Τα αποκαλυπτήρια του μωσαϊκού του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 17 Δεκεμβρίου, παρουσία εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Παράλληλα, θα γίνουν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Βιβλιοθήκης της μονής, που θεωρείται από τους ειδικούς ως η αρχαιότερη με συνεχή λειτουργία Μονή του χριστιανισμού και αποτελεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η παρουσία μάλιστα τόσων εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης, καθώς και επισήμων από άλλες χώρες δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη σημαντική θέση που λαμβάνει ο χώρος αυτός, στον οποίο υψώνεται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η σημαία του μοναστηριού, στην επιβλητική πύλη.

Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη της Μονής διατηρεί τη δεύτερη, μετά από αυτή του Βατικανού, μεγαλύτερη συλλογή παπύρων, χειρογράφων, Κωδίκων και εγχειριδίων της Πρωτοχριστιανικής περιόδου, αλλά και σπάνιες μοναδικής ομορφιάς εικόνες του 5ου και 6ου αιώνα, με 13.000 σπάνιους τόμους, κάποιοι, από τους οποίους χρονολογούνται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα.