«Ηταν η καλύτερη, η πιό θερμή και πιό συγκινητική προβολή που έγινε μέχρι τωρα και το εντυπωσιακότερο ήταν πως αυτοί που συγκινήθηκαν μέχρι δακρύων ήταν ξένοι!»

Κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος ακούστηκε στο τηλέφωνο ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μετά την εμπειρία της πρεμιέρας της ταινίας του «Καζαντζάκης» στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.
Η προβολή της ταινίας οργανώθηκε από τον Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη James De Metro με την βοήθεια της Olga Bornozi και πολλών εξεχόντων Ελλήνων της Νέας Υόρκης. Οπως έγινε γνωστό η αίθουσα ήταν κατάμεστη και στο τέλος της προβολής οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκρότημα. Το ετερόκλητο κοινό αποτελούνταν από πρόσωπα της Ελληνικής ομογένειας, καθώς επίσης Νεοϋορκέζους, Άγγλους και Αυστριακούς.
Μετά το τέλος της προβολής, ο σκηνοθέτης άνοιξε διάλογο με το κοινό «που εξέφραζε με πολλαπλούς τρόπους τη συγκίνησή του» όπως μας είπε ο ίδιος. Στο τέλος ανακοίνωσε πως θα εκχωρήσει την ταινία αφιλοκερδώς στο υπουργείο Εξωτερικών για τη πολιτιστική διπλωματία της χώρας και ανέγνωσε ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ανάμεσα σε άλλα η επιστολή ανέφερε τα παρακάτω:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών – και εγώ προσωπικά – ευχαριστεί τον σκηνοθέτη της Ελληνικότητας για την αφιλοκερδή παραχώρησης της ταινίας στην υπόθεση της πολιτιστικής διπλωματίας, ώστε η ελληνική ματιά του Καζαντζάκη να ενισχύσει τόσο τους δεσμούς της διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο, όσο και της διάδοσης του Ελληνικού φωτός σε όλο τον κόσμο. Ας είναι αυτή η ταινία ένας σταθμός στην μακραίωνη πορεία μας προς το αγαθό όπως αυτό εκφράστηκε μέσα και από την ζωή του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών με την πολύτιμη συνδρομή σας, ανέδειξε τον άγνωστο, εν πολύ, ως τώρα ρόλο του και ως διπλωμάτη, σε αυτό το έτος που η ελληνική πολιτεία το έχει αφιερώσει προς τιμή του.»
Στην προβολή παραβρέθηκαν επίσης Αμερικανοίδιανομείς ταινιών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε διαπραγματεύσεις με την παραγωγό της ταινίας Ελένη Σμαραγδή, συζύγου του σκηνοθέτη, για τη διεθνή διανομή της ταινίας. Παρούσες ήταν επίσης η πρωταγωνίστρια Μαρίνα Καλογήρου που υποδύεται την Ελένη Καζαντζάκη και η Νεοϋορκέζα ηθοποιός Anthoula Katsimatides, η οποία στην ταινία υποδύεται την «καλή μάγισσα» Χρυσούλα Πουαριέ…