Το ελληνικό αίτημα για τη χορήγηση δανείου από τη Δύση το 1927 ήταν η αφορμή για τη σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μιας από τις λεγόμενες «εκδοτικές» τράπεζες, με προορισμό την έκδοση νομίσματος και τον συντονισμό της πιστωτικής πολιτικής μιας χώρας. Η ΤτΕ που ιδρύθηκε με Παράρτημα του Πρωτοκόλλου της Γενεύης το 1927 συμπληρώνει εφέτος 90 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάιο του 1928. Οι επετειακοί εορτασμοί αρχίζουν με την ημερίδα «90 χρόνια Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος: ιστορική αναφορά και μελλοντικές προκλήσεις», την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (Εδουάρδου Λω και Σταδίου).

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Βιβλιοθήκης της ΤτΕ, η οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών στο αρχείο της, ξεκίνησε τις εργασίες της ήδη τον Σεπτέμβριο του 1928, ως Υπηρεσία του Τμήματος Οικονομικών Μελετών, συμπληρώνοντας εφέτος 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Ευρισκόμενη ως το 1938 στο Παράρτημα της οδού Κοραή, μεταφέρθηκε το 1938 στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ στην οδό Πανεπιστημίου, όπου μεταστεγάστηκαν και εγκαινιάστηκαν επίσημα όλες οι Υπηρεσίες της ΤτΕ μετά την περάτωση του κτιρίου.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 175.000 τεκμήρια, τόμους βιβλίων, εφημερίδες, επιστημονικές περιοδικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές και διαθέτει πρόσβαση σε 230.000 e-books και σε περισσότερες από 50 βάσεις δεδομένων. Με εξειδίκευση σε βιβλία κυρίως οικονομικού περιεχομένου, είναι σήμερα η αρτιότερη οικονομική βιβλιοθήκη της χώρας.
Προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους από το 1846, το Κεφάλαιο του Μαρξ και κλασικά οικονομικά κείμενα, εκθέσεις κεντρικών τραπεζών και νέες εκδόσεις καθώς και μη οικονομικές εκδόσεις, όπως αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Οδύσειας (1938) του Καζαντζάκη με την υπογραφή του, περιηγητικά κείμενα και βιβλία για τις επιστήμες και τις τέχνες συνυπάρχουν στα ράφια της με τους τόμους οικονομικού περιεχομένου. Παλαιότερο τεκμήριο της βιβλιοθήκης ένα αρχέτυπο του 1534, μια έκδοση των Απάντων του Πλάτωνα (Platonis Omnia Opera) στη Βασιλεία. Σπανιότερο, το μοναδικό στην Ελλάδα αντίτυπο του δίτομου άτλαντα και των ταξιδιωτικών σημειώσεων από τα Ιόνια Νησιά, την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Τουρκία το 1835 (τυπωμένα στην Αγία Πετρούπολη το 1839), με θαυμάσιες έγχρωμες λιθογραφίες, του ρώσου περιηγητή Βλαδίμηρου Νταβίντοφ.
Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ενώ οι εργασίες της θα ξεκινήσουν με κεντρική ομιλία του διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Φίλιππου Τσιμπόγλου με θέμα «Βιβλιοθήκες δει δη ανθρώπων».
Στην πρώτη από τις τρεις ενότητες της ημερίδας θα εξιστορηθεί η πορεία της Βιβλιοθήκης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, μέσα από αφηγήσεις και μαρτυρίες σημερινών και παλαιότερων στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος. Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στις συνεργασίες της Βιβλιοθήκης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φορείς, όπως πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Στην τρίτη ενότητα θα παρουσιαστεί η σύγχρονη τεχνολογική υποδομή που έχει στη διάθεσή της η Βιβλιοθήκη και θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι εργασίες συνολικής ανακαίνισης των χώρων της που θα ξεκινήσουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα.
Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι ελεύθερη, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής.