καπελέρη, Χρήστο Μαλάκη. Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30.

Τελειώνει «Ο παπαγάλλος»

Το κείμενο της Σοφίας Τρικούπη «Ο παπαγάλλος μου» στην παράσταση της Αννας Κοκκίνου συνεχίζει στο θέατρο Σφενδόνη ως την Κυριακή 28/1. Πρόκειται για μια προσωπική κατάθεση της αδελφής του Χαρίλαου Τρικούπη για την απώλεια του παπαγάλου της και μαζί την πολιτική ζωή της εποχής της και την αφιέρωσή της στον αδελφό της. Κυριακή στις 21.00 και Σάββατο στις 18.00.

«Γυναίκες» της Γαλάτειας

Βασισμένη στη νουβέλα της Γαλάτειας Καζαντζάκη «Γυναίκες» είναι η ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέρης Μιχαηλίδης. Αφορά πέντε γυναίκες, πέντε αδερφές, που συνομιλούν, συγκρούονται στη δεκαετία του ’30. Παίζουν: Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη, Δώρα Χάγιου. Την Τετάρτη 24/1 και 31/1 στις 22.30, στο θέατρο Φούρνος. Ελεύθερη είσοδος με προαιρετική συνεισφορά. Τον Φεβρουάριο θα δοθούν παραστάσεις στο θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής».

Δύο πρεμιέρες στο ΚΘΒΕ

Παραστάσεις ξεκίνησαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το έργο «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη, με την Αγγελική Παπαθεμελή (Φουαγέ της ΕΜΣ). Ενώ το Σάββατο κάνει πρεμιέρα το «ΝΤΑ» του Χιου Λέοναρντ, σε μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

«Duende» στο Θέατρο Τέχνης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποιεί Λόρκα στο Θέατρο Τέχνης και ξεκινά την Τετάρτη (24/1) παραστάσεις –κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.30. Συνομιλούν και ερμηνεύουν τα τραγούδια οι Χρήστος Γεροντίδης και Κώστας Μπουγιώτης καθώς και οι μουσικοί Βασίλης Ντρουμπογιάννης (πιάνο) και Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο). Μετάφραση κειμένου: Ολυμπία Καράγιωργα. Μετάφραση ποιημάτων: Ανδρέας Αγγελάκης. Σύνθεση τραγουδιών – διδασκαλία παράστασης – ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνάκης.

παράσταση
Ορφέας από τους Oper(o)

To έργο «Orpheus» παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συμπαραγωγή με την ομάδα Oper(o). Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του μουσικού θεάτρου, οι συντελεστές της παράστασης δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι όπου η πλοκή αντικαθίσταται από τις αισθήσεις και η διαδρομή από τη δύναμη της τέχνης και την ένταση του έρωτα. Ιδέα-σύλληψη: Oper(o), σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη – Εριφύλη Γιαννακοπούλου, σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης. Στις 25, 26, 27 και 28/1 και στις 2 και 3/2. Στις 20.30.

μετάδοση
«Τόσκα» από τη Μετροπόλιταν

Η διάσημη όπερα «Τόσκα» του Πουτσίνι μεταδίδεται από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Μουσική διεύθυνση: Εμανουέλ Βιγιόμ, σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ. Πρωταγωνιστούν: Σόνια Γιοντσέβα (Τόσκα), Βιτόριο Γκριγκόλο (Μάριο Καβαραντόσι), Ζελίκο Λούσιτς (Σκάρπια). Στις 27/1, στις 19.55.

μουσική
Φαραντούρη και Πασπαλά

«Τα τραγούδια κύκλους κάνουν»: Μια βραδιά στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός με τη Μαρία Φαραντούρη και την Ελλη Πασπαλά, το Σάββατο (27/1), στις 21.00. Μαζί τους στο πιάνο ο Τάκης Φαραζής και στα πνευστά-κρουστά ο David Lynch. Περιλαμβάνονται τραγούδια από τα Νέγρικα του Λοΐζου και του Νεγρεπόντη μέχρι τη μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Θάνου Μικρούτσικου και από τις μπαλάντες του Σαββόπουλου και τα ερωτικά της Καραΐνδρου και του Κυπουργού έως και τις μελωδικές στιγμές της Ρεμπούτσικα και του Καλαντζόπουλου.

Ο Ρένος και ο Νότος

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου ο Ρένος Χαραλαμπίδης και η Μπάντα των Μποέμ εμφανίζονται στον Σταυρό του Νότου Plus (Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9226975).

Κολυμβητές στον Πειραιά

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές κατεβαίνουν στον Πειραιά και στις 27 Ιανουαρίου εμφανίζονται στο Kremlino. Oπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, θα διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με το ακροατήριο, τη διάθεσή τους αλλά και επηρεαζόμενοι προφανώς από την ιδιαίτερη πολιτική και γενικότερα πολιτιστική συγκυρία.

τζαζ
Φιλ Γκέιτς στο Half Note

Συνεχίζονται ως και τη Δευτέρα οι παραστάσεις του Φιλ Γκέιτς στο HALF NOTE JAZZ CLUB (Τριβωνιανού 17, Μετς). Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του Chicago Blues, ο κιθαρίστας εμφανίζεται για πρώτη φορά για συναυλίες στην Ελλάδα.

εκδήλωση
Φωτογραφία και Ιεροί Τόποι

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ, διοργανώνει την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 στις 19.00 εκδήλωση λόγου με τίτλο «Φωτογραφία και Κοινοί Ιεροί Τόποι» (Αποθήκη Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ