Μια ζωή θέατρο: Κάπως έτσι ήταν η ζωή του Δαμιανού Ζαρίφη (1946-2007), του σκηνογράφου που σημάδεψε το ελληνικό θεατρικό τοπίο τα χρόνια της Μεταπολίτευσης και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Για αυτό και η έκθεση που οργανώνεται στο Ωδείο Αθηνών με τον τίτλο «Ο παλμός του σχεδίου» θα αποτυπώσει το πέρασμά του από το θέατρο –δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του.
nnn
Σχέδια και ζωγραφικές μακέτες από το προσωπικό του αρχείο, αλλά και μια σειρά από κοστούμια (55 συνολικά), πολύτιμα απομεινάρια παραστάσεων που κατοικούν μονίμως στα βεστιάρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν», αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης που επιμελείται η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.
nnn

«Το σχέδιο ενός κοστουμιού, σαν πρώτο ίχνος του σώματος των ηθοποιών επάνω στο χαρτί, ήταν για τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Δαμιανό Ζαρίφη, που αγαπούσε το εφήμερο της τέχνης του θεάτρου, ένα ακαριαίο ζωγραφικό διάβημα με συμπυκνωμένη μια σκέψη για το θεατρικό έργο και τους ηθοποιούς, με εκφρασμένο ένα σχόλιο για τον κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό περίγυρο» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης.
nnn
Η έκθεση-αφιέρωμα ξεκινά από μια ειδική εκδήλωση, τη βραδιά των εγκαινίων, 8 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, με παρεμβάσεις ανθρώπων του θεάτρου και συνεργατών του. Ανάμεσά τους θα είναι ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Ολια Λαζαρίδου, ο Μανόλης Παντελιδάκης, καθώς και η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, η οποία θα ερμηνεύσει κομμάτια από την όπερα των Μπρεχτ – Βάιλ «Ανοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι». Θα τη συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας.
nnn
Προβολές, οπτικοακουστικό, φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα από το θέατρο και τον κινηματογράφο εμπλουτίζουν την έκθεση, που πραγματοποιείται με την έμπρακτη υποστήριξη των κινηματογραφιστών Βασίλη Βαφέα, Παντελή Βούλγαρη και Γιάννη Σμαραγδή –μαζί με την ειδική αναφορά στις ταινίες όπου συνεργάστηκε ο Ζαρίφης. Φιλοξενείται στον «Πολυχώρο Ω2» του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19), τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και θα διαρκέσει ως τις 20/1/2018.
nnn
Και καλή χρονιά!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ