20 Οκτωβρίου 1968. Ψιλόβρεχε εκείνη τη μέρα στον Σκορπιό, το μικρό ιδιόκτητο νησί απέναντι από τη Λευκάδα. Ο καιρός ήταν τόσο μελαγχολικός όσο ταίριαζε σε έναν γάμο όπως αυτός που επρόκειτο να γίνει. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν τον ήθελαν –ανάμεσά τους όλο το… αμερικανικό έθνος. Αλλά και οι νεόνυμφοι περισσότερο έκαναν κινήσεις συμφέροντος και εντυπωσιασμού παρά «έδεναν» με τους όρκους της Εκκλησίας την άδολη αγάπη και τον αγνό έρωτά τους. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν 62 και η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι ήταν 39 χρόνων. Ο γαμπρός οκτώ χρόνια πριν είχε πάρει διαζύγιο από την Τίνα Λιβανού (με την οποία είχε αποκτήσει τα δύο παιδιά του, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα) και στο μεταξύ είχε ζήσει έναν μεγάλο έρωτα με τη Μαρία Κάλλας. (Είπαν πως τα ειλικρινά και θερμά αισθήματα προέρχονταν μόνο από την πλευρά της ντίβας.) Η νύφη πριν από πέντε χρόνια είχε δει να δολοφονείται μπροστά στα μάτια της ο σύζυγός της και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Ο γαμπρός έβλεπε, λένε, τη νύφη ως τρόπαιο, ως ένα πολύτιμο κόσμημα στη συλλογή του, αλλά και ως μια παρουσία που θα εξυπηρετούσε / διευκόλυνε τις επιχειρηματικές σχέσεις του με την Αμερική. Η νύφη έβλεπε τον γαμπρό ως το μεγάλο πορτοφόλι που θα της εξασφάλιζε πολυτελή διαβίωση και ασφάλεια. Ηταν ένας γάμος συμφέροντος. Ηταν, λόγω της αναγνωρισιμότητας και των δύο πλευρών, και ο γάμος της χρονιάς.

Η τσιγκούνα «πρώτη κυρία»

Οπως αποκάλυψε πολλά χρόνια μετά σε συνέντευξή της η Γεωργία Βέττα, η έμπιστη οικονόμος του Ωνάση, όταν της ζήτησαν να αρχίσει τις προετοιμασίες για την τελετή ήταν σίγουρη πως νύφη θα ήταν η Μαρία Κάλλας. Την έκπληξή της, όταν έμαθε την αλήθεια, μοιράστηκε όλο το προσωπικό του Σκορπιού που είχε ζήσει από κοντά το ειδύλλιο του Ωνάση με την ντίβα· άνθρωποι που είχαν ως φαίνεται αγαπήσει την τρυφερή Μαρία και που ποτέ δεν αγάπησαν, ούτε καν συμπάθησαν, την απόμακρη, σνομπ και ψυχρή Τζάκι. «Η Κάλλας ήταν ψυχούλα» είπε η κυρία Βέττα. «Κάθε φορά που έβλεπε το προσωπικό τούς έδινε φιλοδώρημα, ενώ από την Τζάκι δεν είδαμε ποτέ ούτε το χρώμα που έχει το δολάριο».
Μπορεί βεβαίως στην Τζάκι να μην άρεσε καθόλου να ξοδεύει, της άρεσε όμως να ξοδεύουν για αυτήν. Και ο Ωνάσης ξόδεψε, και για τον γάμο τους. Φρόντισε ώστε η νέα κυρία Ωνάση να απολαύσει κάθε πολυτέλεια (χωρίς όμως κακόγουστες υπερβολές) και όλος ο κόσμος να θαυμάσει την αρχοντιά του μέσα από τις λίγες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Μετέφερε, μεταξύ άλλων, στο νησί ένα τεράστιο χαλί-διάδρομο της «Ολυμπιακής» για να πατήσει πάνω του η νύφη στη διαδρομή από το σπίτι ως το εκκλησάκι όπου τελέστηκε το μυστήριο. Εκανε πανάκριβα δώρα στους καλεσμένους. Εστησε μια πλούσια δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα» (όπου ο ίδιος είχε ζήσει πολλές ευτυχισμένες στιγμές με την Κάλλας). Οσο για τη νύφη, τις παραμονές του μυστηρίου, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους που την πολιορκούσαν δήλωσε: «Θέλουμε ο γάμος μας να είναι ιδιωτική στιγμή στο μικρό νησί του Σκορπιού. Το μυστήριο θα παρακολουθήσουν μόνο στενοί μας φίλοι και συγγενείς. Πρέπει να καταλάβετε ότι ακόμα κι αν ορισμένοι άνθρωποι είναι διάσημοι επιθυμούν να περάσουν ως απλοί θνητοί ορισμένες στιγμές που είναι πολύ σημαντικές στη ζωή τους. Η γέννηση, ο γάμος και ο θάνατος». Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να κάνει την επιθυμία της πραγματικότητα απαγορεύοντας σε όποιον δεν ήταν καλεσμένος να πλησιάσει στο νησί σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Βαλεντίνο και αντιπάθεια

Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν η μητέρα της Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της Χιου Οτσινχλος, η αδελφή της Λι Ράτζβιλ και τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον. Στο πλευρό του Ωνάση στέκονταν, μεταξύ άλλων, τα δύο παιδιά του που δεν έκρυβαν την αντιπάθειά τους για τη νέα μητέρα τους –ιδιαίτερα η Χριστίνα. Η τελετή έγινε το απόγευμα της 20ής Οκτωβρίου στο εκκλησάκι της Παναγίτσας. Η Τζάκι φορούσε νυφικό του Βαλεντίνο και λευκή κορδέλα στα μαλλιά. Αμέσως μετά το ζευγάρι αποχώρησε, με τον Ωνάση να οδηγεί τον τζιπ του και τη συνοδηγό-συμβία του να έχει στα γόνατά της την κόρη της Καρολίνα. Αλλη μια ενδιαφέρουσα πόζα προς κατανάλωση του πλήθους.
Ενοχλημένη από τον γάμο της με έναν ορθόδοξο, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απέκλεισε την Τζάκι από τη συμμετοχή στα θεία μυστήρια. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο (παρά τις συχνές φήμες για διαζύγιο) ως τον θάνατο του Ωνάση τον Μάρτιο του 1975. Η κηδεία του έγινε στον Σκορπιό μια μέρα που ψιλόβρεχε, όπως ακριβώς τη μέρα του γάμου του με την Τζάκι. Η χήρα του κληρονόμησε (έπειτα από συμφωνία με τη Χριστίνα) 26 εκατ. δολάρια και σεβάστηκε ως το τέλος της ζωής της έναν παλαιότερο όρο κατά τον οποίο έπρεπε να φέρει πάντα (και) το επίθετο Ωνάση. Πέθανε το 1994 στη Νέα Υόρκη από λέμφωμα. Ηταν 65 ετών.

Η αρχή μιας σχέσης

Η Τζάκι Κένεντι επισκέφθηκε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1963 ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, καλεσμένη του Ωνάση, ο οποίος δεν ήταν καθόλου συμπαθής στην αμερικανική κυβέρνηση κυρίως λόγω των επιθετικών κινήσεών του στην αγορά του πετρελαίου. Οι χαλαρές μέρες που πέρασε στη θαλαμηγό «Χριστίνα» ενώ πενθούσε τον πρόωρο χαμό του γιου της Πάτρικ απασχόλησαν τον Τύπο και έδωσαν αφορμές για άφθονα κουτσομπολιά. Λέγεται πως αυτά τα κουτσομπολιά προσπάθησε να σταματήσει ο Κένεντι ζητώντας της να τον συνοδεύσει στη μοιραία (όπως αποδείχθηκε) περιοδεία του στο Τέξας. Μετά τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ στο Ντάλας, ο Ωνάσης βρέθηκε κοντά στη χήρα του για να την παρηγορήσει και για να ξεκινήσει (ή για να συνεχίσει;) ένα φλερτ μαζί της ενώ είχε ακόμη σχέση με την Κάλλας. Η ανακοίνωση του γάμου τους, που έγινε τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κένεντι, ξάφνιασε τους πάντες προκαλώντας πλήθος αρνητικών σχολίων στις ΗΠΑ και για τον καιροσκόπο γαμπρό και για την εθνική τους χήρα που πρόδωσε τη μνήμη του αδικοχαμένου προέδρου.

Με τα λόγια της Τζάκι

«Την πρώτη φορά παντρεύεσαι από έρωτα, τη δεύτερη για τα λεφτά, την τρίτη για να έχεις συντροφιά».
«Δεν νομίζω πως υπάρχει άντρας που είναι πιστός στη γυναίκα του».
«Το σεξ δεν είναι ωραίο γιατί τσαλακώνει τα ρούχα».
«Οταν με αποκαλούν Πρώτη Κυρία αισθάνομαι σαν να είμαι ένα σαμαρωμένο άλογο».

Με τα λόγια του Ωνάση

«Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός, στη ζωή σου να είσαι τρελός».
«Χωρίς τις γυναίκες και όλα τα λεφτά του κόσμου δεν έχουν αξία».
«Για να πετύχεις, πρέπει να κάνεις πράγματα μεγάλα, σκέψεις μεγάλες και να λες λόγια μεγάλα».
«Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ