Βιβλιοπαρουσίαση


Το βιβλίο «Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένειά του είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας» του Τριαντάφυλλου Παπαζώη (Ερμής, 2017) θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στις 19.00, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ελένη Αρβελέρ, Αγγελική Κοτταρίδη, η κόρη του συγγραφέα Βίκυ Παπαζώη, η εκδότρια Λένα Σαββίδη και ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Αλευρομάγειρος.

Ημερίδα


Ημερίδα με τίτλο «90 χρόνια Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος: ιστορική αναφορά και μελλοντικές προκλήσεις», αφιερωμένη στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αρτιότερης οικονομικής βιβλιοθήκης της χώρας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (Εδουάρδου Λω και Σταδίου). Με την ημερίδα η ΤτΕ ξεκινά τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της. Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο σάιτ http://www.bankofgreece.gr

MΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

«Η Λήδα και ο κύκνος»
Ο Μιχάλης Γρηγορίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με νέους κύκλους τραγουδιών που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση: «Η Λήδα και ο κύκνος» και «Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων», έργα για δύο φωνές και πιάνο σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη. Συμμετέχουν η Καλλιόπη Βέττα και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Στο β’ μέρος της βραδιάς θα ακουστούν οι κύκλοι «Μωβ» και «Purple» για πιάνο, βιολί, τσέλο και βαρύτονο. Στο πιάνο ο συνθέτης. Συμπράττουν ο Φραντς Σεστάνι (βιολί) και ο Βαγγέλης Νίνα (τσέλο). Στις 18/1, στις 20.30.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ


Νταλάρας στην Ιερά Οδό

Ο Γιώργος Νταλάρας με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη εμφανίζονται στις 15 και 16 Ιανουαρίου στην Ιερά Οδό. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στην ξενιτιά, στη μετανάστευση, στη ζωή και στον έρωτα. Καλεσμένος ο ιταλός τραγουδοποιός Eddy Napoli και οι Θοδωρής Κοτονιάς, Ρία Ελληνίδου και οι Fonές.

Κατσιμίχας στη Σφίγγα

O Πάνος Κατσιμίχας εμφανίζεται στη Σφίγγα για 4 Σάββατα (20-27 Ιανουαρίου και 3-10 Φεβρουαρίου), σε μια παράσταση που θα ανατρέξει όλη την πορεία των αδερφών Κατσιμίχα. Θα τον πλαισιώσουν το γκρουπ «Βack Pages» με ένα αφιέρωμα στον Bob Dylan και ο τραγουδοποιός Δημήτρης Καρράς.

Θέατρο

Ο «Ρομπ/Rob» στη Στέγη
Το έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Ρομπ/Rob» ανεβαίνει την Τετάρτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης κ.ά. Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ως τις 28 Ιανουαρίου (20.30) εκτός Δευτέρας και Τρίτης.
«Οσα η καρδιά μου…» στο ΚΘΒΕ
Το έργο του Ακη Δήμου «Οσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου. Παίζουν: Μομώ Βλάχου, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Λιάρος και η Μαρία Τσιμά στον ρόλο της Μάνας. Παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών κάθε Τετάρτη (18.00), Πέμπτη-Παρασκευή και Σάββατο (21.00) και κάθε Κυριακή (19.00).

«Ιων» του Ευριπίδη

Στη νέα μετάφραση της Ιόλης Ανδρεάδη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία, επιστρέφει για περιορισμένες παραστάσεις ο «Ιων» του Ευριπίδη στο θέατρο Αλφα – Ιδέα. Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής είναι ο Ιων. Κρέουσα η Δήμητρα Χατούπη. Επί σκηνής ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος. Τη Δευτέρα 15/1 και στις 22 και 29/1 στις 21.00. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων του περασμένου καλοκαιριού.

Πρεμιέρα για την «Προδοσία»
Αύριο, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα δοθεί η πρεμιέρα της «Προδοσίας» του Χάρολντ Πίντερ στο Μικρό Παλλάς. Σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τον Γιώργο Χρυσοστόμου, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Κατερίνα Παπαδάκη. Κάθε Δευτέρα στις 20.00 και κάθε Τρίτη στις 21.00.
Η «Σταματία» ξανάρχεται
Στο θέατρο Κιβωτός και για λίγες παραστάσεις επανέρχεται η Ελένη Ουζουνίδου με τη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», τον μονόλογο του Κώστα Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Σκηνικά-κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού. Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Αύριο, Δευτέρα 15/1 στις 20.00, καθώς και στις 22/1 και 29/1 (20.00).

ΧΟΡΟΣ

«Καρυοθραύστης»


Το διάσημο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι «Ο καρυοθραύστης» παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με τους πρώτους χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στις 13, 14, 16, 21, 27/1 και στις 2, 3, 8, 10, 11/2.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«MayaBuff. Ενα ντελίριο του Μαγιακόφσκι»
Ο διεθνούς φήμης χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης δημιουργεί μια σκηνική σύνθεση με τίτλο «MayaBuff. Ενα ντελίριο του Μαγιακόφσκι». Θα παρουσιαστεί από το Εθνικό Θέατρο στο Rex Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη από τις 18/1 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Βασίζεται στο έργο «Μυστήριο Μπουφ» του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, το οποίο γράφτηκε για την πρώτη επέτειο της μπολσεβίκικης επανάστασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ