Τρεις Τετάρτες του Δεκεμβρίου ο Απόστολος Ρίζος αποφάσισε να τις αφιερώσει στον Μάνο Λοΐζο, στον Σταυρό του Νότου plus. Ο Απόστολος Ρίζος συναντά τον Μάνο Λοΐζο σε ένα μουσικό δωμάτιο, αναζητώντας το πρώτο αίσθημα των τραγουδιών – όπως τη στιγμή που γράφτηκαν από τον δημιουργό τους. Στο κέντρο, βρίσκεται η ερμηνεία των τραγουδιών. Τον Απόστολο συνοδεύουν δύο δεξιοτέχνες μουσικοί του κοντραμπάσου, ξεπερνούν τα όρια του μουσικού τους οργάνου. Το δωμάτιο, αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά του. Νέα μουσικά όργανα έρχονται για να φωτίσουν τα τραγούδια του Μάνου: τζουράς, πλήκτρα, τρομπέτα, κιθάρες και η φυσαρμόνικα του Απόστολου, λούπες και ψηφιακές πινελιές, που στολίζουν με ηχοχρώματα το μουσικό τοπίο. Σε αυτό το μουσικό δωμάτιο, τα τραγούδια του Μάνου προσεγγίζονται με διαφορετική ματιά. Δεν πρόκειται για μουσικό “αφιέρωμα”, με την έννοια του όρου που έχουμε συνηθίσει , αλλά για μια νέα, φρέσκια προσέγγιση. Η παράσταση «Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοίζο» διανθίζεται με ανέκδοτο υλικό και ηχογραφήσεις από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη, με την ευγενική παραχώρηση της κόρης του, Μυρσίνης Λοΐζου.

Στην συνέντευξη του, στο vima.gr ο Απόστολος Ρίζος εξηγεί την ανάγκη που τον ώθησε σε αυτό το πρόγραμμα καθώς επίσης και την στάση του δημιουργού σε περίοδο κρίσης.


Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή για το συγκεκριμένο live; Πώς προέκυψε η ιδέα;

«Είναι ένα μουσικό project που προέκυψε με απολύτως φυσικό τρόπο. Ο Μάνος Λοΐζος είναι για μένα αφετηρία και δρόμος. Αφορμή παρ’ όλα αυτά, στάθηκε η προτροπή της κόρης του, Μυρσίνης Λοΐζου, πριν από λίγα χρόνια. Έκτοτε ξεκίνησα να πειραματίζομαι πάνω στα τραγούδια του Μάνου και φέτος έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να το παρουσιάσουμε με τους συνεργάτες μου στο κοινό. Πάντα σε ένα δωμάτιο τον συναντούσα, με την κιθάρα μου αγκαλιά και τις παρτιτούρες του, από τις εφηβικές μου αναζητήσεις ακόμα. Τώρα συναντιόμαστε σε ένα διαφορετικό δωμάτιο. Μεγαλύτερο.»

Τι συμβολίζει για εσάς ο Λοΐζος; Πώς και πόσο σας επηρέασε;

«Συμβολίζει την ιδανική «μουσική» συνομιλία Δύσης και Ανατολής του πολιτισμού μας. Με τα τραγούδια του έβαλε τις βάσεις για να εξερευνήσω τα προσωπικά μου εκφραστικά μέσα. Περισσότερο από τον καθένα διαμόρφωσε το μουσικό και αισθητικό μου κριτήριο σε σχέση με το ελληνικό τραγούδι.»


Πιστεύετε ότι οι εν λόγω – μονοθεματικές – παραστάσεις ενδιαφέρουν το κοινό ή είναι για.. όσους;

«Το κοινό δεν είναι κάτι συμπαγές. Είναι μικρόκοσμοι που συναντιούνται σε τόπους φιλόξενους. Τα τραγούδια του Μάνου είναι πάντοτε ένας φιλόξενος τόπος και όχι μόνο για τους μυημένους. Η συγκεκριμένη παράσταση μπορεί να μην είναι ένα αφιέρωμα με τον τρόπο που συνηθίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι για λίγους. Με δύο δεξιοτέχνες του κοντραμπάσου, τον Θοδωρή Κουέλη και τον Γιώργο Μουχτάρη, που ξεπερνάνε τα όρια του μουσικού τους οργάνου και τρεις εκλεκτές καλεσμένες που θα επισκεφθούν διαδοχικά το «δωμάτιο», την Eλένη Τσαλιγοπούλου στις 13/12, την Kατερίνα Πολέμη στις 20/12 και την Αγγελική Τουμπανάκη στις 27/12, πιστεύω πως αυτές οι παραστάσεις θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.»

Ο Μάνος Λοΐζος ουσιαστικά ήταν και πολιτικός δημιουργός. Πιστεύετε ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει πολιτικό τραγούδι; Η΄ μήπως υπάρχει και δεν το αντιλαμβανόμαστε;


«Και βέβαια υπάρχει, όπως υπάρχει και κοινό που το αναζητά και το ανακαλύπτει. Το γεγονός ότι στους καιρούς μας χειροκροτούμε πιο εύκολα το αυτονόητο δεν σημαίνει ότι η σκέψη και ο πολιτισμός έχουν εξαφανιστεί. Το σημερινό πολιτικό τραγούδι εκφράζεται μέσα από μια γλώσσα προσωπική και υπαρξιακή περισσότερο, παρά με έννοιες που κάποτε ήταν κατανοητές από όλους και με την ίδια σημασία για τους περισσότερους.»


Αν όντως βρισκόσασταν σε ένα δωμάτιο μαζί του τι θα του λέγατε;


«Για φαντάσου… Μάλλον θα άφηνα τη μουσική να μιλήσει. Αρκεί να είχαμε μια κιθάρα. Ίσως και δύο κοντραμπάσα, όπως στο δωμάτιο της παράστασης.»


Υπάρχει η σκέψη η δουλειά αυτή – δεν αναφέρομαι στο live – να αποτυπωθεί και δισκογραφικά;

«Ναι, είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ, ειδικά με κάποια τραγούδια με τα οποία μεγάλωσα μαζί τους και έχει βρεθεί πια ένας προσωπικός τρόπος.»

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν δημιουργό να δρα στην Ελλάδα της κρίσης;

«Είναι δύσκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία. Οι συνθήκες ώστε να πραγματοποιήσει ένας δημιουργός μια ιδέα, πόσω μάλλον να τη δημοσιοποιήσει, είναι τουλάχιστον απαγορευτικές, εκτός αν κάποιος υπερβαίνει διαρκώς τον εαυτό του και τις καταστάσεις.»

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Είναι μια πολύ δημιουργική περίοδος, θα τα πούμε όμως για το καθένα όταν έρθει η ώρα του. Το μυαλό κι η καρδιά μου αυτή την περίοδο είναι παραδομένα αποκλειστικά στον κόσμο του Μάνου Λοΐζου.»


Και τι θα θέλατε να πάρουν μαζί τους οι θεατές των παραστάσεων;

«Τον καλύτερό τους εαυτό για την επόμενη μέρα.»

Και κάτι ακόμη: Με αφορμή τις δηλώσεις της Ν. Μποφίλιου, θεωρείτε ότι οι καλλιτέχνες έχουν δικαίωμα στον δημόσιο λόγο ή αρκούν τα τραγούδια και οι μουσικές τους;

«Το δικαίωμα στον λόγο είναι κεκτημένο δικαίωμα για κάθε πολίτη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπως φυσικά και ο αντίλογος. »

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το φιλόξενο δωμάτιο επισκέπτεται σε κάθε παράσταση και μία εκλεκτή καλεσμένη: Ελένη Τσαλιγοπούλου (13/12), Κατερίνα Πολέμη (20/12), Αγγελική Τουμπανάκη (27/12)
Παίζουν:
Θοδωρής Κουέλης: Kοντραμπάσο, τζουρά, effects, loops
Γιώργος Μουχτάρης: Κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, τρομπέτα , πλήκτρα, loops
Απόστολος Ρίζος: Κιθάρες, φυσαρμόνικα
Εικαστικά, σκηνογραφική, σκηνοθετική επιμέλεια: Τάμμυ Τσέκου
Ηχοληψία: Λάμπρος Μπούνας / Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Προδρόμου
Φωτογραφία: Πάνος Γιαννακόπουλος
Τετάρτες 13, 20 & 27 Δεκεμβρίου 2017
Τιμή Εισόδου στο μπαρ: 12€ (με μπύρα-κρασί)
Ώρα προσέλευσης: 21.30 Ώρα έναρξης: 22.00
Σταυρός του Νότου Plus – Φραντζή 14, Νέος Κόσμος
Τηλ. κρατήσεων: 2109226975