Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Δαβάκη στο Αιγάλεω, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Ζαμπέτα, του ξεχωριστού δημιουργού, συνθέτη και δεξιοτέχνη του λαϊκού τραγουδιού και του μπουζουκιού. Την προτομή Ζαμπέτα φιλοτέχνησε ο εξαίρετος κύπριος γλύπτης Γιώργος Μαυρογένης δαπάνης του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης».
Η προτομή τοποθετήθηκε στο κέντρο της μεγάλης και καλοφροντισμένης πλατείας του Δήμου Αιγάλεω.
Τον κόσμο υποδέχτηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Αιγάλεω, που μαζί με τη Ρένα Στρούλιου ερμήνευσαν κομμάτια του μεγάλου δημιουργού. Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Γιάννα Χριστόγλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα, ο οπoίος τόνισε:
«Είμαστε σήμερα εδώ να τιμήσουμε τον Γιώργο Ζαμπέτα. Έναν Μεγάλο καλλιτέχνη, που το δείχνουν τα έργα του και η εκτίμηση των συναδέλφων του, έναν Μεγάλο Αιγαλιώτη. Έναν άνθρωπο που η πόλη τίμησε εν ζωή, με δύο μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ως Επίτιμο Δημότη (1988) και με την ονοματοδοσία πλατείας μετά θάνατον (1992)». Επιπλέον υπογράμμισε, πως ο Γιώργος Ζαμπέτας συνέδεσε το Αιγάλεω με την υπόλοιπη χώρα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Κατερίνας Ζαμπέτα –Γαβριελάτου η οποία περιέγραψε τον πατέρα της μέσα από τα λόγια του μεγάλου ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και τόνισε την προσφορά του Ζαμπέτα στο ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο μετέτρεψε σε κοινό κτήμα όλου του λαού. Η κόρη Ζαμπέτα ευχαρίστησε θερμά τον Φώτο Φωτιάδη για τη μεγάλη προσφορά του και τον ονόμασε «πατέρα» της.
Στη συνέχεια ο Μάκης Μεταξάς, πρώην Νομάρχης Κεφαλονιάς και νυν Διευθυντής Εταιρείας του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης στην Κεφαλονιά, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Δρα Φώτου Φωτιάδη, προέδρου του Ομώνυμου Ιδρύματος.
Ο Φ. Φωτιάδης περιέγραψε τη μεγαλοψυχία, την ανθρωπιά, την ευαισθησία και την ποιότητα του αγαπητού του φίλου, ως ξεχωριστού ανθρώπου, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν μεγάλος καλλιτέχνης, σπάνιος μουσουργός και απαράμιλλος λαϊκός τραγουδιστής που δεν γεννήθηκε ακόμη όμοιος του.
«Από την πρώτη μας γνωριμία, όταν έλαβε μέρος στο πρώτο Φεστιβάλ μπύρας Carlsberg, στη Λευκωσία, αρχές της δεκαετίας του 1970, μπήκε στην καρδιά όλων μας με την υπέροχη χαρακτηριστική μελωδική φωνή του, το αμίμητο χιούμορ του και την πληθωρική προσωπικότητα του, που γέμιζε το χώρο και τις καρδιές του ακροατηρίου προκαλώντας αυθόρμητο κέφι» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Φ. Φωτιάδης.
Το ετήσιο Φεστιβάλ Carlsberg κράτησε για δύο σχεδόν δεκαετίες και προσήλκυε επισκέπτες που ξεπερνούσαν τις είκοσι χιλιάδες κάθε βράδυ και είχε εξελιχθεί στη μεγαλύτερη Γιορτή της Κύπρου. Από τη σκηνή του πέρασαν όλα τα μεγάλα αστέρια του Ελληνικού πενταγράμμου και του θεάτρου καθώς και δεκάδες καλλιτεχνικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη και το κοινό της Κύπρου απολάμβανε όλους αυτούς με μηδαμινό κόστος.
«Ο Γιώργος Ζαμπέτας έλαβε μέρος ανελλιπώς σε όλα τα Φεστιβάλ Carlsberg διότι, πιστεύω, ένοιωσε και χάρηκε την απέραντη αγάπη και βαθιά εκτίμηση του κυπριακού κοινού» ανέφερε ο Φ. Φωτιάδης.
Η εκτίμηση και ο θαυμασμός του προέδρου του Ιδρύματος Φωτιάδη για τον άνθρωπο Γιώργο Ζαμπέτα γιγαντώθηκε όταν το 1976 το Ίδρυμα πρόσφερε τα εισοδήματα του Φεστιβάλ Carlsberg στην άπορη Κυπρία Προσφυγοπούλα, μετά την Τουρκική εισβολή και τη βιβλική καταστροφή στην Κύπρο. Ο πόνος, το δάκρυ και η σκληρή προσφυγιά του 40% του Ελληνοκυπριακού πληθυσμού της Μεγαλονήσου, σκόρπισαν δυστυχία στο νησί. Ο Ζαμπέτας στη μεγαλοψυχία του προσφέρθηκε και συμμετείχε ανελλιπώς σε κάθε επόμενο Φεστιβάλ, όχι μόνο δωρεάν αλλά και μετά δυσκολίας, κατόπιν επιμονής του Φ. Φωτιάδη, δεχόταν να του καταβληθεί το κόστος μεταφοράς και διαμονής του στην Κύπρο.
Ο Φ. Φωτιάδης ανέφερε εξάλλου ένα περιστατικό που του έμεινε αξέχαστο και φανερώνει τη μεγαλοψυχία, την ευαισθησία και την ποιότητα του ανθρώπου:
«Στην πρώτη επίσκεψη του, μετά τη Τουρκική εισβολή, μου ζήτησε μια μέρα και τον συνόδευσα σε επίσκεψη του σ’ ένα προσφυγικό καταυλισμό. Όσο ήταν μπροστά στους πρόσφυγες ήταν ο γνωστός Ζαμπέτας με το χαρακτηριστικό του χιούμορ που έκανε τους πρόσφυγες να ξεχάσουν, έστω και για λίγο, τον πόνο τους. Σκόρπισε χαρά και ευθυμία και οι πρόσφυγες τον αποθέωσαν. Όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να φύγουμε και ενώ οι πρόσφυγες χειροκροτούσαν για να τον αποχαιρετίσουν, ο Γιώργος είχε βυθιστεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου και έκλαιγε με λυγμούς. Όλος ο πόνος που μαζεύτηκε στην ψυχή του για το δράμα και την ανείπωτη δυστυχία των προσφύγων, βρήκε διέξοδο στους λυγμούς μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη σκηνή. Με συγκίνησε βαθύτατα η ευαισθησία του. Αυτός ήταν ο Ανθρωπος Γιώργος Ζαμπέτας».
Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων τίμησαν με την παρουσία τους καλλιτέχνες, πρώην δήμαρχοι, επικεφαλής διαφόρων πολιτικών παρατάξεων, μέλη της οικογένειας του Γιώργου Ζαμπέτα, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.