«ΑΙΝΙΓΜΑ: ένα στερεοσκοπικό πείραμα κινηματογραφικής ζωγραφικής» είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα δώσουν οι σκηνοθέτες της ταινίας «ΑΙΝΓΜΑ» Αρης Φατούρος και Αντώνης Ντούσιας την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ. Η ομιλία θα γίνει 17.00 – 19.00 ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Μάριος Αριστόπουλος που έκανε την μουσική σύνθεση και τον σχεδιασμό ήχου της ταινίας.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του εφετινού 6ου Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που αυτές τις μέρες φιλοξενείται στο Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ (δείτε αναλυτικό πρόγραμμα στην επισύναψη).
Εμπνευσμένο από το εικαστικό έργο του Θεόδωρου Πανταλέων το υπερρεαλιστικό «ΑΙΝΙΓΜΑ» γεννήθηκε στις κινηματογραφικές εκβολές της ζωγραφικής και αποδεικνύει ότι μια ταινία κατ’ εξοχήν εικαστική μπορεί να συγκινήσει και να συναρπάσει.
Είναι ένα τρισδιάστατο ρέκβιεμ για τη Μορφή, τη Γυναίκα-θεά, την αιώνια Εύα, την Τέχνη. Από την εξιδανίκευση και την ιερή λατρεία, στην ηδονή και στη γονιμοποίηση, στη μεταμόρφωση και στην αναπαραγωγή, στη φθορά και στη σήψη, στη βεβήλωση και στον βανδαλισμό, στην καταδίκη και στην υποταγή, στην πτώση στο άχρονο σκοτάδι. Στο όνειρο της αναγέννησης.
Με το Βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που της δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο ταινία των Φατούρου – Ντούσια έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό με σημαντικές προοπτικές και προσδοκίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την συμμετοχή του στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation στην Aνσί της Γαλλίας (ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως) το «Αίνιγμα» επελέγη μεταξύ 45 ταινιών από όλον τον κόσμο, ενώ συνολικά στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν υποψηφιότητες από 2.600 ταινίες!
Στο αμφιθέατρο του ΓΚΑΙΤΕ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου (13.00 – 18.00) και την Κυριακή 10 του μηνός (13.00 -17.00) θα γίνονται κυλιόμενες στερεοσκοπικές προβολές της ταινίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκεί, με την τεχνική συνδρομή του συμπαραγωγού του «ΑΙΝΙΓΜΑτος» Χρήστου Γαρταγάνη.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του 6ου Film Factory