Aπό την ερχόμενη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου ως την Τρίτη 19 του μηνός, τρεις ανορθόδοξοι έρωτες σε τρεις διαφορετικές μεγαλουπόλεις και μέσα στη γοητευτική διχρωμία του ασπρόμαυρου συνθέτουν το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης «Ερωτες σε ασπρόμαυρες πόλεις» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Ολες οι ταινίες είναι σχετικά πρόσφατης παραγωγής και έχουν βρει το κοινό τους αποκτώντας cult status.
Στο «Αναζητώντας ένα φιλί τα μεσάνυχτα» («In Search of a Midnight Kiss», ΗΠΑ, 2007) ο Αλεξ Χόλντριτζ γράφει και σκηνοθετεί την ιστορία του 29χρονου Ουίλσον (Σκουτ Μακ Νέιρι) που πηγαίνει στο Λος Αντζελες χωρίς σχέση, χωρίς σχέδια αλλά και αποφασισμένος να αφήσει πίσω του μια χρονιά που τον πλήγωσε. Την αλλαγή θα του την προσφέρει η Βίβιαν (Σάρα Σίμοντς), μια δυναμική γυναίκα, αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να περάσει την αλλαγή του χρόνου με τον σωστό άντρα. Αστείο μα και συγκινητικό, το φιλμ κινείται στους ασπρόμαυρους δρόμους του Λος Αντζελες και συναρπάζει μέσα στην απλότητά του.
Με τη «Frances Ha» (ΗΠΑ, 2012), ο Νόα Μπάουμπαχ πλάθει το πορτρέτο της ηρωίδας του τίτλου (Γκρέτα Γκέργουιγκ), μιας μαθητευόμενης σε σχολή χορού της Νέας Υόρκης (χωρίς ωστόσο να είναι πραγματικά χορεύτρια) που κυνηγά με πάθος τα όνειρά της, ακόμη και όταν μέσα της ταξιδεύει μακριά από την πραγματικότητα. Η Φράνσες ζει μέσα στην τρελή χαρά και πάντα αναζητεί περισσότερα από όσα έχει, στάση ζωής που δίνει στην ταινία στυλ και μια ευχάριστη ελαφρότητα.
Τέλος, ο Νίκο (Τομ Σίτλινγκ), κεντρικός ήρωας της γερμανικής ταινίας «Oh Boy» (Γερμανία, 2012) του Γιαν Ολε Γκέρστερ, είναι ένας 30άρης περιπλανώμενος του Βερολίνου που έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τις σπουδές του, να ζει για τη στιγμή, χωρίς έννοιες και υποχρεώσεις. Ωσπου μια μέσα (την ίδια μέρα) αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μέχρι τώρα στάσης του: χωρίζει με την κοπέλα του, ο πατέρας του τού μειώνει το χαρτζιλίκι και ένας ψυχίατρος διαγιγνώσκει «συναισθηματική ανισορροπία». Ποιος θα του δώσει τη λύση;

HeliosPlus