Τέσσερα βραβεία για την εξαιρετική δραματική ταινία «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» στις εφετινές Χρυσές Σφαίρες. Η ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Μάρτιν Μακ Ντόνα, αναφέρεται στην αγωνιώδη προσπάθεια μιας γυναίκας να εξιχνιαστεί η υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της κόρης της σε μια μικρή πόλη του Μιζούρι. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε πρώτο ρόλο (Φράνσες Μακ Ντόρμαντ), το βραβείο καλύτερου σεναρίου (Μακ Ντόνα) και το βραβείο Β’ ανδρικής ερμηνείας για τον Σαμ Ρόκγουελ που παίζει έναν αστυνομικό. Ολα δείχνουν λοιπόν ότι αυτή η «μικρή» αλλά τόσο ανθρώπινη ταινία, την οποία σύντομα θα δούμε και στην Ελλάδα, θα έχει σημαντική παρουσία και στα Οσκαρ που θα δοθούν σε λίγο καιρό.

Για πρώτη φορά εφέτος υποψήφιος για την Χρυσή Σφαίρα, ο Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Ολντμαν, την κέρδισε και μάλλον δίκαια, γιατί η ερμηνεία του ως Γουίνστον Τσόρτσιλ στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» του Τζο Ράιτ, είναι πραγματικά «άπιαστη». Δεν θα ήταν υπερβολή αν προβλέπαμε από τώρα ότι οι πιθανότητες για το εφετινό Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου είναι ήδη μαζί του. Ο Ολντμαν έχει υπάρξει μια μόνον φορά υποψήφιος για Οσκαρ στο παρελθόν, για το δράμα κατασκοπίας «Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι».

Γνωστός κυρίως από την πρωτοποριακή πολιτική αλληγορία φαντασίας «Ο λαβύρινθος του Πάνα», ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας για την τρυφερή ταινία «The shape of water», στην οποία μια υπάλληλος ενυδρείου (Σάλι Χόκινς) αποκτά μια ιδιαίτερη επαφή με ένα πλάσμα του νερού. Η δυναμική της ταινίας είχε ήδη φανεί από το τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας όπου κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. Η ίδια ταινία απέσπασε και την Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της μουσικής για τον εν μέρει «δικό» μας, Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Στην κατηγορία της κωμωδίας ή μιούζικαλ, ο Τζέιμς Φράνκο κερδίζει για πρώτη φορά στην καριέρα του την Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του εκκεντρικού ηθοποιού και σκηνοθέτη Τόμι Γουίσο της ταινίας «The disaster artist» που σκηνοθέτησε ο ίδιος. Στην ίδια κατηγορία, στις γυναίκες, η Ιρλανδέζα Σαοίρς Ρόναν απέσπασε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία της Γκέρτα Γκέργουικ «Lady Bird», όπου υποδύεται μια καλλιτέχνιδα που ωριμάζει στη Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του 2000. Το «Lady Bird» απέσπασε και την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ.

H Aλισον Τζάνεϊ, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε Β’ ρόλο για την δραματική ταινία, «Εγώ η Τόνια».

Μια από τις εκπλήξεις της εφετινής απονομής ήταν η βράβευση της γερμανικής ταινίας «Aus dem Nichts» στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής. Γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, η ταινία του Γερμανού, Τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη, αναφέρεται στην προσπάθεια μιας γυναίκας (Ντιάν Κρούγκερ) να πάρει το αίμα της πίσω όταν ο άντρας και το παιδί της πέφτουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης. Στην ταινία παρουσιάζεται και το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη πολύ καλό στον ρόλο ενός μέλους του κόμματος. Εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι ταινίες όπως το «Τετράγωνο» και «Χωρίς αγάπη» αγνοήθηκαν από την ταινία του Ακίν που είχε χαρίσει στην Ντιάν Κρούγκερ το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πέρσι στις Κάννες.

Στα κινούμενα σχέδια, το πολυαγαπημένο και πρωτοποριακό «Loving Vincent» έχασε το βραβείο από την τελευταία ταινία της PIXAR, «Κοκό» που εκτυλίσσεται στο Μεξικό με φόντο το έθιμο της Ημέρας των Νεκρών, ενώ το βραβείο καλύτερου τραγουδιού, κέρδισε για το ομότιτλο η ταινία «The greatest showman» που δεν διακρίθηκε σε άλλη κατηγορία.