από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 

Δύο Ελληνες στην Πράγα

Φωτογραφία και σχέδιο, έργα δύο δικών μας δημιουργών, συνυπάρχουν για λίγες μέρες σε μια γκαλερί της πρωτεύουσας της Τσεχίας
Δύο Ελληνες στην Πράγα
Σκίτσο του Τόλη Τατόλα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μια «συνομιλία» μεταξύ των έργων δύο Ελλήνων καλλιτεχνών, της Χλόης Geitmann-Ακριθάκη και του Τόλη Τατόλα είναι η έκθεση που οργανώνουν η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα και η «Galerie Jakubska» στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Όπως γράφει ο εικαστικός και συγγραφέας Αλέξιος Παπαζαχαρίας: «οι καλλιτέχνες εκ πρώτης όψεως δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός ίσως από την Ελληνική τους καταγωγή. Η Χλόη Geitmann-Ακριθάκη  είναι φωτογράφος. Το έργο του Τόλη Τατόλα αποτελείται κυρίως από σχέδια σε χαρτί με μελάνια και μολύβια.

Η πρώτη εμπνέεται από την καθημερινή ζωή και χρησιμοποιεί εικόνες που συναντάμε στους δρόμους της πόλης, την ίδια τη ζωή της πόλης, τις άφθονες πληροφορίες που βομβαρδίζουν τα μάτια του σύγχρονου κατοίκου της. Τα πάντα είναι αναγνωρίσιμα, ακόμα και μνημειακά. Το έργο της είναι εξωστρεφές, οι συνδηλώσεις της χιουμοριστικές παρότι κριτικές, χωρίς κανένα κυνισμό. Για τον δεύτερο η καλλιτεχνική παραγωγή είναι μια εσωτερική διαδικασία: οι εικόνες δεν συνδέονται άμεσα με την αστική ζωή, αλλά αποτελούν απεικόνιση ενός υπαρξιακού λαβυρίνθου, ένα σχεδιάγραμμα της περιπλοκότητας των κοινωνικών δομών και των τοπίων των πόλεων, γεμάτο κενά, παγίδες και αδιέξοδα.

Μπορεί να φαίνεται πως οι οπτικές γωνίες των δύο καλλιτεχνών είναι απόλυτα αντίθετες. Αλλά όταν ο διάλογος μεταξύ των έργων των δύο καλλιτεχνών εδραιώνεται, τα πράγματα αλλάζουν. Τα έργα αρχίζουν να αλληλοσυμπληρώνονται». Το έργο του Τόλη Τατόλα «με τα χαρακτηριστικά πολεοδομικού σχεδίου που το διακρίνουν μετατρέπονται σε έναν χάρτη ενός φανταστικού αστικού τοπίου μέσα στο οποίο το μάτι ενός φωτογράφου της πόλης με την οξεία παρατηρητικότητα δημιουργεί εικόνες που ποικίλουν από το ασυνήθιστο ως το μπανάλ».

Για τη Χλόη Geitmann-Ακριθάκη «η τεκμηρίωση δεν είναι το βασικό αίτημα της φωτογραφίας. Το ενδιαφέρον της εστιάζει στη μίξη των στοιχείων και στη χρήση του κολάζ, το οποίο θα μπορούσε να περιγραφεί ως και μια μέθοδος δημιουργίας του αδύνατου μέσα από την αντίθεση και τον συνδυασμό στοιχείων που μοιάζουν ασύνδετα ή άσχετα, σε ένα αποτέλεσμα που δεν υπολείπεται σημασίας…». Τίτλος της έκθεσης «Dialogues» («Διάλογοι»). Θα φιλοξενηθεί στην «Galerie Jakubska» από τις 13 ως τις 20 Δεκεμβρίου.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.