Ολα από την προσωπική συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου –όλα και είναι πολλά, πάρα πολλά. Μια βόλτα στην έκθεση «Εαυτούς και Αλλήλους» δεν αρκεί –χρειάζονται πολλές για να χορτάσει ο επισκέπτης τα εκθέματα…
nnn
Εκεί, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο στη γωνία της Αγίου Κωνσταντίνου με τη Μενάνδρου, βρήκαν στέγη τα αντικείμενα τέχνης της συλλογής του έλληνα σκηνογράφου.
nnn
Στις μικρές και μεγαλύτερες αίθουσες «χώρεσαν» περίπου 400 έργα (λάδια, σχέδια, γλυπτά, χειρόγραφα και φωτογραφίες), εστιασμένα σε πρόσωπα, σε ανθρώπους. Προσωπογραφίες που υπογράφονται από εξέχουσες μορφές της ελληνικής τέχνης. Περιλαμβάνονται έργα των Θ. Απάρτη, Δ. Διαμαντόπουλου, Φ. Κόντογλου, Γ. Μπουζιάνη, Γ. Παππά, Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, L. de Nobili, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Λάππα, Τ. Μαντζαβίνου, Γ. Μαυροείδη, Μ. Μπιτσάκη, Χ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Θ. Παπαγιάννη, Ε. Σακαγιάν, Ν. Στεφάνου, Β. Φωτόπουλου, Γ. Ψυχοπαίδη.
nnn
Και όπως γράφει ο ίδιος ο Διονύσης Φωτόπουλος (φωτογραφία) στον κατάλογο της έκθεσης: «Είναι οι φίλοι, είναι εκείνες οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων που συνάντησες ή ονειρευόσουν να συναντήσεις, τα βλέμματά τους που έλεγαν πολλά, είναι οι ιδέες που αναστατώνουν το μυαλό και που σπρώχνουν στην αναζήτηση καινούριας οπτικής στη ζωή και στην τέχνη, είναι η διαφώτιση, οι αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη πατρίδα, για ελευθερία, για πιο τρελά όνειρα. Είναι οι δάσκαλοι μέσα κι έξω απ’ τη Σχολή, οι τυχαίες συναντήσεις με ελεύθερα μυαλά, είναι οι διαφωνίες με τους συμμαθητές, είναι η χαρά του ανοίγματος της σκέψης, το όνειρο του έρωτα, η συμπόρευση της φιλίας, η ποίηση και η μουσική. Ημουνα τυχερός γιατί τα είχα όλα αυτά, έκανα ό,τι μπορούσα, ο καθένας άξιος της μοίρας του».
nnn
Αυτοβιογραφούμενος από τους άλλους –και τελικά από την ίδια την τέχνη.
nnn
H έκθεση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης και στεγάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20, Ομόνοια). Θα διαρκέσει ως τις 3 Μαρτίου. Συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ