Οταν η μουσική και το τραγούδι βαδίζουν χέρι-χέρι με την υπόλοιπη ζωή σου, τότε δικαίως κάποιος μπορεί να σε χαρακτηρίσει ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες σύγχρονες λαϊκές φωνές. Ο λόγος για τη Γιώτα Νέγκα, η οποία φέτος τον χειμώνα επιστρέφει με μια παράσταση όμοια με μουσική βιογραφία, βασισμένη σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει άντρες καλλιτέχνες. Τίτλος, «Φύλλο ανδρικό» και χώρος το Passport Κεραμεικός. Τα Σάββατα του Δεκεμβρίου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα από τον Στέλιο Καζαντζίδη έως και τον Χρήστο Θηβαίο, από τον Στράτο Διονυσίου μέχρι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και από τον Σταύρο Ξαρχάκο έως τον Νίκο Παπάζογλου με έναν σύγχρονο unplugged λαϊκό ήχο τριών μόλις οργάνων. Στη συνέντευξή της στο «Βήμα» μιλά για τις παραστάσεις αλλά και τη σχέση της με τη μουσική.
Η μουσική τι φύλο έχει;
«Εμφανώς από το άρθρο της γυναικείο, τα συναισθήματα που προκαλεί όμως δεν έχουν φύλο. Οι άνθρωποι της τέχνης, φυσικά, αφήνουν το αποτύπωμα της γυναικείας ή ανδρικής τους φύσης στον τρόπο που την εκφράζουν, είτε δημιουργώντας την είτε ερμηνεύοντάς την είτε αποκωδικοποιώντας την. Το ίδιο ισχύει και για το κοινό της τέχνης. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μελετάς τα ιδιαίτερα στοιχεία τής κάθε προσέγγισης, τα οποία εξατομικεύονται επιπλέον, βάσει της εκάστοτε προσωπικότητας. Αυτή τη μελέτη έκανα και εγώ τόσα χρόνια και φέτος αποφάσισα ότι θέλω να μπω μέσα στην πρόκληση που με θέλει να ερμηνεύω τραγούδια που έχουν πρωτοπεί άνδρες. Για αυτό δημιούργησα μια μουσική παράσταση, έναν ολόκληρο κόσμο, το «Φύλλο ανδρικό», παίζοντας στον τίτλο του με τις σημασίες και τις δυναμικές των λέξεων που δηλώνουν όλο αυτό το σπουδαίο υφολογικό και συναισθηματικό σύμπαν, το οποίο όμως αυτή τη φορά θα ντυθεί με τη ματιά μιας γυναίκας».
Ποιες ήταν οι επιρροές σας ή και συνεχίζουν να είναι;
«Τα λαϊκά και τα δημοτικά που άκουγαν οι δικοί μου –κυρίως ανδρικές φωνές -, το έντεχνο και η ροκ που ανακάλυψα αργότερα, λίγο μπλουζ, λίγο τζαζ… Ζυμωμένα μαζί, έτσι τα νιώθω. Βέβαια, δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στη φωνή που μέσα μου υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως φάρμακο, αυτή της Χαρούλας μας. Δεν θα ξεχάσω μια σχεδόν μεταφυσική στιγμή: ήμουν στα τέλη της εφηβείας, άρρωστη με πυρετό στο κρεβάτι. Στην τηλεόραση έπαιζε ένα πρόγραμμά της. Ο μπαμπάς μου πήρε την τηλεόραση από το σαλόνι και την έβαλε στο δωμάτιό μου για να τη δω. Και ο πυρετός ύστερα από λίγο έπεσε. Τόσο μαγικό όσο ακούγεται…».

Σας αρέσουν ακόμη οι Dire Straits; Θα μπορούσαμε να σας ακούσουμε σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο με ροκ ελληνικές και ξένες μπαλάντες;
«Και βέβαια µου αρέσουν, είναι σαν τις µυρωδιές των παιδικών µας χρόνων που κανένας µας δεν τις ξεχνά. Θα σας φανεί αστείο, αλλά και αυτό το σκέφτοµαι πάνω από δέκα χρόνια και θα ήθελα πολύ να το κάνω. Ελπίζω να τα καταφέρω!».
Οταν είστε με τα «Μάτια κλειστά» και τραγουδάτε, ποια είναι η πρώτη εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό σας;
«Επαναλαµβάνεται πάντα η πρώτη εικόνα που µου δηµιούργησε το τραγούδι. Το πρώτο συναίσθηµα, αυτή η αγνή αγωνία που παντρεύεται µε τη λαχτάρα και την ανυποµονησία. Κάθε φορά αναλλοίωτη».
Τι θέλετε να πάρουν μαζί σας οι φίλοι σας στο τέλος κάθε παράστασης στο Passport Κεραμεικός;
«Ανάλαφρη καρδιά, γεµάτη ψυχή, γλυκό χαµόγελο. Τα τραγούδια είναι βάλσαµο και ελπίζω ως τέτοια να φθάνουν στο κέντρο της καρδιάς κάθε βράδυ και η γλύκα τους να φθάνει έστω µέχρι το επόµενο πρωί».
Τι φύλλο έχετε τραβήξει στη ζωή σας; Αν το έχετε τραβήξει…
«Εχω βρεθεί και µε δυνατά χαρτιά και µε άσχηµα, όπως όλοι µας. Το θέµα δεν είναι να κερδίσεις όλες τις παρτίδες, αλλά να χαρείς ένα όµορφο και ενδιαφέρον παιχνίδι, να γνωρίσεις συµπαίκτες και αντιπάλους και στο τέλος κάθε γύρου να µπορείτε να κλείσετε το µάτι ο ένας στον άλλο».

Πού και πότε

Passport Κεραμεικός Upstairs (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Αθήνα).

Tηλ. κρατήσεων 210 5222.203.
Εμφανίσεις 23, 30/12, 6/1, 13/1, 20/1. Επιπλέον στις 24/12 και 31/12.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ