Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε τη νέα χρονιά, εν προκειμένω το 2018. Ενα old time classic δημοσιογραφικό θέμα που πάντοτε μου δημιουργούσε άγχος. Στη λογική τού ποιο όντως είναι το καλύτερο, ποιο είναι εκείνο που αξίζει να παρακολουθήσει το κοινό, αν πρέπει να είναι mainstream, αν πρέπει να είναι avant-garde κ.ο.κ. Μια διαδικασία σκέψης που δεν οδηγεί και πουθενά, εφόσον τελικά ύψιστος κριτής είναι το κοινό. Εκείνο είναι που θα καθορίσει τις επιτυχίες ή όχι. Ως εκ τούτου, με το πέρασμα των χρόνων, το άγχος έφυγε και έμειναν οι προτάσεις που ακολουθούν χωρίς σειρά αξιολόγησης.
Στις 22 και 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Sting θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο. Συνθέτης, τραγουδιστής-στιχουργός, ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβιστής, γεννήθηκε στο Νιούκαστλ της Αγγλίας, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο, το 1977, και δημιουργήσει τους The Police με τους Stewart Copeland και Andy Summers. Η μπάντα κυκλοφόρησε πέντε στούντιο άλμπουμ, κέρδισε έξι βραβεία Grammy και δύο βραβεία Brits και συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2003.Επιπλέον, ο Sting έχει κερδίσει 10 βραβεία Grammy, δύο Brits, ένα Golden Globe, ένα Emmy, τέσσερις υποψηφιότητες για Οσκαρ (συμπεριλαμβανομένης και της υποψηφιότητάς του το 2017 για το «The Empty Chair» από την ταινία «Jim: The James Foley Story»), μια υποψηφιότητα Tony, το βραβείο Century Award του Billboard Magazine’s και το βραβείο Person of the Year του MusiCares το 2004. Μέλος του Songwriters Hall of Fame, έχει κερδίσει τα βραβεία Kennedy Center Honors, The American Music Award of Merit και πιο πρόσφατα το The Polar Music Prize. Και κάτι ακόμη, έχει πουλήσει περισσότερα από 100.000.000 αντίτυπα σε όλη την καριέρα του.
Οι London Grammar και o Rag ‘n’ Bone Man στις 31 Μαΐου, στην πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens 2018, και οι Jamiroquai στις 17 Ιουνίου είναι οι headliners του εφετινού Φεστιβάλ. Η indie / dream pop μπάντα θα είναι οι headliners της πρώτης ημέρας, ενώ ο Rag ‘n’ Bone Man, ο «αγαθός γίγαντας» της soul / blues / pop, ο άνθρωπος που με το «Human» έχει σαρώσει τα πάντα την τελευταία χρονιά, θα είναι ο joint-headliner. Οι Jamiroquai, μία από τις διασημότερες μπάντες των δύο προηγούμενων δεκαετιών, θα βρεθούν –επιτέλους –κοντά μας, με τον Jay Kay σε φουλ φόρμα πλέον, μετά την περσινή περιπέτεια που οδήγησε στην αναγκαστική ματαίωση της εμφάνισής τους στο Release Athens 2017. Αναμένονται φυσικά και άλλες συμμετοχές.
Η νεότερη γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής δείχνει το εκρηκτικό της ταλέντο στο 5ο Πανόραμα New Generation, που θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Ιουνίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τρία καινούργια σχήματα, με επικεφαλής μουσικούς ηλικίας κάτω των 30, ξεδιπλώνουν τις αξιοζήλευτες συνθετικές προτάσεις τους. Τρεις βραδιές με το κουιντέτο του Παναγιώτη Κωστόπουλου, το κουαρτέτο του Αρίονα Γυφτάκη και το κουαρτέτο του Ντίνου Μάνου. Παρόντες όμως και βετεράνοι όπως οι Τάκης Πατερέλης, Γιώργος Κοντραφούρης, Ντέιβιντ Λιντς.
Μια ιδιαίτερη γέφυρα μουσικών, πολιτισμών και ηλικιών θα δημιουργηθεί με συνδετικό κρίκο τη Δήμητρα Γαλάνη. Η τραγουδίστρια μαζί με τους Chronos Project και τους Tακίμ φέρνουν την παραδοσιακή –και όχι μόνο –μουσική της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο στο Μέγαρο, στις 30 Ιανουαρίου, ενώ στον ίδιο χώρο, στις 17 Μαρτίου, εμφανίζεται η καλύτερη βρετανική tribute band, οι Hatts off to Led Zeppelin, σε μια συναυλία – αφιέρωμα στο μυθικό ροκ συγκρότημα.
Οι Judas Priest στις 19 Ιουλίου και οι Iron Maiden στις 20 Ιουλίου θα είναι παρόντες στο «TerraVibe», στο πλαίσιο του Rockwave Festival 2018. Ροκ, απόλυτο ροκ, σε δύο βραδιές όπου τα ντεσιμπέλ από τη Μαλακάσα αναμένονται να φθάσουν στο κέντρο της Αθήνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ