Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και σπούδασε Καλές Τέχνες (συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες), ο Ουάελ Σόκι είναι ένας πολυσύνθετος καλλιτέχνης που διερευνά με πάθος πραγματικές και φανταστικές ιστορίες και αφηγήσεις του αραβικού κόσμου. Βάζει τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό στο πλαίσιο ενός νέου βλέμματος, μέσα από τον φακό της ιστορικής παράδοσης –αλλά και το αντίστροφο.
Η Αλεξάνδρεια, όπου ζει και εργάζεται, παραμένει η βάση του. Ο Σόκι χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, από τη φωτογραφία και το σχέδιο ως το σινεμά, τη μουσική και την περφόρμανς για να υλοποιήσει το όραμά του. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνει περφόρμανς διδάσκοντας παιδιά Βεδουίνων στην έρημο, αλλά και να οργανώσει μια συναυλία heavy metal σε ένα απομονωμένο χωριό.
Επομένως, το αφιέρωμα που πρόκειται να γίνει στο έργο του αλεξανδρινού πολυπράγμονος και διεθνούς εμβέλειας εικαστικού, από την Πέμπτη 28 ως και το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποκτά αμέσως ενδιαφέροντα χαρακτήρα.
Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (Λεωφόρος Συγγρού 107, εισιτήρια: 210 9005.800) θα ανεβεί η μουσική παράσταση «The Song of Roland: The Arabic Version», «ένα μεγάλο, πολιτικό παραμύθι για την Ανατολή και τη Δύση» όπως αναφέρεται από το Ιδρυμα. Τι περιμένουμε; Αραβες μουσικούς και τραγουδιστές να αφηγούνται στη δική τους γλώσσα το «Ασμα του Ρολάνδου», ένα μεσαιωνικό γαλλικό έπος του 11ου αιώνα, ενταγμένο στο σκηνικό πλαίσιο μιας τεράστιας, μεγεθυσμένης μινιατούρας αποτελούμενης από εκατοντάδες ψηφίδες που συνθέτουν τους χάρτες του Χαλεπιού, της Βαγδάτης και της Κωνσταντινούπολης. Ανασυνθέτοντας το μεσαιωνικό ποίημα, που αναφέρεται σε μια μάχη ανάμεσα στους χριστιανούς και τους Σαρακηνούς, ο Σόκι «σχολιάζει και ανατρέπει το στερεοτυπικό βλέμμα της Δύσης στην Ανατολή». Ο δημιουργός θα βρίσκεται στον χώρο και μετά την παράσταση θα συνομιλήσει με το κοινό σε συντονισμό Κάτιας Αρφαρά.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του ίδιου τριημέρου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα προβληθεί η κινηματογραφική τριλογία του Ουάελ Σόκι «The Cabaret Crusades: The Horror Show Files» (2010), «The Path to Cairo» (2012) και «The Secrets of Karbala» (2015). Οι προβολές εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εικαστικά Εκτός Στέγης» και εδώ βλέπουμε τον Σόκι να αναπαριστά με μαριονέτες τις επικές μεσαιωνικές συγκρούσεις μουσουλμάνων και χριστιανών, μια μείξη αλήθειας – μυθοπλασίας, παιδικού ενθουσιασμού – πνευματικού δόγματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις ταινίες εκλαμβάνονται ως ένα ενιαίο έργο, αν και η καθεμία έχει τη δική της, ιδιαίτερη αισθητική, ομιλία, μουσική και σκηνογραφία. Τα δύο πρώτα έργα της τριλογίας παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση documenta 13, ενώ το τρίτο σε έκθεση στο ΜοΜΑ PS1 και στη διεθνή έκθεση ArtBasel.
Εκτός από το ότι ο Ουάελ Σόκι έχει ιδρύσει το MASS Alexandria, ένα πρόγραμμα για νέους καλλιτέχνες, έχει επίσης συμμετάσχει σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, όπως οι Μπιενάλε της Βενετίας και της Κωνσταντινούπολης και η documenta, και έχει κάνει προσωπικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και κέντρα τέχνης σε όλο τον κόσμο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΕΜΣΤ
(με αγγλικούς υποτίτλους)
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, 18.00
«The Cabaret Crusades: The Horror Show File» (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 31’49»)
«The Cabaret Crusades: The Path to Cairo» (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 58′)
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, 17.00
«The Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala» (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 120′)
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, 16.00 (όλη η τριλογία)
«The Cabaret Crusades: The Horror Show File» (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 31’49»)
«The Cabaret Crusades: The Path to Cairo» (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 58′)
«The Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala» (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 120′)
Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

HeliosPlus